Στο 6,5% η ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2012

Ακόμη και την πρόβλεψη για μείωση στο 6,2% ξεπέρασε η ύφεση που τρέχει πλέον με 6,5% στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου σε σχέση με το 2011.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (στοιχεία μηνός Μαρτίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών πρώτου τριμήνου).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα αποτελέσματα της κρίσης φαίνονται και από τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης του Έλληνα κατά 7,5% σε σχέση με πέρυσι οπότε η χώρα ήδη είχε μπει σε βαθιά ύφεση, αλλά και από τη μείωση στις εισαγωγές αγαθών κατά 18%.

Μείωση της τάξεως του 41,9% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση του ΑΕΠ, με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να ενισχύονται κατά 1,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,1%.

Επίσης, μείωση 16,6% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 18% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 10,5%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ