Η Αθήνα μεταμορφώνεται, σε μακέτα - iefimerida.gr

Η Αθήνα μεταμορφώνεται, σε μακέτα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια πισίνα στην οδό Πανεπιστημίου ; Μια τροπική ζούγκλα στην Πλατεία Θεάτρου ; Θα τα δούμε στη Βενετία, στο ελληνικό περίπτερο, στους κήπους Τζαρντίνι της Βενετίας στη 13η Διεθνή Εκθεση Αρχιτεκτονικής, από την ερχόμενη Τετάρτη. Οκτώ Ελληνες αρχιτέκτονες και ομάδες αρχιτεκτόνων θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας και θα παρουσιάσουν τα έργα τους υπό τον τίτλο «Made in Athens». Η Αθήνα στα χέρια τους γίνεται μαγική !

Ο Αντώνης Αγγελιδάκης αφηγείται -με μακέτες- δυο φανταστικές ιστορίες για την πολυκατοικία «Χαρά» και το καζίνο Μον Παρνές. Η ομάδα Drafworks εξιστορεί με αλληγορική διάθεση τη σύγχρονη κρίση. Η ομάδα Point Supreme διαμορφώνει μια πλατεία στην οδό Πανεπιστημίου με πισίνα και πράσινο, ενώ η «decaARCHITECTURE» σκιαγραφεί την ανθρωπογεωγραφία της Αθήνας μέσα από πραγματικά υπνοδωμάτια. Μεγάλες φωτογραφικές εκτυπώσεις συμπληρώνουν το περίπτερο της ελληνικής παρουσίας στη Βενετία, όπου οι Ελληνες συναγωνίζονται μεγαθήρια...

Οι επιμελητές της έκθεσης Πάνος Δραγώνας και Αννα Σκιαδά παραδέχονται ότι μεταφέρουν στη Βενετία την Αθήνα της κρίσης αλλά και τις δημιουργικές της δυνάμεις. Προβάλλουν ένα θετικό δυναμικό αρχιτεκτόνων χωρίς να κρύβουν τις σκληρές πτυχές της αθηναικής ζωής όπως αποτυπώνονται στους δημόσιους χώρους της πόλης.

Το γενικό θέμα της Εκθεσης της Βενετίας είναι το «Commun Ground», το Κονό Εδαφος, όπως το ονόμασε για τη φετινή διοργάνωση ο Αγγλος αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ. Το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά το αναζητά στην πόλη της Αθήνας, μέσα από δυο θεματικές κατευθύνσεις : την πολυκατοικία ως την μοντέρνα παράδοση της πόλης και την κρίση του δημόσιου αθηναικού χώρου (από διαδηλώσεις πολιτών ως βανδαλισμούς).

Ποιά είναι η μορφή της έκθεσης στο ελληνικό περίπτερο ; Οπως δηλώνει ο Πάνος Δραγώνας στο «Εθνος» οι επισκέπτες δεν θα δουν ένα κλασικό στήσιμο έργων, αλλά κάτι σαν τριαδιάστατο ψηφιδωτό, μια κατασκευή σε διαφορετικά επίπεδα. «Στο ψηφιδωτό, απ'όπου ξεπροβάλλουν οι οκτώ αφηγήσεις, ανακατεύονται πολυκατοικίες, δημόσιοι χώροι και πειραματικές προτάσεις, και έρχετι στο νου η εικόνα της πόλης από ψηλά» αναφέρει.

Σαν μια ιδιότυπη πολυκατοικία, στην οποία η Αθήνα της ύφεσης φαίνεται μέσα από σκληρές εικόνες, με επεισόδια, αστέγους, ανθρώπους σε δύσκολη κατάσταση.

Ποιός είπε ότι οι αρχιτέκτονες δεν ξέρουν από πολιτική ;



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ