Συμφωνία με την Ελβετία για φορολόγηση καταθέσεων προχωρά η Ελλάδα - iefimerida.gr

Συμφωνία με την Ελβετία για φορολόγηση καταθέσεων προχωρά η Ελλάδα

Σε άμεση συμφωνία με την Ελβετία για φορολόγηση καταθέσεων θέλει να προ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσα στο Σεπτέμβριο και μετά από συζητήσεις ετών, Ελβετία και Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσουν σε υπογραφή φορολογικής συμφωνίας για τις μη δηλωμένες ως εισόδημα καταθέσεις Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες, όπως επισημαίνει δημοσίευμά του Spiegel. Στόχος είναι η εισροή δισεκατομμυρίων. ευρώ στα κρατικά ταμεία, όμως όπως σχολιάζει το άρθρο, η συμφωνία δεν θα φέρει κάποια μεγάλη αλλαγή.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και χρόνια, και εάν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα και η Ελβετία θα καταλήξουν σε μια φορολογική συνθήκη στο πρότυπο των συμφωνιών της Ελβετίας με τις Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Αυστρία.

Η ελληνική κυβέρνηση τώρα θέλει να υλοποιήσει τη συμφωνία όσο το δυνατό συντομότερα, καθώς ελπίζει ότι θα είναι έτσι σε θέση να βρει κάποια δισ. ευρώ για την ενίσχυση των εσόδων. Αλλά υπάρχει επίσης και άλλος λόγος για αυτή τη βιασύνη, τονίζει το Spiegel. «Ο Α. Σαμαράς πρέπει τώρα να αποδείξει ότι έχει πάρει στα σοβαρά το θέμα των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα απεγνωσμένα χρειάζεται μια νίκη στη μάχη της κατά της φοροδιαφυγής».

Ωστόσο, τονίζει το Spiegel, ακόμη κι αν η συμφωνία υπογραφεί το Σεπτέμβριο (όπως αναμένεται), δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα επωφεληθούν από αυτό τα ελληνικά ταμεία, ενώ δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί πόσα ελληνικά κεφάλαια βρίσκονται στην Ελβετία, ενώ ακόμη, δεν είναι αφορολόγητα όλα τα κεφάλαια που έχουν φύγει από την Ελλάδα.

Η ελβετική χρηματιστηριακή Helvea υπολογίζει ότι οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ, ενώ το 99% αυτών δεν έχει δηλωθεί στις ελληνικές αρχές. Στόχος της συμφωνίας θα είναι η φορολόγηση αυτών των αδήλωτων κεφαλαίων με συντελεστή 20% - 30% ώστε να εισρεύσουν στα ελληνικά κρατικά ταμεία περίπου 4 - 6 δισ. ευρώ.

Καταθέσεις, φορολόγηση, Ελβετία, Δημόσια Έσοδα, Σαμαράς

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ