La Repubblica: Υφεση 20% και εκτίναξη του πληθωρισμού στα ύψη, οι επιπτώσεις του Grexit - iefimerida.gr

La Repubblica: Υφεση 20% και εκτίναξη του πληθωρισμού στα ύψη, οι επιπτώσεις του Grexit

La Repubblica: Υφέση 20% και εκτίναξη του πληθωρισμού στα ύψη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά το δημοσίευμα με τίτλο «Το Βερολίνο ετοιμάζεται να πει αντίο στην Αθήνα» η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», επανέρχεται στο θέμα με νέο άρθρο, στο οποίο αναφέρεται ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί, πια, ταμπού», ενώ σημειώνεται ότι «οι Κασσάνδρες, πλέον, μιλούν χωρίς να κρύβονται». Ωστόσο, αν αυτό συνέβαινε ίσως να ακολουθούσε στην Ευρώπη ένας πραγματικός... Αρμαγεδδώνας.

Παρά λοιπόν, το γεγονός ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι πλεόν ταμπού, η «La Repubblica» , αναφέρει, ωστόσο, ότι πολλοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η καλύτερη λύση παραμένει η διάσωση της χώρας, με οποιοδήποτε κόστος, αφού, όπως υπενθυμίζει «μέσα σε τέσσερα χρόνια και μετά από τριάντα συμβούλια κορυφής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ασπίδα ικανή να προστατέψει το ευρώ».

Στο δημοσίευμα τονίζεται επίσης ότι ο πραγματικός κίνδυνος από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι η μετάδοση της κρίσης. «Αν μετά το Grexit, η κερδοσκοπία αρχίσει να ποντάρει στην έξοδο της Ιταλίας και της Ισπανίας από το ευρώ, απογειώνοντας τα σπρεντ, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί, θυμίζοντας πραγματικό Αρμαγεδδώνα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο της La Repubblica.

Παράλληλα, στο άρθρο της η εφημερίδα της Ρώμης, προβαίνει και σε μια ανάλυση των επιπτώσεων που θα είχε για την ίδια την Ελλάδα μια ενδεχόμενη έξοδο της από το ευρώ: Η οικονομία της θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 20%, το νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά 50% και ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί.

Επίσης, η «La Reppubblica» τονίζει ότι το ενδεχόμενο μη αποπληρωμής του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να ανοίξει τεράστιες οπές στις δημόσιες οικονομίες των χωρών του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας αλλά και της Ιταλίας, «με πιθανή ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης της ΕΚΤ».

Δεν αποκλείεται, δε, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, και «η επιβολή, από μέρους των Βρυξελλών, ειδικών δασμών, για να αποφευχθεί ανταγωνιστικό ατού που να ευνοήσει τα ελληνικά εμπορεύματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ