Θα δοθεί επιστροφή της διαφοράς φόρου και όχι επίδομα θέρμανσης - iefimerida.gr

Θα δοθεί επιστροφή της διαφοράς φόρου και όχι επίδομα θέρμανσης

Επιστροφή της διαφοράς φόρου και όχι επίδομα θέρμανσης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Συμφωνία στο... 90% του σχεδίου ανακούφισης των πλέον ευπαθών κοινωνικών ομάδων από την επικείμενη «εκτόξευση» των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, επιτεύχθηκε στη σύσκεψη του Γιάννη Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και όπως όλα δείχνουν το σχέδιο αυτό βασίζεται στη επιστροφή της διαφοράς φόρου σε όσους προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης και όχι στη καταβολή επιδόματος.

Η διαφορά φόρου προκύπτει από το ότι φέτος ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 330 ευρώ έναντι 60 ευρώ ανά 1.000 λίτρα πέρσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύσουν εισοδηματικά, περιουσιακά και γεωγραφικά κριτήρια, έτσι ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των βαρών.

Ειδικότερα, το «κλειδί» είναι ο διαχωρισμός της Επικράτειας σε 4 Ζώνες ως εξής:

  • 1η Ζώνη: Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα
  • 2η Ζώνη: η υπόλοιπη Μακεδονία, η Θράκη, η Ήπειρος και οι νομοί Ευρυτανίας και Αρκαδίας
  • 3η Ζώνη: η Στερεά Ελλάδα (πλην Ευρυτανίας) και οι νομοί Κορινθίας και Ηλείας
  • 4η Ζώνη: οι νομοί Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας και η νησιωτική Ελλάδα.

Για κάθε Ζώνη θα οριστεί πλαφόν επιστροφής φόρου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασιστεί σε νέα σύσκεψη τη Τετάρτη το πρωί και θα είναι σε συνάρτηση με τη μέση κατανάλωση πετρελαίου σε κάθε περιοχή.

Πέρα από τα γεωγραφικά κριτήρια- με βάση τα οποία θα οριστεί επί της ουσίας η μέγιστη δυνατή επιστροφή της διαφοράς φόρου θα ισχύσουν και εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα, για εισόδημα έως 15.000 ευρώ θα επιστρέφεται το σύνολο της διαφοράς φόρου, για εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ η επιστροφή της διαφοράς φόρου θα κλιμακώνεται αναλόγως των προστατευόμενων μελών, ενώ πάνω από 30.000 ευρώ δεν θα επιστρέφεται ούτε μισό ευρώ. Επιπλέον, θα ισχύσουν και περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα έως 150.000 ευρώ αντικειμενική αξία για το σύνολο της δομημένης ακίνητης περιουσίας, κάτι που σημαίνει ότι εξαιρούνται τα αγροτεμάχια.

Πέρα από τον ορισμό του πλαφόν ανά Ζώνη, σε εκκρεμότητα παραμένει και η διαδικασία της επιστροφής, η οποία σε κάθε περίπτωση θα γίνεται με βάση τα τιμολόγια αγοράς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ