Κάθε δήμος και μια παραλία για ΑμΕΑ, ορίζει νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που προωθείται στη Βουλή [εικόνες] - iefimerida.gr

Κάθε δήμος και μια παραλία για ΑμΕΑ, ορίζει νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που προωθείται στη Βουλή [εικόνες]

Παραλία που προσφέρει πρόσβαση σε ΑμΕΑ / Φωτογραφία: Facebook
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θέμα ωρών αποτελεί πλέον η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και τις παραλίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου αναμένεται να φέρει ριζικές αλλαγές για τα παραθαλάσσια αυθαίρετα, τις άδειες χρήσεων της παράκτιας ζώνης, τα έργα, ακόμα και ειδικές διατάξεις για την τέλεση γάμων και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων σε χώρο του αιγιαλού.

Κάθε δήμος και μια -τουλάχιστον- παραλία για ΑμΕΑ

Μια από τις πλέον δομικές τροποποιήσεις που φέρνει το νομοσχέδιο θα έχει να κάνει με τα ΑμΕΑ και την πρόσβασή τους στις παραλίες.

Η ειδική ράμπα για την πρόσβαση στο νερό / Φωτογραφία: Facebook

Σύμφωνα με το ecopress, στο κείμενο του νομοσχεδίου θα υπογραμμίζεται ότι επιβάλλεται ρητά για κάθε δήμο να έχει «τουλάχιστον μια παραλία εντός των ορίων της χωρικής του αρμοδιότητας, στην οποία να υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα για τα ΑμΕΑ».

Στο σχέδιο νόμου αναμένεται να δίνονται αναλυτικές οδηγίες για την πρόσβαση τόσο στον χώρο της παραλίας (οδικό δίκτυο, βατά μονοπάτια κ.λπ), όσο και για την είσοδο των ΑμΕΑ στη θάλασσα, με τις ειδικές ράμπες.

Παραλία της κεντρικής Μακεδονίας / Φωτογραφία: Facebook

Ομπρέλες και... κατεδαφίσεις

Το νομοσχέδιο αναμένεται επίσης να φέρει σημαντικούς περιορισμούς, με πολύ σαφείς οδηγίες και υποχρεώσεις, για την αδειοδότηση τοποθέτησης ομπρελών.

Παρά την αυστηροποίηση των κανονισμών, σύμφωνα με το ecopress, στο σχέδιο νόμου θα υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα εξαίρεσης από την κατεδάφιση παρανόμως δομημένων εγκαταστάσεων.

Παραλία γεμάτη με ομπρέλες / Φωτογραφία: InTime News

Πέρα από τα έργα που σχετίζονται με σκοπούς Εθνικής Αμυνας και έργα εθνικής σημασίας ή κοινής ωφελείας, τη δυνατότητα να... γλιτώσουν την κατεδάφιση θα έχουν, μεταξύ άλλων, και καταστήματα, κατοικίες, ξενοδοχεία, κάμπινγκ.

Το «παράθυρο» αυτό, ωστόσο, θα αφορά μόνο τις περιπτώσεις των έργων που θα μπορούσαν εξ αρχής να δομηθούν νόμιμα στον αιγιαλό, όμως για διάφορους λόγους κατασκευάστηκαν δίχως άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ