Κάνναβη κατά της παχυσαρκίας;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει τελευταία ανακάλυψη βρετανών επιστημόνων σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες του «απαγορευμένου» φυτού. Οπως διαπίστωσαν δύο συστατικά των φύλλων της κάνναβης μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα ενέργειας που «καίει» ο οργανισμός, επιταχύνοντας το μεταβολισμό, βοηθώντας έτσι τόσο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας όσο και του διαβήτη.

Σε αντίθεση με το αίσθημα πείνας που προκαλεί το κάπνισμα της κάνναβης, οι ουσίες THCV και κανναβιδιόλη που περιέχονται στα φύλλα του «κόβουν» την όρεξη. Όπως αποδείχθηκε βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 ενώ παράλληλα μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και το σπλαχνικό λίπος σε βασικά όργανα όπως το ήπαρ.

Σε πρώτη φάση τα δύο επίμαχα συστατικά δοκιμάστηκαν σε πειραματόζωα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ενώ σε δεύτερη, που διεξάγεται τώρα, σε 200 ανθρώπους.

Στόχος των επιστημόνων είναι να αναπτύξουν ένα φάρμακο για την καταπολέμηση του μεταβολικού συνδρόμου – ενός συνόλου παραγόντων, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία, που συνδυαστικά αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικά και εμφράγματα.

Μάλιστα, επειδή η παραγωγή κάνναβης είναι παράνομη στη Βρετανία, η εταιρεία GW Pharmaceuticals, η οποία αναπτύσσει το φάρμακο, έχει λάβει ειδική άδεια για την καλλιέργεια του φυτού σε μια μυστική τοποθεσία στη Νότια Αγγλία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ