Τα εννιά δισ. που προέβλεπαν φέτος από ιδιωτικοποιήσεις, έγιναν τελικά μόλις... ένα! - iefimerida.gr

Τα εννιά δισ. που προέβλεπαν φέτος από ιδιωτικοποιήσεις, έγιναν τελικά μόλις... ένα!

Οι ιδιωτικοποιήσεις των 9 δισ. για το 2012
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μικρό καλάθι κρατάνε στο υπουργείο Οικονομικών για τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς μέσα στο 2012 αναμένεται να προχωρήσουν μόλις δύο αποκρατικοποιήσεις που θα αποφέρουν έσοδα ενός δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση από εννιά που προβλέπει ο Προϋπολογισμός.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, έθεσαν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για άμεσες ιδιωτικοποιήσεις «φιλέτων» του Δημοσίου, μιλώντας για 23 ιδιωτικοποιήσεις εκ των οποίων οι επτά θα έτρεχαν εδώ και τώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στα «ΝΕΑ» φαίνεται ότι μέσα στο 2012 θα προχωρήσουν μόνο οι αποκρατικοποιήσεις των Κρατικών Λαχείων και του Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι, όπου στεγάζεται το Golden Hall (φωτό), που θα μισθωθεί για 90 χρόνια. Σύμφωνα με παλιότερες αποτιμήσεις αυτά τα δύο θα αποφέρουν έσοδα άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, πράγμα όμως που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο σήμερα.

Ειδικότερα, σε συνάντηση που είχε χτες ο Γιάννης Στουρνάρας με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, Κώστα Μητρόπουλο, συμφωνήθηκε να προχωρήσουν 23 ιδιωτικοποιήσεις αλλά για το 2013. Η αρχή θα γίνει με το Ελληνικό, τη ΔΕΠΑ, τη ΔΕΣΦΑ, την παραλιακή έκταση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και την παραλιακή έκταση στην Αφάντου στη Ρόδο. Οι διαδικασίες για τις τρεις πρώτες έχουν προχωρήσει ενώ άλλες οκτώ είναι στα σκαριά :

  • Εταιρεία ύδρευσης-αποχετεύσης Θεσσαλονίκης
  • Εγνατία
  • ΟΠΑΠ
  • ΕΛΤΑ
  • ΛΑΡΚΟ
  • ΕΥΔΑΠ
  • ΟΔΙΕ
  • 28 ακίνητα

Εκτός πλάνων βγήκε η ΔΕΗ για την οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Τρόικα δεν ζήτησε την ιδιωτικοποίησή της. Αντίθετα, ζητήθηκε να μπουν ιδιώτες στην ηλεκτροπαραγωγή.

Τέλος, το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζει σχέδια για 10 ακόμα αποκρατικοποιήσεις, που περιλαμβάνουν λιμάνια, αεροδρόμια και μαρίνες. Συνολικά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, που είχε μπει σε τρίμηνη αργία με πολιτική απόφαση, χειρίζεται 28 αποκρατικοποιήσεις, ενώ έχει καταγράψει 82.000 δημόσια ακίνητα σε 35 διαφορετικούς φορείς. Το ένα τρίτο από αυτά έχει ήδη καταπατηθεί, λένε στο ΤΑΙΠΕΔ...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ