Το εμβληματικό Φράγμα Γαδουρά «ξεδιψάει» τη Ρόδο -Εδωσε λύση στο πρόβλημα υδροδότησης [εικόνες]

Λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει με την υδροδότηση το νησί της Ρόδου έρχεται να δώσει το «Φράγμα Γαδουρά».

Στο νησί των ιπποτών εγκαινιάστηκε πριν από λίγο καιρό το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της νησιωτικής Ελλάδας. Ο λόγος για ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα στη χώρα, το «Φράγμα Γαδουρά».
Μάλιστα το έργο αναμένεται να δώσει λύσεις και στα γειτονικά ακριτικά νησιά των Δωδεκανήσων όπως η Χάλκη, η Σύμη, το Καστελλόριζο κ.α.

Το «Φράγμα Γαδουρά» εντυπωσιάζει με ύψος 67 μέτρων και μήκος 585 μέτρων στο ανώτερο υψομετρικά τμήμα του. Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι με το εμβληματικό έργο του Νοτίου Αιγαίου θα εξασφαλιστεί η παροχή επαρκούς και άριστης ποιότητας πόσιμου νερού στους μόνιμους κατοίκους και τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που δέχεται το νησί της Ρόδου, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. επιλύοντας ταυτόχρονα τα σημαντικά προβλήματα των γειτονικών άνυδρων ακριτικών νησιών.

Υπενθυμίζεται πως έως το 2015 το μεγαλύτερο μέρος της Ρόδου υδροδοτείτο από ένα εκτεταμένο δίκτυο γεωτρήσεων, πρακτική που οδήγησε στη σοβαρή πτώση της στάθμης των υπόγειων υδάτων με αποτέλεσμα την παροχέτευση υφάλμυρου νερού (ανάμειξη γλυκού με θαλασσινό νερό) και τη λειψυδρία σε αρκετές περιοχές του νησιού.

Τον Μάιο του 2016, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης κατασκευής του έργου «Ύδρευση Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά» με κόστος 160 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκήρυξε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την Παροχή Υπηρεσιών Καθημερινής Διαχείρισης, Λειτουργίας και Συντήρησης του Έργου, στον οποίο αναδείχθηκε Ανάδοχος η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Από τον Αύγουστο του 2017, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, το σύνολο του έργου λειτουργεί αδιάλειπτα και αποδοτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Με ημερήσια δυναμικότητα επεξεργασίας νερού που φτάνει τα 60.000 κυβικά μέτρα και πρόβλεψη για κάλυψη της υδροδότησης ολόκληρου σχεδόν του νησιού με την αύξηση της δυναμικότητας μελλοντικά στα 120.000 κυβικά μέτρα ημερησίως, το έργο συμβάλει καθοριστικά στον καίριο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος στο νησί.

Το έργο εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος από κοινού με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Nordmunds Popens, παρουσία πλήθους εκπρόσωπων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, των κρατικών αρχών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ