Σαμαράς για Ρέσλερ: Είναι ανεύθυνος- Δεν ξέρω αν είναι και ανόητος - iefimerida.gr

Σαμαράς για Ρέσλερ: Είναι ανεύθυνος- Δεν ξέρω αν είναι και ανόητος

Σαμαράς για Ρεσλερ: Ειναι ανεύθυνος- Δεν ξέρω αν είναι και ανόητος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τελείωσε μια ιστορική περίοδος δισταγμών, εμμονών και αγκυλώσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην προγραμματική σύγκλιση με τα άλλα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι μπήκαν σε πρόγραμμα πράγματα πιο θαρραλέα στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων, διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ενώ σημείωσε ότι «ο ελληνικό λαός έδωσε εντολή να μείνουμε στο ευρώ και να αλλάξουμε τις πολιτικές της ύφεσης».

Ο λαός έδειξε πολιτική ωριμότητα, είπε χαρακτηριστικά, τώρα το πολιτικό σύστημα οφείλει να δείξει ωριμότητα. Πρέπει να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του λαού και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Στόχος μας, επανέλαβε, είναι να φρενάρουμε την ύφεση, με ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.

Ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να επιδείξει απόλυτη αποφασιστικότητα αναφερόμενος αρχικά στην υπόθεση της Χαλυβουργικής καθώς επισήμανε: «Ασυδοσία τέλος. Στο προαύλιο της Χαλυβουργικής δείξαμε ότι εννοούμε ότι λέμε. Δεν θα μείνουμε αδρανείς να κοιτάμε απελπισμένους εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους».

Και χαρακτήρισε ανάλγητους όσους «στέλνουν τους εργαζόμενους μια ώρα αρχύτερα στην ανεργία, υπερασπιζόμενοι δήθεν τα δικαιώματά τους».

Στην συνέχεια, θέλησε να γίνει σαφέστερος όταν αναφέρθηκε στα φαινόμενα βίας από κουκουλοφόρους στο κέντρο της Αθήνας που είχαν σημειωθεί στο πρόσφατο παρελθόν εξαπολύοντας ταυτοχρόνως μια έμμεση επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς θα αποκαλύψουμε ποιοι είναι και ποιοι κρύβονται από πίσω τους είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε επίσης το κλείσιμο των συνόρων για τους παράνομους μετανάστες και την αλλαγή της νομοθεσίας που την χαρακτήρισε την ελκυστικότερη στην Ευρώπη.

Προανήγγειλε την συναινετική ανακήρυξη της ελληνικής Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης και τη χαρακτήρισε ως μεγάλο βήμα για την αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων. Δεν μπορεί εμείς να έχουμε ανεκμετάλλευτη ακίνητη περιουσία και ορυκτό πλούτο και εμεις να κόβουμε μισθούς και συντάξεις.

Διορθώνουμε σήμερα, είπε στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς, σφάλματα δεκαετιών σε ένα διεθνές περιβάλλον δύσκολο και εχθρικό. Στα χέρια μας κρατάμε τη μοίρα μας και δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε. Γι αυτό και θα πετύχουμε. Δεν έχουμε δικαίωμα να παίζουμε μικροκομματικά παιχνίδια όπως κάνουν ακόμη και σήμερα οι αντίπαλοί μας.

Κι αν ορισμένοι θελήσουν να το κάνουν μέσα στην παράταξη θα τους αντιμετωπίσω εγώ στο όνομα του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά δύο είναι οι άμεσοι στόχοι της νέας κυβέρνησης:

  • Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του λαού, χωρίς την οποία κανένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.
  • Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό, πράγμα απαραίτητο για να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, αλλά και το κύρος και την ισχύ της Ελλάδας, να καταπολεμήσουμε την ύφεση και να βγούμε από την κρίση.

Κι αυτό ακριβώς υποσχόμαστε: Οτι θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση! Θα δώσουμε ξανά στους Ελληνες την αξιοπρέπειά τους και το σεβασμό που τους αξίζει. Την ώρα που αναλάβαμε αποκαλύφθηκε ότι η φετινή ύφεση μπορεί να ξεπεράσει το 7%!

Πρώτος μας στόχος να φρενάρουμε την ύφεση και να αρχίσει η ανάκαμψη. Να σώσουμε θέσεις εργασίας και να αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Σήμερα η ανεργία πλησιάζει το 24%. Και μέσα σε μια τετραετία μπορούμε να την κατεβάσουμε στο 10%!

Η επαναδιαπραγμαευση

Αναφερόμενος σε έναν από τους βασικούς στόχους της νέα κυβέρνηση την επαναδιαπραγμάτευση, ο κ. Σαμαράς είπε μεταξύ άλλων: Κάποιοι μας κατηγόρησαν ότι δεν κάναμε ακόμα -δηλαδή μέσα στις τρείς-τέσσερις εβδομάδες που μεσολάβησαν- την «επαναδιαπραγμάτευση»! Κι ότι δεν πιάσαμε ακόμα τους στόχους που θέσαμε με την προγραμματική μας σύγκλιση.

Σε μια στιγμή που υπάρχουν σοβαροί κραδασμοί σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, μας κατηγορούν ότι δεν πήγαμε να εκβιάσουμε τους πάντες!

Σε μια συγκυρία όπου υπάρχουν μεγάλες αναστατώσεις σε όλο τον γεωπολιτικό μας περίγυρο, μας κατηγορούν ότι δεν κάναμε ενέργειες που θα οδηγούσαν σε διεθνή απομόνωση της χώρας. Και σε πρωτοφανή αποδυνάμωσή της. Αλλά εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αυξήσουμε το κύρος της Ελλάδας, όχι για να την απομονώσουμε διεθνώς. Βρισκόμαστε εδώ για να αυξήσουμε την ισχύ της. Όχι για να την αποδυναμώσουμε πλήρως.

Πρώτα θα δείξουμε ότι η χώρα σέβεται τους στόχους, που είναι και δικοί μας στόχοι. Ύστερα θα δείξουμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε όσα πρέπει να γίνουν.Ύστερα θα δείξουμε ότι για να πιάσουμε τους στόχους μας κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν, κυρίως όσα επιτείνουν και βαθαίνουν την ύφεση... Κι ύστερα θα αρχίσουμε να τα αλλάζουμε ένα-ένα, με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων μας, αφού στην Ευρώπη κερδίζει έδαφος πλέον η άποψη πως μέτρα ανάκαμψης είναι απαραίτητα για να επιτευχθούν οι στόχοι οποιουδήποτε προγράμματος σύγκλισης.

Ασφαλώς, η συμφωνία για επιμήκυνση του Προγράμματος είναι κάτι που θα επιδιώξουμε το ταχύτερο.

Γιατί εμείς πρώτοι θέλουμε να πάψουμε μιαν ώρα αρχύτερα να βγαίνουμε «στη γύρα» για δανεικά κάθε τρείς μήνες...

Κάθε διαπραγμάτευση στηρίζεται στην ισχύ που έχει η κάθε πλευρά. Και κάθε επαναδιαπραγμάτευση στηρίζεται στην βελτίωση της σχετικής ισχύος, στη βελτίωση της θέσης μας, απέναντι στους δανειστές μας. Πάμε λοιπόν σε επαναδιαπραγμάτευση, που θα είναι επιτυχής για μας, εφ' όσον έχουμε βελτιώσει τη θέση μας. Και θα έχουμε βελτιώσει τη θέση μας, εφ' όσον δείξουμε ότι ξεκολλήσαμε, κάναμε βήματα, μειώνουμε τις αποκλίσεις από τους στόχους, κάποιες φορές ξεπερνάμε τους στόχους.

Αν το επιτύχουμε αυτό, κανείς δεν μπορεί να μας αρνηθεί τις βελτιώσεις που ζητάμε. Αν δεν το επιτύχουμε αυτό, δεν έχει νόημα ό,τι κι αν ζητάμε...

Οι υπονομευτές

Αναφερόμενος τέλος εμμέσως στις χθεσινές δηλώσεις του γερμανού αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει είπε χαρακτηριστικά:

Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι ξένοι αξιωματούχοι, που κάθε τόσο βγαίνουν και προεξοφλούν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει!

Τους θεωρώ -και το λέω ανοικτά και δημόσια- υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας! Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ορθοποδήσει η χώρα κι εκείνοι κάνουν ότι μπορούν για να αποτύχουμε. Δεν ξέρω πια, αν το κάνουν συνειδητά ή από ανοησία. Ξέρω όμως, ότι είναι ανεύθυνοι. Και εν πάση περιπτώσει, δεν θα τους περάσει...

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ