Μπένι Γκαντς: Ο απόστρατος στρατηγός που απειλεί να εκθρονίσει τον Νετανιάχου - iefimerida.gr

Μπένι Γκαντς: Ο απόστρατος στρατηγός που απειλεί να εκθρονίσει τον Νετανιάχου

O ηγέτης του κεντρώου Μπλε και Λευκού Κόμματος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι κρίσιμες εκλογές στο Ισραήλ πλησιάζουν, στις 9 Απριλίου στήνονται οι κάλπες κι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τα έχει βρει σκούρα με τον Μπένι Γκαντς, τον κεντρώο απόστρατο στρατηγό, που απειλεί να τον εκθρονίσει από την πρωθυπουργία.

Αν επικρατήσει στην αναμέτρηση της ερχόμενης Τρίτης ο Νετανιάχου θα γίνει ο πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη θητεία στην ιστορία της χώρας. Αλλά δεν αποκλείεται, ακόμη κι αν επανεκλεγεί, να παραπεμφθεί λίγο αργότερα σε δίκη για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, όπως άφησε να εννοηθεί ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της χώρας, Γκαντς επιχειρεί στην προεκλογική του καμπάνια να αποδείξει ότι ο βασικός του αντίπαλος, που έχει ήδη μεθοδεύσει μια συγχώνευση κομμάτων της άκρας δεξιάς για να τον βοηθήσουν να σχηματίσει τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, δεν είναι ο μόνος ηγέτης που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του Ισραήλ. Τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντροδεξιό κόμμα του Γκαντς προηγείται με περίπου τέσσερις έδρες.

Ο 59χρονος πρώην αλεξιπτωτιστής παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, έχει μακρά θητεία στον ισραηλινό στρατό και όταν ανέλαβε τα ηνία του πριν από οκτώ χρόνια ο Νετανιάχου τού είχε πλέξει το εγκώμιο στην τελετή ορκωμοσίας του. Αλλά ο Γκαντς σχημάτισε το δικό του κόμμα ενόψει των εκλογών και γρήγορα εξελίχθηκε στον βασικό αντίπαλο του απερχόμενου πρωθυπουργού. Μαζί με άλλα δύο στελέχη του συνασπισμού του, τον Μοσέ Γιαλόν και τον Γκάμπι Ασκενάζι, που έχουν διατελέσει αμφότεροι αρχηγοί του γενικού επιτελείου στρατού, διαθέτουν τεράστια εμπειρία σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο Γκαντς αυτοπροβάλλεται ως ο άνθρωπος που μπορεί να επουλώσει τα ρήγματα στην ισραηλινή κοινωνία, που διεύρυνε, όπως λέει, ο Νετανιάχου. Με σκληρή ρητορική σε θέματα ασφάλειας και κεντρώες θέσεις σε κοινωνικά ζητήματα έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών και να επιδείξει «μηδενική ανοχή» στη διαφθορά - «μπηχτή» προς τον Νετανιάχου, που αντιμετωπίζει καταγγελίες για υποθέσεις δωροδοκίας-.

Η καμπάνια του ξεδιπλώνεται με στρατιωτική ακρίβεια με στόχο να καρπωθεί το ενωτικό κλίμα, υιοθετώντας «πολιτικές σούπερμαρκετ», όπως υποστήριξε ένας αντίπαλός του. Στόχος του είναι να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους από τον δεξιό συνασπισμό του Νετανιάχου, χωρίς να απομακρύνει τους κεντρώους ψηφοφόρους.

Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι στα ντισαβαντάζ του Γκαντς μετρά η έλλειψη πολιτικής εμπειρίας και η απουσία ενός ισχυρού κομματικού μηχανισμού που θα τον βοηθούσε σε μια πανεθνική προεκλογική εκστρατεία, μειονεκτήματα που μπορεί να του στοιχίσουν τη νίκη, όπως έδειξε και η περίπτωση της Τζίπι Λίβνι, που διεκδίκησε ανεπιτυχώς την πρωθυπουργία προ δεκαετίας ως επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Καντίμα. «Οι κεντρώοι υποψήφιοι γενικώς δεν τα έχουν πάει καλά και δεν έχουν διάρκεια. Ο Γκαντς ηγείται ενός χαλαρού συνασπισμού αταίριαστων εταίρων, ο καθένας εκ των οποίων θεωρεί ότι θα έπρεπε να ηγείται της λίστας υποψηφίων. Και με το ισχύον εκλογικό σύστημα μπορεί να κερδίσει το κόμμα του Γκαντς τις περισσότερες ψήφους, αλλά να μη μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Αυτό είχε γίνει και όταν η Τζίπ Λίβνι κέρδισε τις περισσότερες ψήφους ως επικεφαλής του Καντίμα, αλλά την έβαλε στην άκρη ο Νετανιάχου, που είχε κάνει συμφωνίες με άλλα κόμματα για να την εμποδίσει να σχηματίσει κυβέρνηση», σχολιάζει στο Newsweek ο Χαϊμ Μάλκα του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας Γκαντς και Νετανιάχου εξαπέλυσαν βαρείς χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλο, αλλά ένα ηχητικό ντοκουμέντο που διέρρευσε προ ημερών, αποκάλυψε ότι ο απόστρατος στρατηγός ίσως δεχθεί να μετάσχει σε μια κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου αν κρίνει ότι θα συμβάλει έτσι στη διάσωση ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ