Με υπερχείλιση απειλείται η λίμνη Κερκίνη - iefimerida.gr

Με υπερχείλιση απειλείται η λίμνη Κερκίνη

άμμος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επικίνδυνα έχει ανέβει τις τελευταίες ημέρες η στάθμη των νερών στη λίμνη Κερκίνη μετά τις συνεχείς και παρατεταμένες βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Στις αρμόδιες υπηρεσίες, μάλιστα, έχει σημάνει συναγερμός, αφού ο κίνδυνος υπερχείλισης είναι πλέον ορατός...

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 1979, όταν περισσότερα από 20.000 στρέμματα πλημμύρισαν από τα νερά του Στρυμόνα και εκατοντάδες ζώα πνίγηκαν.

Στο δημοτικό διαμέρισμα Αχινού οι αγρότες βρίσκονται ήδη επί ποδός, αφού με την προτροπή των αρμοδίων αρχών, απομάκρυναν τα ζώα και τα μηχανήματά τους από τις εκτεθειμένες, ευαίσθητες περιοχές, παραπλεύρως του ποταμού Στρυμόνα.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει η περιοχή του αγροκτήματος Παλαιοκώμης, όπου σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Γιάννη Μωυσιάδη, δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα για να σταματήσουν το μεγάλο όγκο του νερού, σε περίπτωση που ανοίξει το φράγμα της Κερκίνης.

Μάλιστα, συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπου αποφασίστηκε η συνεχής καταμέτρηση της στάθμης του νερού της λίμνης, καθώς και η άμεση μεταφορά στο δημοτικό διαμέρισμα Αχινού τσουβαλιών άμμου, ώστε να υπάρξει μια πρόσκαιρη οχύρωση και να αποφευχθεί πιθανή πλημμύρα στην περιοχή από την υπερχείλιση του Στρυμόνα, σε περίπτωση που θεωρηθεί αναγκαίο να ανοίξει εξ ολοκλήρου το φράγμα της Κερκίνης.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, Γιώργο Παπαδόπουλο «οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν αύξηση της στάθμης του νερού, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί αναγκαίο να ανοίξουν τα θυροφράγματα της λίμνης σταδιακά», ενώ όπως επισημαίνει υπάρχει ο κίνδυνος της κατάκλισης καλλιεργήσιμων εκτάσεων της τέως λίμνης Αχινού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ