Σαμαράς: Είμαστε κυβέρνηση ευθύνης και όχι ομοσπονδία κομμάτων - iefimerida.gr

Σαμαράς: Είμαστε κυβέρνηση ευθύνης και όχι ομοσπονδία κομμάτων

Σαμαράς: Είμαστε κυβέρνηση ευθύνης και όχι ομοσπονδία κομμάτων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης έθεσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ξεκαθαρίζοντας ότι βασικός της στόχος είναι η αποτελεσματικότητα και η άμεση παραγωγή έργου.

Στην πρώτη του τοποθέτηση ως επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Σαμαράς, είπε πως η σήμερα η χώρα αποκτά μετά από πολύ καιρό «κανονική» κυβέρνηση, καθώς και ότι αυτή αποτελεί την αρχή μιας νέας εποχής για το πολιτικό σύστημα.

«Σήμερα συγκροτείται, για πρώτη φορά, κανονική κυβέρνηση με διακομματική σύνθεση. Παλαιότερα αυτό συνέβη σπάνια, μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, μόνο για «ειδικό σκοπό» και μόνο για περιορισμένο χρόνο. Τώρα συγκροτείται κυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως προβλέπει το Σύνταγμα », τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως η συγκρότηση της διακομματικής κυβέρνησης αποτελεί «ένα μεγάλο βήμα, που προϋποθέτει τολμηρές συναινέσεις μεταξύ των κομμάτων. Αυτές τις συναινέσεις αποτολμήσαμε και πετύχαμε...».

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, σεβόμενη τις θυσίες του ελληνικού λαού και διασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή της πορεία, αλλάζοντας όλα όσα πρέπει να αλλάξουν.

Αυτό, όπως διευκρίνισε μπορεί να επιτευχθεί λέγοντας στο λαό την αλήθεια.

Σε ότι αφορά στη προγραμματική συναίνεση μεταξύ των τριών κομμάτων που την απαρτίζουν, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ήδη αυτή έχει επιτευχθεί σε πολλά σημεία και διευκρίνισε πως το κείμενο θα δοθεί πολύ σύντομα στη δημοσιότητα.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα τρία αυτά κόμματα ανταποκρίθηκαν στην εντολή που έδωσε ο λαός στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, η οποία δεν ήταν άλλη από το να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας που θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Τα τρία κόμματα, συνέχισε, «έδειξαν την ευθύνη τους απέναντι στο λαό, αλλά και απέναντι στις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος. Και η κυβέρνηση που συγκροτήσαμε είναι πρωτίστως κυβέρνηση ευθύνης».

Τόνισε, επίσης, πως σκοπός της συνεργασίας τους είναι να κάνουν μεγάλες τομές και θέλοντας να δώσει ακριβώς αυτό το στίγμα, ανακοίνωσε πως ο μισθός των μελών του υπουργικού συμβουλίου θα μειωθεί κατά 30% από την πρώτη στιγμή καθώς επίσης και ότι θα δώσει εντολή στον υπουργό Εσωτερικών να περιοριστεί η χρήση των κρατικών αυτοκινήτων από την κυβέρνηση και τα μέλη της δημόσιας διοίκησης στον ελάχιστο απαραίτητο αριθμό.Υπογράμμισε επίσης δεν τον ενδιαφέρουν οι καλές προθέσεις, αλλά τα έργα και το αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι η σημαντικότερη λέξη για τη νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι η «αποτελεσματικότητα».

Μάλιστα, προανήγγειλε ότι θα πάει ο ίδιος προσωπικά σε κάθε υπουργείο και θα φτιάξει μαζί με τους υπουργούς χρονο-στοχοδιαγράμματα, με σκοπό να υπάρχει συνέχεια παρακολούθηση και έλεγχος «τι από όσα αποφασίσαμε έγινε στην ώρα του; Τι άργησε; Τι δεν έγινε και γιατί δεν έγινε;».

Τόνισε, επίσης, ότι η η νέα κυβέρνηση «παρά τη διακομματική της σύνθεση, είναι ενιαία. Δεν υπάρχουν κομματικά φέουδα, ούτε κομματικά στεγανά. Ένα είναι το «αφεντικό» μας: ο ελληνικός λαός! Κι ένας είναι ο στόχος μας: να τον υπηρετούμε!».

«Άλλοι «περιορισμοί», άλλοι «περισπασμοί», άλλες «σκοπιμότητες» κι άλλες σκέψεις δεν υπάρχουν και δεν χωράνε...», συνέχισε.

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα κόμματα τα οποία δεν συμμετέχουν στην συγκυβέρνηση, είπε πως περιμένει από αυτά να επιδείξουν αντίστοιχη υπευθυνότητα, μιας και τώρα «δεν είναι ώρα για στείρα αντιπολίτευση, μέσα σ' αυτή την κρίση που περνάει ο ελληνικός λαός».

«Το λαϊκισμό τον πλήρωσε πολύ ακριβά αυτός ο τόπος. Δεν αντέχει να τον πληρώνει άλλο», συνέχισε.

«Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να σωθεί η χώρα μας και να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά. Σε αυτό τον αγώνα σίγουρα θα υπάρχουν πολλές δυσκολίες, αλλά περιμένω τη στήριξη όλων των δυνάμεων του έθνους και όλων των εταίρων μας», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς ενώ καταλήγοντας είπε πως τόσο η ιστορία, όσο και ο λαός θα κρίνουν αυστηρά τη νέα κυβέρνηση για ότι κάνει.

Mόλις αποσύρθηκαν τα ΜΜΕ και οι κάμερες της τηλεόρασης από το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Σαμαράς απευθήνθηκε στους υπουργούς και τους συμβούλεψε «να είσαστε προσεκτικοί υπάρχουν πολλές δυσκολίες και κίνδυνος κυβερνητικών αναταράξεων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ