BBC: Γαλλία και Ελλάδα μπορούν να φέρουν ... τέλεια ευρω- καταιγίδα!

Οι εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα ενδέχεται να «προκαλέσουν πλήρη αστάθεια στο πολιτικό σκηνικό της ευρωζώνης». Ειδικά στην Ελλάδα, ό,τι κι αν συμβεί είναι ήδη «νεκρό γράμμα» το Μνημόνιο που θα μείωνε το χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Αυτά εκτιμά ο συντάκτης του BBC Πολ Μέισον, υποστηρίζοντας ότι στη χώρα μας θα δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις η διαφαινόμενη αποτυχία του οικονομικού προγράμματος «των τεράστιων περικοπών και των φορολογικών αυξήσεων», το οποίο θα μείωνε το χρέος κατά το 2020 στα επίπεδα που ήταν (120%) όταν ... «κατέφθασε» το Μνημόνιο.

Κατά το κ. Μέισον, πιθανή είναι μια δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Εκτιμά πάντως ότι θα ακολουθήσει «η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη ή η μερική απαγκίστρωσή της από το ευρώ».

Στην ανάλυσή του, το βρετανικό δίκτυο επισημαίνει ότι τα πολλά «αντιμνημονιακά κόμματα» θα αποδυναμώσουν το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή τα «παραδοσιακά κόμματα που κατηγορούνται για την κακή οικονομική κατάσταση». Αναφέρει πως επικρατέστερο εκλογικό ενδεχόμενο είναι η νίκη του Αντώνη Σαμαρά και επικρατέστερη μετεκλογική εξέλιξη μια κυβέρνηση συνασπισμού Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Τονίζει όμως ότι ένας τέτοιος συνασπισμός θα είναι «πολύ εξασθενημένος, λόγω της ανόδου των άλλων κομμάτων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ