Ο Πούτιν βάζει σε μέγκενη Τύπο, διαδίκτυο και διαδηλώσεις στη Ρωσία - iefimerida.gr

Ο Πούτιν βάζει σε μέγκενη Τύπο, διαδίκτυο και διαδηλώσεις στη Ρωσία

Ο Πούτιν βάζει σε μέγκενη Τύπο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρεί να ελέγξει ταυτόχρονα τον Τύπο, το διαδίκτυο και τους διαδηλωτές προτίθεται να καταθέσει στη Ρωσία ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσω του πλειοψηφούντος κόμματός του «Ενωμένη Ρωσία».

Οπως γράφει η εφημερίδα Izvestia, επικαλούμενη κοινοβουλευτικούς παράγοντες του κόμματος, τα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία μπορούν να αντιμετωπίζονται ως «ξένοι πράκτορες», όπως και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις για τις οποίες υιοθετήθηκε ένας νέος νόμος την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που θεωρείται προσκείμενη στην κυβέρνηση, τροπολογίες στο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης πρόκειται να κατατεθούν στη Δούμα (κάτω βουλή) κατά την επανάληψη των εργασιών της. Η Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα του οποίου προήδρευε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μέχρι που επέστρεψε στο Κρεμλίνο, διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη Δούμα.

Το κυβερνών κόμμα πρόκειται να εγγράψει στο νόμο που διέπει τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης την έννοια των «ΜΜΕ που δρουν προς το συμφέρον κάποιου ξένου κράτους», σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία διευκρινίζει ότι τα μέσα που αποτελούν το στόχο της νομοθεσίας επωφελούνται χρηματοδότησης που προέρχεται από το εξωτερικό.

«Η κοινωνία έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ποιος χρηματοδοτεί τους εκπροσώπους της τέταρτης εξουσίας και πόση είναι η ανεξαρτησία τους», δήλωσε στην Izvestia ο βουλευτής Ιλια Κόστουνοφ. «Θεωρώ ότι η ιστορία με τους ξένους πράκτορες δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε.

«Γνωρίζουμε ότι λειτουργούν στη χώρα διάφοροι ιστότοποι, εφημερίδες, περιοδικά, η χρηματοδότηση των οποίων είναι αδιαφανής», είπε ένας άλλος βουλευτής της Ενωμένης Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Μπουρμάτοφ.

Η Δούμα υιοθέτησε την Παρασκευή ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζει «ξένους πράκτορε» και υπάγει σε καθεστώς ελέγχου από το κράτους τις ΜΚΟ οι οποίες δέχονται χρηματοδότηση από το εξωτερικό και προχωρούν σε δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται «πολιτικές» στη Ρωσία.

Ο νέος νόμος αυτός προστίθεται σε μια σειρά τροπολογιών που υιοθετήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες βάσει των οποίων ξαναγίνεται ποινικό αδίκημα η δυσφήμηση, επιτρέπονται πιο ισχυροί έλεγχοι στο Διαδίκτυο και γίνονται πιο αυστηροί οι κανόνες σχετικά με την πραγματοποίηση διαδηλώσεων.

Η ρωσική αντιπολίτευση και όσοι προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν μια στροφή της ρωσικής κυβέρνησης επί το καταπιεστικότερο μετά τις δικαστικές διώξεις, τις έρευνες και τις ανακρίσεις σε βάρος αντιπολιτευόμενων και διαφωνούντων μετά την επιστροφή του Πούτιν στο Κρεμλίνο τον Μάιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ