Φάιμαν: Αναγκαία, πλέον, η στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα

Στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία της χώρας επέρριψε τις ευθύνες για το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, καθώς, όπως ανέφερε δεν κατάφερε να κάνει κατανοητό στους πολίτες ότι υπάρχει κρίση και πως η χώρα βρίσκεται μπροστά σε πλήθος υποχρεώσεων που πρέπει να εκπληρώσει.

Ο κ. Φάιμαν, σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών «δραματικό», ενώ τόνισε ότι υπάρχει η ανάγκη η χώρα να προχωρήσει άμεσα σε επενδύσεις. Το πρόβλημα, όπως ανέφερε, είναι ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για κάτι τέτοιο, ως εκ τούτου, όπως εξήγησε, «όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη πρέπει να στηρίξουν, από κοινού, την Ελλάδα για να γίνει ανταγωνιστική».

«Από την πλευρά τους οι Ελληνες», συνέχισε, «θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να λειτουργεί πραγματικά το φορολογικό σύστημα, ιδιαίτερα μάλιστα απέναντι στους πλούσιους».

«Διαφορετικά», όπως πρόσθεσε, «ο πληθυσμός αισθάνεται αδικημένος και τη δυσαρέσκεια του την εκδηλώνει με τιμωρία των κυβερνώντων». Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος πως Δημοκρατία και Ευρωπαϊκό Ιδεώδες πρέπει να έχουν την αποδοχή των πολιτών.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Φάιμαν επισήμανε πως είναι δικαίωμα κάθε χώρας-μέλους να αποχωρήσει από αυτή και, στην περίπτωση της Ελλάδας, θα πρέπει να ειπωθεί με ειλικρίνεια στον πληθυσμό, ποια θα ήταν τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας απόφασης.

Πρόσθεσε δε, πως το χρέος θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποπληρωθεί σε ευρώ και οι δυσκολίες θα ήταν τεράστιες αν η αποπληρωμή θα έπρεπε να γίνει με ένα άλλο, υποτιμημένο νόμισμα. Εξάλλου, πολλοί θα ήταν εκείνοι, που θα φροντίσουν να εξάγουν γρήγορα στο εξωτερικό τις καταθέσεις τους σε ευρώ, εκτιμά ο καγκελάριος της Αυστρίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ