Ποιος είναι ο Γεράσιμος Αρσένης τον οποίον ο Τσίπρας πρότεινε για πρωθυπουργό - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο Γεράσιμος Αρσένης τον οποίον ο Τσίπρας πρότεινε για πρωθυπουργό

Ποιος είναι ο Γεράσιμος Αρσένης τον οποίον ο Τσίπρας πρότεινε για πρωθυπουργό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική εδώ και μερικά χρόνια, ωστόσο αυτές τις ημέρες ήλθε πάλι στην επικαιρότητα και μάλιστα ως υποψήφιος για την θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Ποιος είναι όμως ο Γεράσιμος Αρσένης τον οποίον πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για να αναλάβει την νευραλγική αυτή θέση;

Γεννημένος στο Αργοστόλι το 1931, ο Γεράσιμος Αρσένης σπούδασε νομικά και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. (MIT). Την περίοδο μέχρι το 1981, εργάστηκε ως οικονομολόγος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ενώ διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του Ο.Ο.Σ.Α. στο Παρίσι.

Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ο Γεράσιμος Αρσένης επιστρέφει στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας το νευραλγικό πόστο της υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης Παπανδρέου. Κάθεται στην «βαριά καρέκλα» του υπουργού Οικονομίας από το 1982 έως το 1985, ενώ διετέλεσε για έναν μήνα και υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Η διαφωνία του όμως με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου τον αναγκάζει να παραιτηθεί και την θέση του «τσάρου της Οικονομίας» αναλαμβάνει ο Κώστας Σημίτης ο οποίος είχε μία τελείως διαφορετική αντίληψη από την «καθαρά σοσιαλιστική» του Αρσένη.

Έναν χρόνο μετά διαγράφεται και από το κίνημα επειδή σε ομιλίες του ανά την Ελλάδα ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση. Τότε προσπάθησε να ιδρύσει δικό του κόμμα το οποίο ονόμασε Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΕΣΚ) το οποίο και εκλογικά απέτυχε. Το 1989 επιστέφει στο ΠΑΣΟΚ.

Το 1993 με την επιστροφή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας. Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, ο κ. Αρσένης επεδίωξε να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 1996, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη. Τότε ειπώθηκε και η ιστορική φράση προς τον Γιώργο Παπανδρέου «Γιώργο, χάσαμε».

Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν αυτός που θεωρείτο πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την εποχή, παρά την παλαιότερη διαφωνία τους, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, Λούκα Κατσέλη διατηρούσαν πολύ φιλικές σχέσεις με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Επί κυβερνήσεως Σημίτη, διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και το όνομά του ταυτίστηκε με τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προκαλώντας κύμα καταλήψεων από μαθητές λυκείου, που του φώναζαν το κλασσικό πλέον σύνθημα «Κάτσε καλά Γεράσιμε». Τελικά αντικαταστάθηκε το 2000 από τον Πέτρο Ευθυμίου, ωστόσο πολλές από τις προτάσεις του υιοθετήθηκαν από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Α' Αθήνας το 1985 και επανεξελέγη τον Απρίλιο του 1990, τον Οκτώβριο του 1993, τον Σεπτέμβριο του 1996 και τον Απρίλιο του 2000.

Τον Σεπτέμβριο του 2006 κατέλαβε την βουλευτική έδρα του Κώστα Σκανδαλίδη ως πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών μετά την παραίτηση του τελευταίου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ