Με στόχο την επιμήκυνση τα τετ-α-τετ Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ - iefimerida.gr

Με στόχο την επιμήκυνση τα τετ-α-τετ Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ

Με στόχο την επιμήκυνση τα τετ-α-τετ Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το ξημέρωμα της Δευτέρας αρχίζει μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες για τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του, αφού για τα επόμενα 24ωρα είναι προγραμματισμένα τα κρίσιμα τετ-α-τετ με τον πρόεδρο του Eurogroup, Zαν Κλοντ Γιούνκερ, τη γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Τα ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με την ανώτερη ευρωπαϊκή ηγεσία αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη σκηνή από το έργο της επαναδιαπραγμάτευσης (κυρίως της επιμήκυνσης κατά δύο έτη της δημοσιονομικής προσαρμογής).

Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί του πρωθυπουργού τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ που είναι έτοιμη να λάβει η χώρα προκειμένου να μπορέσει να πείσει τους εταίρους για την ευρωπαϊκή πορεία που είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία έχουν βρεθεί, αλλά, προς το παρόν, δεν έχουν «κλειδώσει» θα τα παραδώσει το αργότερο μέχρι την Τρίτη στον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Πρώτο κρίσιμο ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά, αυτό με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ακολουθεί αυτό με τη γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ την Παρασκευή και μια μέρα μετά με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις αυτές αποτελούν την πρώτη κρίσιμη επαφή του πρωθυπουργού με τους ευρωπαίους ηγέτες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου ακούγεται πως ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να πάρει πάνω του όλο το βάρος του σχεδίου διάσωσης της χώρας. Λέγεται μάλιστα πως μετά τις πρώτες τριβές που είχε με τους κυβερνητικούς εταίρους για τα μέτρα, αποφάσισε να συναντήσει τους ευρωπαίους ηγέτες χωρίς να προηγηθεί σύσκεψη τον πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα. Οπως είχε γίνει γνωστό τις προηγούμενες ημέρες οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα επικοινωνήσουν, απλώς, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πριν τα ραντεβού του με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός, γνωρίζει πως το κλίμα στο τετ-α-τετ που θα έχει με τη γερμανίδα καγκελάριο θα είναι ψυχρό, κάτι που φρόντισε να φανερώσει μέσω των δηλώσεών του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της καγκελαρίου, ο οποίος τόνισε πως η Ανγκελα Μέρκελ «κατ' αρχάς θα ακούσει τι θα της πει ο κ.Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματος».

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», το Βερολίνο εμφανίζεται κάθετα αντίθετο στο ενδεχόμενο της νέας βοήθειας στην Ελλάδα με την γερμανική κυβέρνηση να αρνείται την παροχή τρίτου πακέτου

«Περισσότερος χρόνος σημαίνει περισσότερα χρήματα» φαίνεται να λένε στο Βερολίνο σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται η «Welt am Sonntag». Ο Στέφεν Ζάιμπερτ μάλιστα, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Άνγκελά Μέρκελ είναι προσηλωμένη στην συμφωνία που ισχύει σήμερα, όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, δίνοντάς της περιθώριο μέχρι το 2014 για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μόλις λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο, το γερμανίκό περιοδικό Spiegel εκτιμά ότι η Τρόικα θα ζητήσει επιπλέον μέτρα 2,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό πακέτο στα 14 και όχι στα 11,5 δισ. λόγω της κακής απόδοσης στα δημόσια έσοδα, αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις.

Αντίθετα, τώρα, με την αδιαλλαξία της γερμανικής πλευράς, στη Γαλλία το κλίμα που θα συναντήσει ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που θα έχει με τον γάλλο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα είναι σίγουρα ευνοϊκό για την Ελλάδα. Ο κ.Ολάντ έχει δηλώσει κατά το παρελθόν πως η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Μάλιστα διαφορετική είναι η στάση και η αντιμετώπιση στο ζήτημα της παροχής νέας βοήθειας προς την Ελλάδα από την Γερμανία και τη Γαλλία έρχεται στο προσκήνιο λίγες μόλις ημέρες πριν από την συνάντησή Μέρκελ - Ολάντ στο Βερολίνο.

Ο Φρανσουά Ολάντ από την άλλη δεν φαίνεται να είναι αντίθετος με το ενδεχόμενο παροχής νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, ώστε να μην αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Τα σχόλια των υπολοίπων κομμάτων για τα κρίσιμα ραντεβού Σαμαρά

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για επιδιωκόμενη επιμήκυνση του Μνημονίου. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η επιδιωκόμενη επιμήκυνση του Μνημονίου είναι σαν το κρεμασμένο που ζητά περισσότερο σκοινί για να κρεμαστεί. Η επιμήκυνση του Μνημονίου ισοδυναμεί με παράταση της ύφεσης και των ολέθριων επιπτώσεών της στην κοινωνία. Είναι απολύτως βέβαιο πως ο κ. Σαμαράς δεν διαθέτει ένα διαφορετικό σχέδιο από τους δανειστές απέναντι στην κρίση. Ολοταχώς βαδίζει για να κατακτήσει τον τίτλο του πρωθυπουργού της χρεοκοπίας και της δραχμής».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος ανέφερε πως «μετά τους βουλευτές του, που εύχονται τη χρεοκοπία της χώρας, είναι σαφές ότι και επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους».

Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης τόνισε πως «η δήλωση του κ. Σαμαρά ότι θα εφαρμόσει το Μνημόνιο ακόμη και αν πέσει η κυβέρνησή του, δεν μπορεί να ληφθεί ούτε ως δείγμα αποφασιστικότητας, ούτε ως απειλή απέναντι σε οποιονδήποτε. Απλώς, εν' όψει της συνάντησής του με την κ. Μέρκελ, επιβεβαιώνει την υπογραφή του κάτω από μία πολιτική που οδηγεί στην πτώχευση τη χώρα, στην εξαθλίωση τους πολίτες και στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Δυστυχώς ο κ. Σαμαράς δεν διαθέτει την αποφασιστικότητά του υπέρ της υιοθέτησης και της εφαρμογής ενός εθνικού σχεδίου δράσης για έξοδο από την κρίση».

«Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους δανειστές οφείλει να βασιστεί στις εξής αρχές: δεν εκχωρούμε την εθνική μας κυριαρχία, δεν ξεπουλάμε τον εθνικό μας πλούτο και κατοχυρώνουμε πρωτίστως την ευημερία του ελληνικού λαού», σημείωσε η Χρυσή Αυγή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ