Φονική έκρηξη ηφαιστείου; - Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες [εικόνες] - iefimerida.gr

Φονική έκρηξη ηφαιστείου; - Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες [εικόνες]

Φονική έκρηξη ηφαιστείου; - Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συναγερμό σήμαναν οι γεωλόγοι για την πιθανότητα έκρηξης ενός ηφαιστείου που όμοιά της δεν έχει δει ο πλανήτης τα τελευταία... 74.000 χρόνια. Θεωρούσαν ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε χιλιάδες χρόνια μετά, αλλά... έπεσαν έξω και τώρα εξηγούνε το γιατί.

Τεράστια ποσότητα μάγματος παρουσιάζει επικίνδυνη δραστηριότητα κάτω από το Εθνικό Πάρκο Yellowstone και οι γεωλόγοι ανησυχούν πως μια πιθανή έκρηξη θα αφανίσει από τον χάρτη ολόκληρες πολιτείες, σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή.

Ακούγεται απίστευτο αλλά το παλαιότερο και πιο διάσημο πάρκο των ΗΠΑ βρίσκεται πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια του πλανήτη, το οποίο μάλιστα είναι ενεργό και αυξάνει τον όγκο του, υψώνεται προς τον ουρανό με τριπλάσια ταχύτητα απ' ότι είχε ποτέ καταμετρηθεί.

Για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες, οι γεωλόγοι προειδοποιούν ότι το σούπερ ηφαίστειο είχε προκαλέσει τεράστια καταστροφή 74.000 χρόνια πριν είναι πολύ πιθανό να εκραγεί ξανά, κι αυτή τη φορά θα έχει τη δύναμη να αφανίσει τα 2/3 των ΗΠΑ (ανάλογη έκρηξη εκτιμάται ότι είχε σημειωθεί 640.000 χρόνια πριν).

Την ώρα της έκρηξης ένα σύννεφο τέφρας θα νεκρώσει τη βλάστηση καλύπτοντας έκταση 1000 μιλίων και καίγοντας ένα στρώμα βάθους 10 ποδιών ενώ τα τοξικά αέρια θα αναγκάσουν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι χρειάζεται 100.000-200.000 χρόνια για ένα σούπερ ηφαίστειο να συγκεντρώσει αρκετό μάγμα που θα ασκήσει την πίεση για μια μεγάλη έκρηξη. Σύμφωνα με νέα έρευνα, όμως, έχουν κάνει λάθος... Οι νέες εκτιμήσεις λένε πως μερικές εκατοντάδες χρόνια αρκούν για μια μεγαλειώδη έκρηξη που θα κάνει και την πιο σκληρή ταινία καταστροφής να ωχριά μπροστά στον όλεθρο που θα σκορπίσει.

Η δραστηριότητα στην περιοχή έχει παρουσιάσει κατακόρυφη άνοδο από το 2004 και μετά. Οι μετρήσεις πλέον είναι καθημερινές και ο συναγερμός θα ισχύει μέχρι να υποχωρήσουν τα φαινόμενα.

«Η έρευνά μας λέει ότι όταν τόσο μεγάλες λίμνες μάγματος κινούνται με τέτοια ένταση, δεν θα περάσει πολύς καιρός για να ξεσπάσουν με μια έκρηξη. Το γεγονός ότι η διαδικασία του σχηματισμού του σώματος μάγματος μετράται πλέον σε ιστορικό χρόνο, αντί του γεωλογικού χρόνου, αλλάζει εντελώς τη φύση του προβλήματος», λέει η επικεφαλής των ερευνών Dr Γκιγιέρμε Γκουάλντα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ