Χωρίς αποτέλεσμα η σύσκεψη - Νέα συνάντηση των αρχηγών μέσα στην εβδομάδα - iefimerida.gr

Χωρίς αποτέλεσμα η σύσκεψη - Νέα συνάντηση των αρχηγών μέσα στην εβδομάδα

Χωρίς αποτέλεσμα η σύσκεψη - Νέα συνάντηση των αρχηγών μέσα στην εβδομάδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χωρίς κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου για το νέο πακέτο μέτρων που καλείται να ψηφίσει η κυβέρνηση προκειμένου να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Στο πρώτο μέρος της συζήτησης των αρχηγών ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε τους αρχηγούς για τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Φραγκφούρτη. Ο κ. Σαμαράς είπε πως έθεσε στον κ. Ντράγκι το θέμα της περαιτέρω μείωση του χρέους με τους τρείς τρόπους που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ δηλαδή ανακεφαλαιοποίηση, roll over και επιστροφή κερδών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο κ. Ντράγκι επιφυλάχθηκε να απαντήσει ωστόσο ο Γιέρκ Άσμουσεν παρενέβη, λέγοντας πως έχει σημασία να δούμε τι θα πει η Τρόικα. Τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε στον πρωθυπουργό και τον κ. Κουβέλη τι συζήτησε ο ίδιος με την Τρόικα. Όπως ανέφερε, ο ίδιος είπε στο κλιμάκιο πως υπάρχει τρόπος για μείωση του χρέους. Οι Τροϊκανοί φοβήθηκαν πως θα τους προτείνει νέο «κούρεμα» και ο Κλάους Μαζούχ ανέφερε πως η ΕΚΤ σκοπεύει να επιστρέψει στην Αθήνα τα κέρδη. «Το συμπέρασμα αυτής της συζήτησης», είπε ο κ. Βενιζέλος «είναι οτι οι Τροϊκανοί δέχονται μείωση του χρέους και ως εκ τούτου θα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα για να πάρουμε την επόμενη δόση».

Στη σύσκεψη, τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης τάχθηκαν κατά της αλλαγής στις εργασιακές σχέσεις. Τότε ο κ. Σαμαράς τηλεφώνησε στον υπουργό Εργασίας Νίκο Βρούτση και του έδωσε εντολή να μη συμφωνήσει σε τίποτα για τα εργασιακά με την Τρόικα, αν δεν υπάρξει «πράσινο φως» από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κ. Βενιζέλος σε όλη τη διάρκεια της σύσκεψης επέμεινε πως υπάρχει 1,5 δισ. ευρώ από έσοδα τα οποία η Τρόικα δεν έχει αξιολογήσει σωστά. «Μπορούμε να τους αποδείξουμε ότι υπάρχουν και να στηριχθούμε σε αυτό το ποσό ώστε να μην πειράξουν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι περισσότερο πειστικό οτι θα λάβει μέτρα για τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών έτσι ώστε να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κουβέλης: «Κόκκινη γραμμή» για απολύσεις και εργασιακά

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε σε δραματικούς τόνους ότι για το κόμμα του το ζήτημα των απολύσεων αλλά και οι εργασιακές σχέσεις αποτελούν «κόκκινη γραμμή».

«Η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει την κοινωνία, όχι να την εξαντλήσει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Κουβέλης, τόνισε ότι συνεχίζεται η συζήτηση και η διαπραγμάτευση για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, ενώ επανέλαβε ότι εμμένει σε όσα έχει ήδη πει, ότι δηλαδή οι εταίροι της χώρας πρέπει να αντιληφθούν ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια κοινωνία που διαλύεται.

Βενιζέλος: Δεδομένη η επιμήκυνση - Να ζητήσουμε νέο κούρεμα χρέους

Τη βεβαιότητα ότι η επιμήκυνση έχει δρομολογηθεί και πρέπει να θεωρείται δεδομένη επανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως η διαπραγμάτευση με την Τρόικα γίνεται στη βάση ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί ως το 2016 ενώ επανέλαβε με τη σειρά του τις «κόκκινες γραμμές» για τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος έθεσε δημόσια το ζήτημα της περαιτέρω απομείωσης του χρέους με ένα πρόγραμμα αξιόπιστο το οποίο δεν θα θίξει στο ελάχιστο τον Ευρωπαίο φορολογούμενο.

Τέλος, συμπλήρωσε ότι οι τρεις αρχηγοί μίλησαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα ζήτημα το οποίο, όπως είπε, μπορεί να είναι σύνθετο για τους πολίτες, αλλά θα επιτρέψει στο κράτος να φυλάξει χρήματα.

Οι αρχηγοί αποφάσισαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους - πιθανόν εντός της εβδομάδας.

Στουρνάρας: Κάνουμε ό,τι καλύτερο για την ελληνική οικονομία

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικα στο πακέτο μέτρων, συμπληρώνοντας ωστόσο πως τίποτα δεν είναι προαπαιτούμενο και πως η ελληνική πλευρά δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει ό,τι της λένε οι Τροϊκανοί.

Οι στόχοι της ελληνικής πλευράς και τα 4 «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να κλείσουν τα μέτρα έως την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου ώστε η Τρόικα να καταρτιστεί την έκθεσή της προκειμένου να συζητηθεί η αποδέσμευση της δόσης αλλά και μια συνολική λύση για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Όμως, παραμένουν τα τέσσερα «αγκάθια», οι περικοπές δαπανών σε Άμυνα, Υγεία, ΟΤΑ, καθώς και η διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Για αυτά τα θέματα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να ακούσουν και τις απόψεις των αρμόδιων υπουργών.

Τα πράγματα ωστόσο δείχνουν ιδιαίτερα κρίσιμα, καθώς το ΔΝΤ ακολουθεί πιο «σκληρή γραμμή» σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι ανυποχώρητο στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ