Η Γαλλία βάζει φρένο στη γερμανική λιτότητα - Στοπ στα σενάρια εξόδου - iefimerida.gr

Η Γαλλία βάζει φρένο στη γερμανική λιτότητα - Στοπ στα σενάρια εξόδου

Η Γαλλία βάζει φρένο στη γερμανική λιτότητα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια εντυπωσιακή υπέρ της χώρας μας παρέμβαση στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα ξεκίνησε τη θητεία του ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί και μάλιστα στην τελετή ανάληψης του χαρτοφυλακείου του.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «η επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητά μας» ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης», είπε χαρακτηριστικά ο στενός συνεργάτης του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Και συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος: «Επιθυμούμε την παραμονή της με όλες μας τις δυνάμεις επειδή η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ. Η ευρωζώνη θα πρέπει να μείνει ενωμένη και δεν μπορεί να διαλυθεί».

Η δήλωση αυτή του Πιερ Μοσκοβισί έρχεται να συμπληρώσει το μπαράζ «φιλικών» προς την Ελλάδα δηλώσεων που έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαρακτηριστικότερη τη δήλωση του απερχόμενου προέδρου του Eurogroup που έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζει «προπαγάνδα των ΜΜΕ» τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Χωρίς ανάπτυξη, ξεχάστε το Δημοσιονομική Σύμφωνο

Όμως ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δεν έμεινε στις... ευχές. Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, επαναλαμβάνοντας την προεκλογική δέσμευση Ολάντ ότι η χώρα του δεν πρόκειται να «επικυρώσει το δημοσιονομικό σύμφωνο εάν δεν συμπεριληφθούν σε αυτό συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη».

Ουσιαστικά, η παρέμβαση Μοσκοβισί δείχνει ότι η Μέρκελ απέκτησε έναν σοβαρό πονοκέφαλο καθώς η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Γαλλίας δεν πρόκειται να ενδώσει στις γερμανικές πιέσεις για την συνέχιση της λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη, στο Βερολίνο διαφαίνεται μια χαραμάδα για αλλαγή στάσης της Γερμανίας. Σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας για την τηλεδιάσκεψη που έγινε ενόψει του G8, τονίζεται ότι «οι τέσσερις ηγέτες (Μέρκελ, Κάμερον, Μόντι και Ολάντ) συμφώνησαν ότι η δημοσιονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη δεν συγκρούονται, αντίθετα είναι και τα δύο απαραίτητα»...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ