«Αγώνας δρόμου» ως τις 20 Αυγούστου για να βρεθούν τα 11,5 δισ. - iefimerida.gr

«Αγώνας δρόμου» ως τις 20 Αυγούστου για να βρεθούν τα 11,5 δισ.

«Αγώνας δρόμου» ως τις 20 Αυγούστου για να βρεθούν τα 11
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια πραγματική μάχη με το χρόνο καλείται να δώσει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να συντάξει τη λίστα με τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, με όλα τα σενάρια να πέφτουν στο τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει η λίστα των εναλλακτικών σεναρίων να έχει παραδοθεί έως τις 20 Αυγούστου στους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι το «κλειδί» για την ταχεία και θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα είναι να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο περικοπών. Για αυτό στη λίστα με τα ενδεχόμενα μέτρα μπαίνουν οι περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ, μισθολόγια ενώ προ των πυλών φαίνεται ότι είναι και το σχέδιο για εξοδο χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων με εφεδρεία «νέου τύπου».

Στις 22 Αυγούστου στην Αθήνα έρχεται ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και δύο ημέρες αργότερα ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άγκελα Μέρκελ, με βασικό αντικείμενο το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος προσαρμογής.

Στόχος της Αθήνας είναι η έκθεση αξιολόγησης της Τρόικα να έχει ολοκληρωθεί και να συζητηθεί στο ECOFIN της 14ης Σεπτεμβρίου, ώστε ως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει εκταμιευθεί κανονικά η επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ.

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, ο πρωθυπουργός δεν θα μιλήσει ως είθισται στους παραγωγικούς φορείς, ούτε θα δώσει συνέντευξη Τύπου μετά από τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, πριν από την όποια εξαγγελία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Στη λίστα που αναμένεται να είναι «καυτή» θα τεθούν όπως φαίνεται όλα τα πιθανά σενάρια. Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται είναι:

  • περικοπές ύψους 5 δισ. ευρώ σε συντάξεις- επιδόματα
  • αύξηση των γενικών ή ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης,
  • μειώσεις ακόμα και κάτω από τα 1.000 ευρώ,
  • μειώσεις στις επικουρικές,
  • μειώσεις στα εφάπαξ,
  • επανεξέταση της 13ης- 14ης σύνταξης στο Δημόσιο.

Στον κατάλογο των περικοπών σε μισθούς και υγεία, συμπεριλαμβάνονται σενάρια για μειώσεις έως 35% στις ΔΕΚΟ μέσω του Νέου Μισθολογίου, μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, η επανεξέταση 13ου - 14ου μισθού στο Δημόσιο, η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο σχεδιασμός για τις περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ γίνεται υπό τη βαριά σκιά της έκρηξης της ανεργίας στο 23,1%, με τους ανέργους να φτάνουν πλέον σε 1.147.372 άτομα, προκαλώντας έντονη ανησυχία τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ