H βασίλισσα Ελισάβετ, ο στόλος των 1000 πλοιαρίων και η βόλτα στον Τάμεση - iefimerida.gr

H βασίλισσα Ελισάβετ, ο στόλος των 1000 πλοιαρίων και η βόλτα στον Τάμεση

elisabet
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κορυφώνονται την Τρίτη οι εκδηλώσεις στο Λονδίνο για το «Αδαμάντινο Ιωβηλαίο» της βασίλισσας Ελισάβετ, δηλαδή τη συμπλήρωση 60 ετών στο θρόνο, με χάι λάιτ την πιο μεγαλοπρεπή παρέλαση των τελευταίων 350 χρόνων και έναν στόλο 1.000 πλοιαρίων να πλέει στον Τάμεση.

Ένα εκατομμύριο κόσμος αψήφησε τη βροχή και έδωσε το παρόν στη μεγαλοπρεπή παρέλαση της Βρετανικής πρωτεύουσας στον ποταμό Τάμεση για να γιορτάσουν τα 60 χρόνια παραμονής της Βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ ανέβηκε στον βρετανικό θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου 1952 και η στέψη της έλαβε χώρα στις 2 Ιουνίου 1953. Γιόρτασε το Ασημένιο Ιωβηλαίο (25 χρόνια βασιλείας) το 1977 και το Χρυσό Ιωβηλαίο (50 χρόνια) το 2002. Είναι «η βασίλισσα» για 129 εκατομμύρια κατοίκους και 16 κράτη, κρατώντας κάθε στέμμα και τίτλο ισότιμα.

Το επίκεντρο των εορτασμών του Σαββατοκύριακου, αποτέλεσε η χθεσινή πομπή που πραγματοποιήθηκε στην πιο εμβληματική «οδό» του Λονδίνου: τον ποταμό Τάμεση. Στόλος 1000 πλοίων, έπλευσε στις όχθες του Λονδίνου, όπως ιστορικά ιστιοπλοϊκά, βάρκες με κουπιά, ρυμουλκά, και κάθε είδος σκάφους. Στο κέντρο αυτού του στόλου ήταν η Royal Barge, στολισμένη με κόκκινα και χρυσά διακοσμητικά στοιχεία.

«Το να βλέπει κανείς όλα αυτά τα πλοία μαζεμένα στον Τάμεση απλά ανυψώνει το πνεύμα» δήλωσε ο διευθύνων την πομπή Άντριαν Έβανς. «Η ιστορία εκτυλίσσεται βήμα βήμα με αυτά τα πλοία, τελευταία τέτοια πομπή είχαμε να δούμε από το 1662 όταν ο Κάρολος ο δεύτερος παρουσίασε τη νέα βασίλισσα, Αικατερίνη».

Η διαδρομή 11 χλμ. ξεκίνησε από τη Γέφυρα του Battersea και ολοκληρώθηκε στη Γέφυρα του Λονδίνου, ενώ υπήρχαν πολλές γιγαντοοθόνες κατά μήκος της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ