Αβραμόπουλος: Για την ελληνική εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες - iefimerida.gr

Αβραμόπουλος: Για την ελληνική εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες

Αβραμόπουλος: Κορυφαία προτεραιότητα το Κυπριακό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κυπριακό ως κορυφαία προτεραιότητα και την οριοθέτηση των ανεξάρτητων οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) ως στρατηγικό στόχο έθεσε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Παράλληλα, διεμύνησε πως για την ελληνική εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και αυτό «πρέπει να το καταλάβουν όλοι».

Οπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, «το Κυπριακό παραμένει εξαιρετική και κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής, η οποία δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την κρίση», ενώ ζήτησε από την Τουρκία να παύσουν οριστικά όλες οι παραβιάσεις και αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ακόμα ότι σύντομα θα έχει επαφές με τον τούρκο ομολόγό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και τον αλβανό ομόλογό του. Παράλληλα, ανέφερε πως στη Θράκη έχει διαπιστωθεί η δράση παρακρατικών οργανώσεων, γεγονός που είναι σε γνώση των φυλάκων.

Σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ ανέφερε ότι είναι στρατηγικός στόχος η οριοθέτηση όλων των ανεξαρτήτων οικονομικών ζωνών με όλους τους γείτονες και είναι ένα κυριαρχικό δικαίωμα που η χώρα μας δεν απεμπολεί σε καμία περίπτωση.

Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε, επίσης, ότι στις 8 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, ενώ, ανακοίνωσε επίσης, τη δημιουργία επιτροπής η οποία θα αποτελείται από ακαδημαϊκούς, ειδικούς επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες και η οποία θα διαμορφώσει σε συνεργασία με κόμματα αλλά και άλλους φορείς το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

Ως προς το θέμα των περικοπών του προϋπολογισμού του υπουργείου ανέφερε ότι το υπουργείο Εξωτερικών είναι το πιο φτωχό υπουργείο και αντιστοιχεί στο 0,18 του κρατικού προϋπολογισμού.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι γίνεται μια προσπάθεια να εξορθολογιστούν οι δαπάνες του υπουργείου με τον περιορισμό των αντιπροσωπειών της χώρας στο εξωτερικό χωρίς, όμως, να δημιουργηθούν κενά παρουσίας ενώ τόνισε ότι έχει ξεκινήσει και η διαδικασία πώλησης αχρησιμοποίητων κτιρίων στο εξωτερικό.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ