Οι πρoτάσεις του ΚΚΕ για την ανάπτυξη, όπως τις παρουσίασε η Αλέκα Παπαρήγα - iefimerida.gr

Οι πρoτάσεις του ΚΚΕ για την ανάπτυξη, όπως τις παρουσίασε η Αλέκα Παπαρήγα

Οι πρότάσεις του ΚΚΕ για την ανάπτυξη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις προτάσεις του ΚΚΕ για την ανάπτυξη παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Τα βασικά σημεία των προτάσεων έχουν ανά τομέα ως εξής:

Εισόδημα: Προβλέπεται η κατοχύρωση του 35ωρου, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και η καθιέρωση του κατώτερου μισθού σε 1400 ευρώ. Ειδικότερα: Έξι (6) ώρες δουλειάς για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Κτάργηση όλων των νόμων που κατοχυρώνουν και επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τορπιλίζουν τις συλλογικές συμβάσεις πριν και μετά τα μνημόνια. είωση 30% των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 400.00 ευρώ.

Φορολογία: Προβλέπεται η φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45% και η αύξηση της φορολογίας της πραγματικά μεγάλης ακίνητης περιουσίας καθώς και η κατάργηση των χαρατσιών και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Ειδικότερα: Αφορολόγητο όριο για τη λαϊκή οικογένεια 40.000 ευρώ το χρόνο προσαυξημένο με 5.000 για κάθε παιδί. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με συντελεστή 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη. Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι «αναπτυξιακές» φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο. Να καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές. Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, κατάργηση των ειδικών δημοτικών φόρων και των χαρατσιών για κλείσιμο χρήσεων. Να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των ΕΒΕ.

Προστασία λαϊκής οικογένειας από χρέη:«Κούρεμα» των δανείων έως και 50% και πάγωμα για όσο καιρό διαρκεί η κρίση. Για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί διαγράφεται το σύνολο των κάθε μορφής τόκων και ανατοκισμών. Μείωση των οφειλών των ΕΒΕ σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.

Προστασία ανέργων: Προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους 1.120 ευρώ, επιδότηση του ενοικίου σε ανέργους, καθώς και προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης, ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται σαν συντάξιμος χρόνος ασφάλισης

Ασφαλιστικό-συντάξεις: Προβλέπεται κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν από το 1990 και κατώτερη σύνταξη 1120 ευρώ. Άμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις κυρίες και τις επικουρικές συντάξεις τα τελευταία 2,5 χρόνια. Υποχρεωτικά σύνταξη για όλους με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας. Γενικά οι άντρες στα 60, οι γυναίκες στα 55 χρόνια. Για όσα επαγγέλματα ανήκουν στην κατηγορία βαρέα και ανθυγιεινά, μείωση 5 χρόνων και επέκταση στους αντίστοιχους κλάδους των βιοτεχνών. Επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία όλων των κλεμμένων από το 1950 που ανέρχονται σε πάνω από 50δις από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Επιστροφή όλων των κλεμμένων από το τζογάρισμα των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο. Κάλυψη στο ακέραιο από το κράτος και το κεφάλαιο των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων που είναι περίπου 14 δισ. ευρώ.

Υγεία-Πρόνοια: Το βιβλιάριο Υγείας να εκδίδεται για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, ανεργία, ύψος μισθού, εθνικότητα, θα έχει χαρακτήρα μόνο «υγειονομικής ταυτότητας», χωρίς καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στις υγειονομικές, φαρμακευτικές και προνοιακές παροχές.

Για την οικογένεια και την γυναίκα το ΚΚΕ, προβλέπει την μηδενική συμμετοχή σε όλα τα φάρμακα των χρόνιων παθήσεων αλλά και την καθιέρωση δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών, άδεια κυήσεως, τοκετού και γαλουχίας ίδιες και ίσες για όλες τις εργαζόμενες, στον ιδιωτικό, και το δημόσιο τομέα, ενώ προβλέπεται η στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών με ωράρια και άδειες που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τους.

Παιδεία: Προβλέπεται το αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, η δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση και η άμεση πλήρωση όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών. Ειδικότερα: Επαγγελματική εκπαίδευση, ενταγμένη στο δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα μετά το ενιαίο 12χρονο σχολείο. Κατάργηση των ΚΕΚ και ΙΕΚ. Καθιέρωση περιοδικής επιμόρφωσης για το σύνολο των εργαζομένων μέσα από το δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Καμία τάξη με περισσότερους από 20 μαθητές. Άμεση πλήρωση όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών. Μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων και αναπληρωτών.

Για τις υποδομές, το περιβάλλον και τη λαϊκή στέγη θα δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τα νέα ζευγάρια, και θα υπάρξει πολιτική ανάπτυξης της λαϊκής στέγης με στεγαστικά προγράμματα που θα καλύπτουν τις βασικές λαϊκές ανάγκες, ιδιαίτερη μέριμνα για τα νέα ζευγάρια με ειδικά, πιο ευνοϊκά, προγράμματα.Τέλος, προβλέπεται η μετατροπή σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ