Βραχιολάκια στους κρατούμενους για να μην το «σκάνε» στις άδειες - iefimerida.gr

Βραχιολάκια στους κρατούμενους για να μην το «σκάνε» στις άδειες

Τη θεσμοθέτηση του βραχιολιού εντοπισμού κρατουμένων εξήγγειλε ο Ρουπακιώτης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tην καθιέρωση συστήματος γεωεντοπισμού (ηλεκτρονικό βραχιολάκι) κρατουμένων εξήγγειλε επισήμως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος, παράλληλα, ανακοίνωσε τη διαγραφή των πειθαρχικών ποινών των κρατουμένων.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουπακιώτη, μόνο το 2,52% των κρατουμένων που παίρνουν άδεια δεν επιστρέφουν μετά στη φυλακή. Παρόλα αυτά θα επέλθει τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα για το θέμα των αδειών.

Συγκεκριμένα επισήμανε ότι αυστηροποιείται το καθεστώς χορήγησης νέων αδειών σε κρατουμένους που έχουν παραβιάσει τους όρους της άδειάς τους. Δηλαδή, προβλέπεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο κρατούμενος δεν θα δικαιούται νέα τακτική ή εκπαιδευτική άδεια πριν από την πάροδο τριών ετών και όχι ενός έτους όπως ισχύει σήμερα, από την επιστροφή ή σύλληψή του.

Ανακοίνωσε, επίσης ότι «έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή το έργο της οποίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός μήνα για την εισαγωγή στο σωφρονιστικό σύστημα μεθόδου γεωεντοπισμού (ηλεκτρονικό βραχιόλι) για υποδίκους αλλά και καταδίκους, με εξαίρεση κατηγορίες εγκλημάτων, η βαρύτητα των οποίων δεν επιτρέπει την επιλογή εναλλακτικών μορφών κράτησης».

Τα ειδικότερα αδικήματα, οι προϋποθέσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά θα κριθούν από την επιτροπή, σε υλοποίηση απόφασης της Διακομματικής Επιτροπής της περασμένης Βουλής.

Η ιδια επιτροπή θα καθορίσει ποιος θα αναλάβει το κόστος αγοράς του ηλεκτρονικού βραχιολιού, σε ποιους θα εφαρμόζεται (π.χ. σε όσους έχουν πλημμελήματα ή κακουργήματα μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη), εάν θα καθιερωθεί μόνο για τους αδειούχους ή και σε όσους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι κ.λπ.

Την ίδια στιγμή καθιερώνεται ενιαία αντιμετώπιση ως προς τη χορήγηση τακτικών αδειών ώστε να μπορούν και οι κρατούμενοι για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών να λαμβάνουν άδειες, με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τους υπόλοιπους κρατουμένους.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η «διαφορετική μεταχείριση ως προς τη χορήγηση αδειών που ισχύει σήμερα, πέραν της δημιουργίας αισθήματος αδικίας, εγείρει θέματα συνταγματικότητας ως προς την ισότητα και την αναλογικότητα της μεταχείρισης».

Τέλος, ο κ. Ρουαπακιώτης τόνισε ότι θα διαγραφούν οι πειθαρχικές ποινές των κρατουμένων και δεν λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση τακτικής άδειας και απόλυσης υπό όρo, με εξαίρεση όσες έχουν επιβληθεί σε περιπτώσεις βίας κατά προσωπικού, απόδρασης, δωροδοκίας προσωπικού, ή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ