Σταϊκούρας: Οι στόχοι του Μνημονίου είναι ανέφικτοι - iefimerida.gr

Σταϊκούρας: Οι στόχοι του Μνημονίου είναι ανέφικτοι

Σταϊκούρας: Οι στόχοι του Μνημονίου είναι ανέφικτοι
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Συμφωνούμε με τους στόχους, αλλά η επίτευξή τους είναι ανέφικτη λόγω της ανεργίας και του ρυθμού οικονομικής συρρίκνωσης». Με αυτή τη φράση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, έθεσε ουσιαστικά την ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τη Τρόικα, πριν καν φτάσει η Τρόικα στην Αθήνα, βάζοντας μάλλον επιθετικά το ζήτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος.

Μιλώντας στο DOW JONES, ο Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει πίσω μονομερώς τις δεσμεύσεις της, ωστόσο επικαλούμενος τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ για ύφεση 9,14% στο τρίτο τρίμηνο και 6,7% συνολικά στο έτος , σημείωσε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μια άμεση δράση για τη στήριξη της ελληνικής ανάκαμψης, δηλαδή για μια παράταση όσον αφορά στους στόχους του Προγράμματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών- κόντρα στις δηλώσεις πολλών Ευρωπαίων που έχουν θέσει βέτο στο ενδεχόμενο αλλαγών στο ελληνικό Πρόγραμμα- επεσήμανε ότι και οι Ευρωπαίοι κατανοούν πως το ελληνικό Πρόγραμμα δεν λειτουργεί, συμπληρώνοντας ότι στις συζητήσεις με τη Τρόικα θα επιχειρηθεί να στηθεί ένα βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και λειτουργικό σχέδιο, με βάση τους μακροοικονομικούς δείκτες.

Οι δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα έγιναν στον απόηχο των δηλώσεων του εκπροσώπου του ΔΝΤ, ο οποίος άφησε ορθάνοικτο το «παράθυρο» για αλλαγές στο... συνταγολόγιο του Μνημονίου, υπό τη προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει με ισοδύναμα μέτρα τους ίδιους στόχους. Επί της ουσίας, η ελληνική πλευρά θα ρίξει στο τραπέζι τον φάκελο της φορολογικής ελάφρυνσης χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, καθώς και τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στην εστίαση, όπως επίσης το ζήτημα της χρονικής επιμήκυνσης καταβολής του επιδόματος ανεργίας. Ως αντίβαρο αναμένεται να προταθούν περικοπές στο Δημόσιο- πλην μισθών και συντάξεων- όπως και συγκεκριμένα μέτρα για τη φοροδιαφυγή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ