Στην Αθήνα η Τρόικα - Ξεκινά ο Γολγοθάς της κυβέρνησης Σαμαρά - iefimerida.gr

Στην Αθήνα η Τρόικα - Ξεκινά ο Γολγοθάς της κυβέρνησης Σαμαρά

Στην Αθήνα η Τρόικα - Ξεκινά ο Γολγοθάς της κυβέρνησης Σαμαρά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο κυβερνητικό επιτελείο ενόψει της άφιξης, εντός της εβδομάδας, της Τρόικα. Η συνάντηση αυτή θα είναι η πρώτη που θα έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας με τη νέα κυβέρνηση, ενώ η συγκυρία κρίνεται εξαιρετική, λόγω και των πρόσφατων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής που αλλάζουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Δεδομένου ότι η έλευση της Τρόικα σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία θα μπει ξανά στο μικροσκόπιο, ξεκίνησε από το απόγευμα του Σαββάτου σειρά αλλεπάλληλων συσκέψεων στο σπίτι του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Συγκεκριμένα το Σάββατο επισκέφθηκαν την πρωθυπουργική κατοικία, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μαζί με τον αναπληρωτή του, Χρήστο Σταϊκούρα.

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού, αυτή τη φορά με τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε ακόμη μία, στην οποία συμμετείχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Κωνσταντίνος Μπούρας, και ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Γιάννης Μουρούτης.

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών με την Τρόικα το θέμα της υπαγωγής της χώρας μας στη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τα ταμεία διάσωσης χωρίς να επιβαρυνθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος. Αν αυτό επιτευχθεί θα δώσει στην Ελλάδα μια «ανάσα» ύψους 50 δισ. ευρώ!

Κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονται συγκρατημένοι και κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Οι ίδιες πηγές όμως αναφέρουν ότι, κατά τον Γιάννη Στουρνάρα, η διαπραγμάτευση αυτή, όπως και όλες οι διαβουλεύσεις με την Τρόικα, είναι θέμα επιχειρημάτων και τεκμηριωμένων προτάσεων.

Ενδεικτικές, πάντως, των προσδοκιών της κυβέρνησης είναι και η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος μιλώντας στη ΝΕΤ τόνισε πως οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να είναι χρήσιμες και για την χώρα μας.

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, στον Τύπο της Κυριακής ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι εφικτή η τροποποίηση κοινωνικά άδικων και οικονομικά αναποτελεσματικών πολιτικών».

Επίσης, ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε γνωστό στον πρωθυπουργό, ότι στις προθέσεις των εκπροσώπων των δανειστών, περιλαμβάνεται και μια συνάντηση τόσο με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Πάντως, σύμφωνα με το Mega, η συνάντηση των Τροϊκανών με τον κ.Σαμαρά δεν πρόκειται να γίνει πριν την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων, με πιθανότερο να θεωρείται ότι το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή.

Ο έλεγχος της Τρόικα αναμένεται να είναι εξονυχιστικός, και όπως εκτίμησε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Ανδρέας Ρουμελιώτης, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν με άγριες διαθέσεις, ενώ αναμένεται να ζητήσουν αναλυτικές εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις αλλά και συγκεκριμένες απαντήσεις για το πως θα επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος.

Εκτός από την Τρoίκα στην Αθήνα αναμένεται τη Δευτέρα και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, προκειμένου να διερευνηθούν οι προτεραιότητες και η τεχνική βοήθεια.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ