Kυβέρνηση εθνικής ενότητας ζήτησε ο Βενιζέλος από τον Σαμαρά - iefimerida.gr

Kυβέρνηση εθνικής ενότητας ζήτησε ο Βενιζέλος από τον Σαμαρά

Kυβέρνηση εθνικής ενότητας ζήτησε ο Βενιζέλος από το Σαμαρά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Πράσινο φως» για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον βασικό όρο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ αλλά και πρόταση για πρόσωπο ευρύτατης αποδοχής στη θέση του πρωθυπουργού είναι οι θέσεις με τις οποίες εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά.

Σε αυτή την «γραμμή» κατέληξε η ηγετική ομάδα της Ιπποκράτους (Ευάγγελος Βενιζέλος. Ανδρέας Λοβέρδος. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Αννα Διαμαντοπούλου, Δημήτρης Ρέππας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Πέτρος Ευθυμίου, Χρήστος Πρωτόπαππας, Φώφη Γεννηματά, Μίμης Ανδρουλάκης).

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τονίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη του το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό που έλαβε στις χθεσινές εκλογές η αντιμνημονιακή ψήφος. Ως εκ τούτου «δεν μπορεί να αγνοηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ» στην όποια κυβερνητική λύση.

Ο κ. Βενιζέλος προτείνει την λύση σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς να είναι απαραίτητα εντός το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο θέτει ως απαράβατο όρο την παραμονή στη ζώνη του ευρώ, όχι νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αναπτυξιακά θέματα κλπ.

Στο κείμενο που συμφώνησαν όλα τα ηγετικά στελέχη της Ιπποκράτους και θα ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος, υπάρχει 4-5 συγκεκριμένους όρους.

Το ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένο να δώσει και ψήφο ανοχής εφόσον προκύψει κυβέρνηση αλλά θα τονίσει ότι «δεν είναι δεδομένο το πρόσωπο του πρωθυπουργού» προτείνοντας (χωρίς να κάνει αναφορά σε πρόσωπα για την ώρα) πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος τόνιζε πως ο Πρωθυπουργός «καλό είναι να προέρχεται από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ» και έφερνε ενδεικτικά ως παράδειγμα το πρόσωπο του Γιάννη Δραγασάκη. «Το πρόβλημα δεν είναι να μπούμε ή όχι στην κυβέρνηση, το θέμα δεν είναι οι καρέκλες» έλεγαν συμμετέχοντες στην σύσκεψη.

Ωστόσο σημείωναν ότι «δεν αποκλείεται να συμμετάσχουμε σε μια τέτοια κυβέρνηση η οποία όμως θα είναι εθνικής ενότητας και όχι δικομματική». Η αίσθηση που επικρατεί στην Ιπποκράτους είναι ότι ο κ. Σαμαράς επιδιώκει επαναληπτικές εκλογές και γι’ αυτό το λόγο επιτάχυνε τα ραντεβού για τις διερευνητικές εντολές.Πιθανότατα, όπως εκτίμησαν, θα καταθέσει αύριο το μεσημέρι την διερευνητική εντολή.

Συζήτηση έγινε και για το εκλογικό αποτέλεσμα μετά το απογοητευτικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. «Πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι είμαστε πλέον μικρό κόμμα» είπαν αρκετοί χαρακτηριστικά ενώ έμειναν με την εντύπωση ότι και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει αντιληφθεί ότι «το παρόν ΠΑΣΟΚ δεν τραβάει άλλο». Ωστόσο σημείωναν με νόημα ότι «αυτό απαιτεί χρόνο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ