Μοσκοβισί: Ο διανοούμενος της Αριστεράς που θέλει να σώσει την Ελλάδα - iefimerida.gr

Μοσκοβισί: Ο διανοούμενος της Αριστεράς που θέλει να σώσει την Ελλάδα

Πιερ Μοσκοβισί: Ο ριζοσπάστης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι γιός Ρουμάνων Εβραίων διανοουμένων της ευρωπαϊκής αριστεράς. Ο πατέρας του, ο διάσημος ψυχολόγος Σερζ Μοσκοβισί, μέλος του κομμουνιστικού κόμματος της Ρουμανίας, εγκατέλειψε τη χώρα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, όπου πρωτοστάτησε στη δημιουργία του κόμματος των Πρασίνων. Μητέρα του είναι η ψυχαναλύτρια Μαρί Μπρόμπεργκ, προσκείμενη στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο Μοσκοβισί σπούδασε οικονομικά, φιλοσοφία, πολιτικές επιστήμες και διοίκηση επιχειρήσεων στη διάσημη σχολή ΕΝΑ, όπου καθηγητής του ήταν ο γνωστός Ντομινίκ Στρος Καν. Ξεκίνησε από το ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς LCR και εντάχθηκε στο Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο ίδιος εξομολογείται ότι στα νιάτα του έλεγε για τους γάλλους σοσιαλιστές: «Ανήκουν σ'ένα καιροσκοπικό κόμμα».

Το 1990 εξελέγη ο νεότερος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Προσωπικός φίλος του Φρανσουά Ολάντ, δημοσίευσε μαζί του το βιβλίο Η Ωρα των Επιλογών, στο οποίο κατέκριναν την πολιτική Μιτεράν. Παράλληλα, έγινε πρόεδρος του Ομίλου «Αριστερά, στην Ευρώπη», τον οποίο είχαν ιδρύσει νωρίτερα ο Στρος Καν και ο Μισέλ Ροκάρ.

Το 1994 εξελέγη ευρωβουλευτής και στη συνέχεια μπήκε στη γαλλική Βουλή. Οταν το 1995 ο Λιονέλ Ζοσπέν έγινε γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τον προσέγγισε και συνδέθηκαν στενά. Στην πρώτη εκλογή του Ζοσπέν έγινε υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαικά θέματα.

Κράτησε πάντα αποστάσεις από τους βαρόνους στου σοσιαλιστικού κόμματος. Το 2008 δήλωσε ότι είναι «μετά-στροσκανικός» ενώ στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος την ίδια χρονιά δεν στήριξε ούτε τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ ούτε τη Μαρτίν Ομπρί για την ηγεσία.

Ακολούθησε έναν δρόμο πιο ριζοσπαστικό. Με μια ομάδα νέων ίδρυσε ένα ιντερνετικό σάιτ, το λεγόμενο Ρεύμα 10 καθώς και το κοινωνικό δίκτυο Κοινωνία11. Δηλώνει γοητευμένος από τις νέες τεχνολογίες , έχει χιλιάδες φίλους στο Facebook, χρησιμοποιεί μανιωδώς το Twitter.

Εχει γράψει το βιβλίο «Επικίνδυνη αποστολή; Πώς μπορεί η Αριστερά να κερδίσει τον Νικολά Σαρκοζί» όπου περιγράφει ένα νέο προγραμματικό μοντέλο: κοινωνία, οικολογία και αλληλεγγύη. Στην καμπάνια του Φρανσουά Ολάντ ορίζεται επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές και η νίκη έρχεται στις 12 Απριλίου.

Στην πρώτη δήλωσή του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Οικονομίας έκανε δραματική παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας, όπως δημοσιεύει σήμερα το iefimerida. «Επιθυμούμε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη επειδή η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ. Η Ευρωζώνη θα πρέπει να μείνει ενωμένη και δεν μπορεί να διαλυθεί», είπε, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα της γαλλικής κυβέρνησης είναι η επίλυση της ελληνικής κρίσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ