Πρόσθετο φόρο 2.000 ευρώ θα πληρώσουν επτά στους δέκα πολίτες - iefimerida.gr

Πρόσθετο φόρο 2.000 ευρώ θα πληρώσουν επτά στους δέκα πολίτες

Πρόσθετο φόρο 2.000 θα πληρώσουν επτά στους δέκα πολίτες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντατική είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να γεμίσει τα κρατικά ταμεία είτε εισπράττοντας φόρους, είτε κόβοντας περιττά κρατικά έξοδα.

Ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα τις αποστολές εκκαθαριστικών σημειωμάτων σε περίπου 779.796 πολίτες. Τα εκκαθαριστικά τα οποία αριθμούν συνολικά 564.347 «φανερώνουν» πως ο μέσος φόρος που θα κληθούν να καταβάλουν οι παραλήπτες θα είναι στα 2.000 ευρώ.

Παράλληλα χαμηλό είνα το ποσοστό των πολιτών που θα δεχθεί επιστροφή φόρου, το οποίο αγγίζει μόλις το 8,1% των φορολογουμένων. Ακόμα, φαίνεται πως δύο στους δέκα φορολογουμένους δεν θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο αλλά ούτε θα έχουν και κάποια επιστροφή αφού προέκυψε μηδενικό υπόλοιπο.

Μέχρι στιγμής έχει εκκαθαριστεί περίπου το 50% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων. Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει την ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι πολίτες ανάλογα με το εισόδημα το οποίο δηλώνουν, θα μπορούν να εξοφλήσουν τις δόσεις του φόρου από τρεις έως δέκα δόσεις. Στόχος είναι οι φορολογούμενοι να μπορέσουν να κάνουν χρήση της ρύθμισης από τον Αύγουστο οπότε και θα ξεκινήσει η καταβολή των μηνιαίων δόσεων.

Η ρύθμιση συγκεκριμένα προβλέπει πως όσοι πολίτες έχουν ετήσιο εισόδημα έως 50.000 ευρώ θα δύνανται να πληρώσουν έως και σε δέκα δόσεις τον φόρο. Όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ θα μπορούν να πληρώσουν σε έξι ισόποσες δόσεις, ενώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 80.000 ευρώ θα παραμείνουν οι τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο «παλεύει» να βρει πρόσθετα έσοδα για το κράτος. Έτσι μετά από εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, μέσα σε λίγο διάστημα αναμένεται να γίνουν άμεσες συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών.

Μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες, μία από τις πρώτες ενέργειες είναι η δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας με την συγχώνευση της ΔΕΘ της ΗELEXPO και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών.

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, όμως θα πραγματοποιηθούν μετατάξεις και υπάρχει η πιθανότητα ορισμένοι να μπουν σε καθεστώς εφεδρείας.

Επιπλέον η κυβέρνηση στο «σαφάρι» αυτό των εσόδων προσανατολίζεται στο να περάσει μία ρύθμιση-σκούπα προκειμένου οι πολίτες να διευκολύνονται και να πληρώσουν τα ποσά που οφείλουν. Έτσι οι δόσεις θα μπορούν να είναι έως και 60 ενώ το ποσό της δόσης θα μπορεί να είναι έως και 100 ευρώ, και οι πολίτες θα μπορούν να αποπληρώνουν τα χρέη από φόρους εισοδήματος, για το 2013, είτε αυτά έχουν βγει αυτά ληξιπρόθεσμα είτε όχι.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών, θέλει να επεκτείνει την ρύθμιση χρεών που λήγουν στις 31 Ιουλίου με τις 60 δόσεις, αλλά και να βάλει περισσότερους στη ρύθμιση που ετοιμάζει για το φόρο εισοδήματος του 2012.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ