Διαφωνίες υπουργών για Μνημόνιο και "κυβέρνηση προσωπικοτήτων"

«Δεν είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε το Μνημόνιο ως Ευαγγέλιο», υποστηρίζει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζητώντας παράλληλα την επανεξέταση πολιτικών που δεν οδήγησαν την κυβέρνηση στα 'προσδοκώμενα αποτελέσματα'. Τάσσεται δε, κατά των 'διορισμένων κυβερνήσεων' με εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, στους οποίουw πάντως ...δεν θα έλεγε 'όχι' ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας.

Απορρίπτοντας ουσιαστικά ως λύση την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ο κ.Χρυσοχοΐδης αναρωτιέται με συνέντευξή του στη Real News «ποιο ακριβώς πρόβλημα θα επιλύσουν οι εκλογές». Αναφερόμενος στο Μνημόνιο, σημειώνει πως πρόκειται για το αποτέλεσμα της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε η χώρα και ως εκ τούτου «οφείλουμε να εκπληρώνουμε τους όρους που προβλέπονται». Ξεκαθαρίζει πάντως, πως η κυβέρνηση δεν είναι εδώ για να υπηρετεί το Μνημόνιο ως Ευαγγέλιο, αλλά για να 'αλλάξει την Ελλάδα'. Την ίδια ώρα, εκτιμά ότι στο τέλος δεν θα υπάρξουν βουλευτές που θα καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προσθέτοντας όσον αφορά στις φιλοδοξίες των στελεχών, πως οι προσωπικές στρατηγικές 'δεν είναι απλώς εκτός τόπου και χρόνου, είναι και επικίνδυνες'. «Όσοι εν μέσω της κρισιμότερης στιγμής για την χώρα μας, αντί να εργάζονται για το σήμερα, σκέφτονται το αύριο, θα βρεθούν πολύ σύντομα στην αφάνεια του χθες», λέει χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς δε, για τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, σημειώνει ότι «θα μπορούσε να υπηρετεί τις πολιτικές του φιλοδοξίες χωρίς να ακούγεται κυνικός για τους ηγέτες και τους λαούς άλλων χωρών».

«Δεν πιστεύω σε διορισμένες κυβερνήσεις και σε εξ ορισμού σωτήρες», λέει ο κ.Χρυσοχοΐδης σε σχέση με τις προτάσεις για συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών υπουργών στην κυβέρνηση, ενώ τάσσεται κατά των οικουμενικών κυβερνήσεων αφού μία τέτοια «θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται θα έλυνε». Την ίδια στιγμή, και από την ίδια εφημερίδα, ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας ζητά ευθαρσώς «να δούμε την κυβέρνηση όχι απλώς ως παραταξιακό, αλλά ως εθνικό σχήμα». Λέει λοιπόν 'ναι' στην αξιοποίηση προσώπων που εντάσσονται σε αυτό το προγραμματικό μέτωπο (σ.σ. της εφαρμογής του προγράμματος για τις συγκεκριμένες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα) ασχέτως αν κατέχουν βουλευτική έδρα ή ανήκουν σε κομματική οργάνωση. Τάσσεται πάντως κατηγορηματικά κατά ενός 'μεγάλου συνασπισμού' ή μίας οικουμενικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως «η σωτηρία της χώρας δεν θα προέλθει από μία συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά από ένα ΠΑΣΟΚ που θα είναι για την κοινωνία και το έθνος και όχι για τον εαυτό του». Ζητά δε επιτακτικά από τον πρωθυπουργό να βάλει τέλος στην εκλογολογία, που «συμβάλλει στην ασάφεια και τη ρευστότητα», ευνοώντας μόνο τους κερδοσκόπους, ακόμα και αν χρειαστεί να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ...δήλωση του νόμου 105 πως κάλπες θα στηθούν το 2013.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ