Πού κέρδισαν και πού έχασαν τα κόμματα ανά εκλογική περιφέρεια - iefimerida.gr

Πού κέρδισαν και πού έχασαν τα κόμματα ανά εκλογική περιφέρεια

Πού κέρδισαν και πού έχασαν τα κόμματα ανά εκλογική περιφέρεια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε πρώτο κόμμα σε 36 από τις 54, συνολικά, εκλογικές περιφέρειες της χώρας, ενώ το ΠΑΣΟΚ μόλις σε τέσσερις, γεγονός που καταδεικνύει και το μέγεθος της πανωλεθρίας του.

Σε 13 νόμους πρώτο κόμμα αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πραγματικός νικητής των χθεσινών εκλογών, ο οποίος και συγκέντρωσε πανελλαδικά το 16,78%, (2,07%πίσω από τη Ν.Δ. η οποία συγκέντρωσε το 18,85% των ψήφων και 3,6% μπροστά από το ΠΑΣΟΚ, που συγκέντρωσε το 13,18% των ψήφων) και παίρνει 52 από τις 300 έδρες. Η Ν.Δ. βγάζει 108 έδρες και το ΠΑΣΟΚ μόλις 41.

Τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά που σημείωσαν τα δύο – μέχρι πρότινος – μεγάλα κόμματα, καθώς και η είσοδος στη Βουλή των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου,της Χρυσής Αυγής του Νίκου Μιχαλολιάκου και της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη ανέτρεψαν τα δεδομένα σε πολλές εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Ποια κόμματα αναδείχθηκαν πρώτα και που τελευταία, σε ποιες και πόσες εκλογικές περιφέρειες. Αναλυτικά:

Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία παρότι δεν κατάφερε όχι απλά να αυξήσει τα ποσοστά της σε καμία εκλογική περιφέρεια της χώρας – αντίθετα, καταγράφει σε όλες μείωση από 21,3% στα Χανιά έως και 8,68% στο νομό Ζακύνθου – αναδείχθηκε ο νικητής των χθεσινών εκλογών.

Το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά αναδείχθηκε πρώτο σε 38 νομούς, δεύτερο σε 14, τρίτο σε ένα (το νομό Ρεθύμνου) και τέταρτο μόνο στη Β' Πειραιά. Στα Χανιά, όπου και σημείωσε τη χαμηλότερη επίδοσή του (8,44%) αλλά και στο νομό Ηρακλείου όπου συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης του 9,13%, κατετάγη πέμπτο κόμμα. .

Στη νομό Λακωνίας, κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό της (33,56%), όπου και καταλαμβάνει τις δύο από τις συνολικά τρεις έδρες της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας. Σε σύγκριση με τις εκλογικό ποσοστό του 2009, στη Λακωνία κατέγραψε μείωση 9,7%.

Το παράδοξο είναι ότι στα Χανιά, όπου κατετάγη πέμπτο, αφού συγκέντρωσε μόνο το 8,44% των ψήφων, καταλαμβάνει τις τρεις από τις τέσσερις έδρες. Αντίθετα, στις εκλογές του 2009, είχε καταλάβει μόνο μία έδρα, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό της τότε είχε φθάσει σχεδόν στο 30% (29,73%).

ΣΥΡΙΖΑ

Ο μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε διπλό μόνο σε πέντε από τις συνολικά 56 εκλογικές περιφέρειες, ενώ τα ποσοστά του ήταν μονοψήφια μόνο σε έξι από αυτές. Στις υπόλοιπες κυμάνθηκαν από 10,33% (στα Γρεβενά) έως και 19,4% (στο νομό Βοιωτίας).

Στις προηγούμενες, πάντως, εκλογές του 2009, όχι απλά δεν είχε γράψει μπροστά διπλό σε καμία εκλογική περιφέρεια, αλλά δεν είχε καταφέρει, σε καμία από αυτές να σπάσει το φράγμα του 10%. Τα ποσοστά του τότε είχαν κυμανθεί από 2,09% στο νομό Εβρου έως και 7,98% στην Α' περιφέρεια της Αθήνας.

Το υψηλότερο ποσοστό του κατεγράφη στη Β' Περιφέρεια του Πειραιά (23,84%), όπου και αναδείχθηκε πρώτο κόμμα και αποσπά τις δύο από τις συνολικά οχτώ έδρες. Σε σύγκριση με τα εκλογικά αποτελέσματα του 2009 στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια σημείωσε άνοδο 18,14%.

Στο νομό Εβρου σημείωσε το δικό του αρνητικό ρεκόρ, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο το 7,39% των ψήφων και να καταταγεί τέταρτο κόμμα, πίσω από τη Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια καταλαμβάνει τη μια από τις τέσσερις έδρες.

Συνολικά, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κατετάγη πρώτο σε 13 νομούς, δεύτερο σε 11, τρίτο σε 20 και τέταρτο σε εννιά νομούς.

ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, έζησε τη δική του πανωλεθρία, αφού, από τα πενηντάρια και τα σαραντάρια του 2009, περιορίστηκε χθες, ακόμη και σε μονοψήφια ποσοστά. Συγκεκριμένα, το φράγμα του 20% κατάφερε να το σπάσει μόνο σε δύο εκλογικές περιφέρειες, αυτή της Ροδόπης (όπου και κατέγραψε το υψηλότερό του ποσοστό, 26,71%) και σε αυτή του Ρεθύμνου (20,37%). Και στις δύο αυτές περιφέρειες παίρνει από μια έδρα.

Σε έξι εκλογικές περιφέρειες τα ποσοστά του έπεσαν κάτω από το 10% (Α' Αθηνών 9,7%, Β' Αθηνών 9,07%, Α'Πειραιώς 8,6%, Β' Πειραιώς 8,16%, Αττικής 8,24% και Μαγνησίας 9,92%), ενώ στην πλειοψηφία των νομών τα ποσοστά του κυμάνθηκα από το 10% έως το 20%. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2009 σε καμία εκλογική περιφέρεια το ποσοστό του δεν είχε πέσει κάτω του 30%.

Στο νομό Πειραιώς, κατέγραψε το χαμηλότερό του ποσοστό (8,15%) και παίρνει τη μία από τις συνολικά οχτώ έδρες της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Συνολικά το ΠΑΣΟΚ κατετάγη πρώτο κόμμα σε τέσσερις από τις 56 περιφέρειες της χώρας (Ηρακλείου 19,23%, Λασιθίου 23,17%, Ρεθύμνου 20,37% και Ροδόπης 26,71%). Δεύτερο κόμμα σε 26 νομούς, τρίτο σε 13, τέταρτο σε εννιά, πέμπτο σε δύο και έκτο σε ακόμη δύο νομούς (Β' Πειραιώς και Αττική).

Το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν βγάζει βουλευτή σε 20 νομούς, ενώ βγάζει από έναν σε 35. Στη μοναδική περιφέρεια που θα έχει περισσότερους του ενός βουλευτές είναι αυτή της Β'Αθηνών (βγάζει τέσσερις).

Ανεξάρτητοι Ελληνες

Το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα του Πάνου Καμμένου κατέγραψε το υψηλότερό του ποσοστό στην Αττική, όπου και συγκέντρωσε το 13,5% των ψήφων και παίρνει τις δύο από τις συνολικά 12 έδρες της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κατέγραψαν το χαμηλότερό τους ποσοστό στην εκλογική περιφέρεια Ζακύνθου, όπου συγκέντρωσαν μόλις το 5,38% των ψήφων και κατετάγησαν έβδομοι.

Το μεγαλύτερο αριθμό εδρών (πέντε) το κόμμα του Πάνου Καμμένου καταλαμβάνει στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας, όπου και συγκεντρώνει το 11% των ψήφων.

Σε 22 περιφέρειες βγάζει από έναν βουλευτή και σε δύο (Αττική και Α' Θεσσαλονίκη) από δύο. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κατετάγησαν δεύτεροι σε τρεις νομούς, τέταρτοι σε οχτώ, πέμπτοι σε 17 και έκτοι σε τρεις.

Τα ποσοστά του κυμάνθηκαν από 5, 38% (Ζακύνθου) έως και 13,81% (Εύβοια). Σε 32 εκλογικές περιφέρειες έσπασε το φράγμα του 10%, ενώ στις υπόλοιπες 24 τα ποσοστά του είναι μονοψήφια.

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα μόνο στην μονοεδρική περιφέρεια τς Σάμου, όπου και συγκέντρωσε το 24,69%. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περιφέρεια, τα ποσοστά του, σε σχέση με αυτά του 2009, είναι ενισχυμένα κατα 6,64%.

Σε 19 νομούς βγάζε ένα βουλευτή, στην Α' Θεσσαλονίκης δύο και στη Β' Αθηνών τέσσερις. Στο νομό Ευρυτανίας κατέγραψε το χαμηλότερό του ποσοστό, 4% (ενισχυμένο κατά 0,76% σε σχέση με αυτό του 2009)

Σε ότι αφορά το ΚΚΕ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι τα ποσοστά του, σε σχέση με τα εκλογικά αποτελέσματα του 2009, μειώθηκαν μόνο σε πέντε από τις συνολικά 56 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Χρυσή Αυγή

Στην Κόρινθο κατέγραψε το υψηλότερό της ποσοστό η Χρυσή Αυγή (11,98%), όπου και αναδείχθηκε τέταρτο κόμμα και παίρνει τη μια από τις τέσσερις, συνολικά, έδρες της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Στο Ηράκλειο κατέγραψε το χαμηλότερό του ποσοστό, 2,63%, όπου και αναδείχθηκε ένατο κόμμα.

Στη Β' Αθηνών έβγαλε τους περισσότερούς της βουλευτές , τρεις, ενώ στη Α' Περιφέρεια της Αθήνας κατάφερε να βγάλει δύο έδρες.

Σε Φθιώτιδα, Σέρρες, Μεσσηνία, Μαγνησία, Λάρισα, Κορινθία, Β' Θεσσαλονίκης, Α' Θεσσαλονίκης, Ηλείας, Εύβοιας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Αττικής, Α' και Β' Πειραιώς, έβγαλε από ένα βουλευτή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ στις εκλογές του 2009 δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει σε καμία περιφέρεια ποσοστό μεγαλύτερο του 1%, φέτος απέσπασε κατά μέσο όρο ποσοστά της τάξης του 6,97%, ενώ σε δύο εκλογικές περιφέρειες κατάφερε να σπάσει ακόμη και το φράγμα του 10% (Λακωνία 10,19% και Κορινθία 11,98%).

Δημοκρατική Αριστερά

Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη κατέγραψε το υψηλότερό του ποσοστό στην εκλογική περιφέρεια της Χίου, όπου και συγκέντρωσε το 9,33% των ψήφων, χωρίς, όμως, να καταφέρει, τελικά, να εκλέξει εκεί δικό του βουλευτή, αφού αναδείχθηκε τέταρτο κόμμα. Στη Ροδόπη κατέγραψε το χαμηλότερό του ποσοστό (3,89%).

Τρεις έδρες, τις περισσότερες, βγάζει στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας, όπου συγκέντρωσετ ο 6,6% των ψήφων και αναδείχθηκε έβδομο κόμμα. Σε 13 περιφέρειες (Α' Αθηνών, Α' Πειραιώς, Β' Πειραιώς, Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας,Αχαΐας, Εύβοιας, Ηρακλείου, Α' και Β' Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Σερρών και Τρικάλων) εκλέγει από ένα βουλευτή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ