Το λιώσιμο των πάγων φέρνει χρήμα στις χώρες της Αρκτικής

Οι οκτώ χώρες που έχουν σύνορα στον Αρκτικό Κύκλο συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να εκμεταλευτούν το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, το οποίο προσφέρει νέες δυνατότητες στην εμπορική ναυτιλία, αλλά και νέες περιοχές για την εκμετάλλευση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων φυσικών πόρων.

Η συνεργασία αυτή στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, σηματοδοτεί την ολοένα και αυξανόμενη σημασία της περιοχής που πιστεύεται ότι διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των οκτώ χωρών του Συμβουλίου της Αρκτικής (ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Ισλανδία και Δανία μαζί με τη Γροιλανδία και τα Νησιά Φαρόε) συναντήθηκαν σήμερα στο Νούουκ της Γροιλανδίας για να συζητήσουν τις δυνατότητες αξιοποίησης που δίνονται λόγω της υπερθέρμανσης, η οποία ωστόσο απειλεί παράλληλα και τους τεράστιους παγετώνες της περιοχής. Όσο υποχωρούν οι πάγοι οι οκτώ χώρες θα πρέπει να μελετήσουν και να συμφωνήσουν πώς θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη της περιοχής: εξόρυξη πετρελαίου και μεταλλευμάτων, αλματώδης ανάπτυξη της ναυτιλίας, του τουρισμού και της αλιείας.

Όπως ανακοίνωσαν η υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λένε Έσπερσεν και ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Κούουπικ Κλέιστ, οι οκτώ χώρες επικύρωσαν σήμερα την "Αρκτική συμφωνία έρευνας και διάσωσης", την πρώτη διεθνή συμφωνία του Συμβουλίου της Αρκτικής, το οποίο δημιουργήθηκε το 1996. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Τίτοφ, χαιρέτισε μάλιστα "το πρώτο παναρκτικό σύμφωνο στην ιστορία". Η συγκεκριμένη συμφωνία θεωρείται πολύ σημαντική γιατί ολοένα και περισσότερα πλοία θα διασχίζουν τον Αρκτικό Κύκλο όσο υποχωρούν οι πάγοι.

Η Σουηδία, που παρέλαβε σήμερα την προεδρία του Συμβουλίου από την Δανία, στο πρόγραμμά της για το 2011-13 τονίζει ότι "θέλει να δώσει προτεραιότητα στα ζητήματα που προάγουν την αειφόρο περιβαλλοντική ανάπτυξη της Αρκτικής, διατηρώντας τη θετική συνεργασία μεταξύ των αρκτικών χωρών και των ιθαγενών λαών της περιοχής". Να σημειωθεί ότι στο Συμβούλιο μετέχουν και εκπρόσωποι των ιθαγενών λαών της Αρκτικής. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ, είναι "πιθανότατα ο οργανισμός όπου οι ιθαγενείς λαοί έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ