Και τέταρτος πρωθυπουργός υπόσχεται να κάνει «Ριβιέρα» το Ελληνικό - iefimerida.gr

Και τέταρτος πρωθυπουργός υπόσχεται να κάνει «Ριβιέρα» το Ελληνικό

Και τέταρτος πρωθυπουργός υπόσχεται να κάνει «Ριβιέρα» το Ελληνικό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τρίτη φορά (μετά την κυβέρνηση Καραμανλή και την κυβέρνηση Παπανδρέου) ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξήγγειλε στη Βουλή, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, ένα σχέδιο από τα παλιά. Πρόκειται για τη δημιουργία της «ελληνικής Ριβιέρας», του παραλιακού μετώπου που θα ξεκινά από το Φάληρο και θα φτάνει μέχρι το Σούνιο.

Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε αρκετή ώρα στο θέμα αυτό το οποίο μπορεί να προσελκύσει τεράστια κεφάλαια και να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, όπως είπε.

Είναι όμως η τέταρτη φορά που συζητείται αυτή η προοπτική. Πρώτα από την κυβέρνηση Σημίτη, πριν καν μεταφερθεί το Αεροδρόμιο από το Ελληνκό στα Σπάτα. Και τρίτη φορά που εξαγγέλεται το έργο. Η πρώτη ήταν από την κυβέρνηση Καραμανλή, με υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τον Γιώργο Σουφλιά, ο οποίος είχε ξεκινήσει φιλόδοξο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και την παραλία του Αγίου Κοσμά στην οποία είχε προγραμματιστεί η δημιουργία πάρκου με έκταση 5.500 στρέμματα. Σύμφωνα με το τότε σχέδιο στο χώρο επρόκειτο να κατασκευαστούν μια σειρά από οικοδομήματα διαφόρων χρήσεων.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου υπέγραψε μνημόνιο με το κράτος του Κατάρ για παραχώρηση του κρατικού αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά (μαρίνες, οικήματα, γήπεδα) και με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τα κτίρια που βρίσκονται μέσα στο αεροδρόμιο Ελληνικού, με σκοπό την δημιουργία επένδυσης που θα περιλάμβανε μαρίνες, καζίνο, ξενοδοχειακές μονάδες, και κέντρα διασκέδασης.

Τώρα ήρθε η σειρά του κ. Σαμαρά να σχεδιάσει την επανάκτηση της παραλίας. Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός επενδυτικού οχήματος, μιας εταιρείας ειδικού σκοπού το οποίο θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το έργο του παραλιακού μετώπου. Ουσιαστικά θα καθαρίσει τους τίτλους ιδιοκτησίας και θα επιλύσει όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα ώστε να αποδίδονται οι εκτάσεις ελεύθερες από κάθε βάρος στους επενδυτές.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωση στη Βουλή ότι η υλοποίηση του μεγάλης κλίμακας έργου θα δώσεις τεράστια αξία στην περιοχή και θα δημιουργήσει μεγάλες υπεραξίες για τα γύρω ακίνητα. Είπε τέλος, ότι το σχέδιο θα αποτελέσει τον μπούσουλα για την αξιοποίηση της υπόλοιπης δημόσιας περιουσίας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία της ελληνικής Ριβιέρας κινείται στα πρότυπα των Ντόκλαντς στο Λονδίνο, ενός έργου – προτύπου για την αστική ανάπλαση. Το σχέδιο αξιοποίησης και μεταμόρφωσης της τεράστιας αυτής παραλιακής ζώνης θα ξεκινά από το Ελληνικό όπου θα γίνουν έργα προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης τουρισμού υψηλής ποιότητας, όπως μαρίνες, ξενοδοχεία κ.λπ.

Προς το παρόν το καθεστώς στο παραλιακό μέτωπο θυμίζει τριτοκοσμική χώρα. Οι μισοί δήμαρχοι της παραλίας είναι στα δικαστήρια, μαγαζιά χωρίς άδεια λειτουργούν επί δεκαετίες, ιδιωτικές εταιρείες πουλούν χώρο σε συγκροτήματα που δεν έχουν ακόμη ανεγερθεί, ενώ δημόσιοι και πολιτικοί φορείς δίνουν μάχη για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ