Σε δίκη ο μπάτλερ του Πάπα για τα Wikileaks του Βατικανό

Τη Δευτέρα δικαστής διέταξε την παραπομπή σε δίκη του πρώην μπάτλερ του Πάπα Βενέδικτου, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης και διαρροής εγγράφων από το διαμέρισμα του Πάπα, προκαλώντας φήμες διαφθοράς στο Βατικανό.

Κατηγορίες όμως δεν αντιμετωπίζει μόνο ο 45χρονος μπάτλερ, Πάολο Γκαμπριέλε, αλλά κι ένας άλλος υπάλληλος του Βατικανό, ο 48χρονος ειδικός υπολογιστών Κλαούντιο Σκιαρπελέτι, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια.

Εάν τελικά καταδικαστεί ο Γκαμπριέλε – τα καθήκοντα του οποίου συμπεριλάμβαναν το σερβίρισμα των γευμάτων του πάπα, καθώς και την φροντίδα των καθημερινών του αναγκών – ενδέχεται να τιμωρηθεί με φυλάκιση μέχρι έξι χρόνια.

Η υπόθεση δεν έχει σταματήσει να προβληματίζει το Βατικανό, αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε και διέρρευσαν στον ιταλικό τύπο έγγραφα που ιστορούσαν τις εσωτερικές, σιωπηρές διαμάχες εντός του «θρησκευτικού κρατιδίου», ενώ παρουσίαζαν με λεπτομέρεια τις υποψίες για ενδεχόμενες υποθέσεις διαφθοράς.

Το Μάιο, μάλιστα, ένας Ιταλός δημοσιογράφος, ο Τζιανλουίτζι Νούτσι, εξέδωσε ένα βιβλίο που περιείχε υλικό προφανώς βασισμένο στα κλεμμένα έγγραφα από το γραφείο του Πάπα.

Ο κύριος Γκαμπριέλε, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Μάιο, έχει δηλώσει ότι πήρε τα έγγραφα, επειδή πίστευε πως ο Πάπας δεν ήταν επαρκώς πληροφορημένος για το κακό και τη διαφθορά που διαφέντευαν στο Βατικανό,αποφασίζοντας να αποκαλύψει την κατάσταση ο ίδιος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ