ΚΚΕ: Αναντίστοιχες με την απήχηση των θέσεών του οι απώλειες του κόμματος - iefimerida.gr

ΚΚΕ: Αναντίστοιχες με την απήχηση των θέσεών του οι απώλειες του κόμματος

ΚΚΕ: Αναντίστοιχες με την απήχηση των θέσεών του οι απώλειες του κόμματος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αρνητικό για το λάο ο οποίος έχει δεχθεί καίρια πλήγματα από τις συνέπειες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου το ΚΚΕ.

Στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, επισημαίνονται ως «καταρχήν ορατά αρνητικά σημεία» τα εξής

  • Οι μεγάλες απώλειες του ΚΚΕ, σε αναντιστοιχία με την απήχηση των θέσεων και της δράσης του, μπροστά στις αρνητικές εξελίξεις που προβλέπονται. Όπως αναφέρεται στο κείμενο, οι απώλειες της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ συντελέσθηκαν «κάτω από την πίεση του ρεύματος των αυταπατών και της λογικής του δήθεν μικρότερου κακού και του ανώδυνου και εύκολου δρόμου για την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης διαχείρισης της κρίσης στο έδαφος της εξουσίας των μονοπωλίων και της ενσωμάτωσης στην Ε.Ε., η οποία θα καταφέρει να βάλει φρένο στην επιδείνωση της θέσης του λαού».Εκτιμάται ότι στο αποτέλεσμα επέδρασε και το κλίμα φοβίας και τρομοκρατίας για έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ δημιουργήθηκαν και συνθήκες συστηματικής και ύπουλης επίθεσης των ιδεολογικοπολιτικών μηχανισμών του συστήματος, ακόμη και με τη συστηματική χρησιμοποίηση του Διαδικτύου με βασικό στόχο την αποδυνάμωση του ΚΚΕ».
  • H αύξηση της Ν.Δ. που την έφερε στην πρώτη θέση και τη μετέτρεψε σε βάση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.Στην απόφαση αναφέρεται ότι η πολιτική της Ν.Δ. είναι αντεργατική και αντιλαϊκή και θα επιδιώξει να φορτώσει τα βάρη της όξυνσης της κρίσης στο λαό, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και έχοντας ταυτόχρονα δώσει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στην αστική τάξη και την Ε.Ε. για τη στρατηγική της, δηλ. για τον «ευρωμονόδρομο».
  • Η αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ και στη δεύτερη εκλογική μάχη, ενώ αποκαλύφθηκε η διαχειριστική λογική του με το κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο παρουσίασε και στο οποίο απαλείφθηκαν τα όποια φραστικά ριζοσπαστικά συνθήματα είχε προβάλει στο εκλογικό πρόγραμμα της 6ης Μαΐου.Για τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης εκτιμάται ότι «σε συνθήκες έντονης λαϊκής χειραγώγησης στηρίχθηκε από λαϊκές δυνάμεις που ήθελαν διαπραγμάτευση του Μνημονίου, μακριά από κάθε πνεύμα αντιπαράθεσης με την Ε.Ε., αλλά και την ευρωζώνη».
  • Η σταθεροποίηση της εκλογικής δύναμης της φασιστικής «Χρυσής Αυγής», η μετατροπή της σε κοινοβουλευτικό κόμμα. Η «Χρυσή Αυγή», λέει το ΚΚΕ, αποτελεί σημαντικό όπλο για το αστικό πολιτικό σύστημα σε συνθήκες κρίσης για το τσάκισμα του εργατικού λαϊκού κινήματος, καθώς και για την επικίνδυνη για το λαό εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού ως κρατικής ιδεολογίας και κατά συνέπεια πρακτικής σε βάρος του ΚΚΕ.«Το συμπέρασμα είναι ότι το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει τάση ανάσχεσης του όποιου ταξικού ριζοσπαστισμού που αναπτύχθηκε στη διάρκεια της περιόδου της κρίσης» αναφέρεται στην απόφαση όπου εκτιμάται επίσης ότι «οι αγώνες που αναπτύχθηκαν δεν μπόρεσαν να δώσουν μεγαλύτερο βάθος και σταθερότητα στον ριζοσπαστισμό καθώς δεν απέκτησαν την μαζικότητα και κυρίως την οργάνωση και τον πολιτικό προσανατολισμό που απαιτούν οι συνθήκες». Προστίθεται δε ότι «η όποια θετική τάση αναπτύχθηκε επηρεάσθηκε από το στενό αντιμνημονιακό περιεχόμενο, από την μείωση των απαιτήσεων σε συνθήκες εξάπλωσης της φτώχειας και της μαζικής ανεργίας».Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι το εκλογικό αποτέλεσμα συμβάλλει στην αντικατάσταση του συστήματος εναλλαγής Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με το νέο δίπολο «κεντροδεξιάς» με πυρήνα την ΝΔ και «κεντροαριστεράς» με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ.Η ΚΕ του ΚΚΕ στην απόφασή της αναφέρεται και σε ξεχωριστά και πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά στην εκλογική αναμέτρηση, όπως:
  • Η άνευ προηγουμένου άμεση, προκλητική, απροκάλυπτη επέμβαση στην εκλογική αναμέτρηση της Κομισιόν με ηγετικούς της παράγοντες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του ΔΝΤ, των ΗΠΑ, των διεθνών μέσων ενημέρωσης, δηλαδή των εκφραστών αντιτιθέμενων συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων, που επιθυμούσαν να εκφοβιστεί ο ελληνικός λαός, να παραιτηθεί ακόμα και από το αίτημα για την κατάργηση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που ήταν στο επίκεντρο της εκλογικής μάχης της 6ης Μαΐου.«Οι ελληνικές εκλογές και οι εξελίξεις αξιοποιήθηκαν ως μοχλός για τις μεταξύ τους διενέξεις ενόψει και της συνόδου της Ε.Ε. στις 28-29 Ιουνίου, της συνόδου του G7 και της συνόδου του G20 στις 18-19 Ιουνίου. Η αντιμερκελική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιήθηκε από ένα μέρος των Ευρωπαίων ανταγωνιστών προς τη Γερμανία, όπως και από την πλευρά των ΗΠΑ, σε αντίθεση με το άλλο μέρος που υποστήριζε ότι η κατάργηση του Μνημονίου θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και θα προκαλέσει ενδεχομένως και την διάλυσή της», αναφέρεται στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ανακοίνωση του ΣΕΒ για την αναγκαιότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και με τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υποστηρίχθηκε φανερά από ένα τμήμα μονοπωλιακών ομίλων και συγκροτημάτων των ΜΜΕ και της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.
  • Η ομαδική μετακόμιση ενός μεγάλου μέρους στελεχών του ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα από τις πρώην ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τη δημόσια διοίκηση και άλλων κεντρικών στελεχών του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, σύμφωνα με το ΚΚΕ, πήραν ενεργό μέρος στην οργάνωση του εκλογικού του αγώνα, στην οργανωμένη μετακίνηση σημαντικού μέρους της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η ομοφωνία όλων των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» ότι στην Ευρώπη πνέει θετικός αέρας αλλαγής και ότι η τροποποίηση του Μνημονίου ακόμα και της δανειακής συμφωνίας, μπορούσε να φέρει ανακούφιση και θετική προοπτική στον ελληνικό λαό και γενικότερα, παρ' όλο που προετοιμάζονται εναλλακτικά αντιδραστικά ενδεχόμενα για να προχωρήσουν ενιαία οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη της.Η ΚΕ του ΚΚΕ επίσης εκτιμά ότι οι εκλογές της 17ης Ιουνίου «εξελίχθηκαν σε πρωτοφανή επιχείρηση χειραγώγησης της ψήφου, με εκβιασμούς, παραπληροφόρηση, επίθεση στο κόμμα για την άρνηση να συμμετέχει σε κυβέρνησης αστικής διαχείρισης της κρίσης και με στόχο την στρατηγική του».

Αναφορικά με την δουλειά του κόμματος στην απόφαση της ΚΕ αναφέρεται ότι το ΚΚΕ «έδωσε την μάχη κόντρα στο ρεύμα της φοβίας, της μοιρολατρίας και των ποικιλώνυμων απειλών της αυταπάτης που συστηματικά καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα της κρίσης και των προϋποθέσεων για διέξοδο υπέρ των εργαζομένων, τις προϋποθέσεις για να συμμετέχει το ΚΚΕ στην διακυβέρνηση, που συνδέονται με την αποδέσμευση, την μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση, δηλαδή την διακυβέρνηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας». Επισημαίνεται ότι το κόμμα «πήρε υπόψη του τον κίνδυνο του εκλογικού κόστους, αλλά η παραμικρή υποχώρησή του θα οδηγούσε στην υποχώρηση-ήττα του εργατικού κινήματος», ενώ προστίθεται ότι «η μεγάλη μείωση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ σε συνθήκες αφόρητης πίεσης, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ερμηνευθεί μόνο από τους υπαρκτούς αντικειμενικούς λόγους, αλλά η ΚΕ και όλο το κόμμα πρέπει να εξετάσει τους γενικότερους υποκειμενικούς παράγοντες που μεσοπρόθεσμα επιδρούν στην πολιτική διείσδυση του κόμματος ή σε υποκειμενικές αδυναμίες κατά την προεκλογική περίοδο ανεξάρτητα από την επίδραση ή τον βαθμό επίδρασης στο εκλογικό αποτέλεσμα».

Στο τρίτο μέρος της απόφασης επισημαίνεται ότι «το ΚΚΕ θα παλέψει και θα επιδιώξει να συναντηθεί με τις ριζοσπαστικές εργατικές λαϊκές δυνάμεις ώστε να μη χρεωθεί και να μην πληρώσει ο λαός την πολιτική χρεοκοπία της κυβέρνησης που ετοιμάζεται να σχηματισθεί». Προστίθεται δε ότι το κόμμα θα δώσει την μάχη «να μη χρησιμοποιηθεί ελληνικό έδαφος, να μη υπάρξει ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο κατά της Συρίας και του Ιράν που ετοιμάζεται ίσως μετά τις αμερικανικές εκλογές», θα καταθέτει σχέδια νόμου και τροποποιήσεις για καίρια λαϊκά προβλήματα με πρώτο νομοσχέδιο ανάμεσά τους εκείνο για την «κατάργηση των Μνημονίων, της Δανειακής Σύμβασης και όλων των σχετικών νόμων που πέρασαν από την προηγούμενη βουλή στο μεσοδιάστημα».

Επίσης αναφέρεται ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει την οργάνωση του εργατικού κινήματος για την αντιμετώπιση απολύτως επειγόντων προβλημάτων.

Το ΚΚΕ καλεί σε οργάνωση στα πρωτοβάθμια σωματεία εκατομμυρίων εργαζομένων που δεν συμμετέχουν σε αυτά και σε άμεση μέσω δημοκρατικών εκλογικών διαδικασιών, δραστική αλλαγή του «αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων» στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια σωματεία και οργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα καλεί τα μέλη του κόμματος και της ΚΝΕ, καθώς και τους οπαδούς και φίλους του κόμματος να συμβάλουν στην ανασύνταξη του κινήματος και «να αντιμετωπίσουν την πολυμέτωπη και πολυεπίπεδη επίθεση που θα ενταθεί σε βάρος του κόμματος με πρόσχημα το εκλογικό αποτέλεσμα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ