Brexit: Μια ανάσα πριν το χάος μετά το νέο «όχι» της Βουλής - iefimerida.gr

Brexit: Μια ανάσα πριν το χάος μετά το νέο «όχι» της Βουλής

To κτίριο του Βρετανικού Κοινοβουλίου (Φωτογραφία: AP/Frank Augstein)

Το θρίλερ συνεχίζεται στη Βρετανία, αφού στη χθεσινή ψηφοφορία δεν εγκρίθηκε καμία από τις τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις για το Brexit που κατατέθηκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η συμφωνία που είχε διαπραγματευτεί με την ΕΕ η Τερέζα Μέι είχε απορριφθεί δύο φορές στο σύνολό της από τη Βουλή και άλλη μία εν μέρει την περασμένη εβδομάδα. Αν δεν μπορέσει η Βρετανίδα προωθυπουργός να περάσει τη συμφωνία, όπως επιθυμεί, θα έχει περιθώριο μέχρι τις 12 Απριλίου για να ζητήσει μεγαλύτερη παράταση για να βρει ένα νέο σχέδιο , ειδάλλως το Ηνωμένο Βασίλειο θα προχωρήσει σ’ ένα άτακτο Brexit.

Στην ενδεικτική χθεσινή ψηφοφορία οι Βρετανοί βουλευτές κλήθηκαν να ψηφίσουν επί των εξής προτάσεων:

  1. αν επιθυμούν η κυβέρνηση να επιδιώξει να διαπραγματευτεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση (έλαβε 276 ψήφους κατά και 273 υπέρ)
  2. αν η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει μια συμφωνία αποχώρησης «αλά Νορβηγίας» - πρόταση που είναι γνωστή και με την ονομασία «Κοινή Αγορά 2.0» (282 κατά, 261 υπέρ)
  3. αν συμφωνούν στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την έγκριση της όποιας συμφωνίας για το Brexit (292 κατά, 280 υπέρ)
  4. αν η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει το άρθρο 50, ως ύστατη λύση, για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία (292 κατά, 191 υπέρ)

Η Βουλή ψήφισε (322 υπέρ, 277 κατά) να συνεχιστεί η συζήτηση την Τετάρτη με περαιτέρω «ενδεικτικές» ψηφοφορίες.

Επεισόδιο με ημίγυμνους μέσα στη Βουλή

Προηγήθηκε ένα επεισόδιο με ένδεκα ημίγυμνα άτομα που κόλλησαν τα οπίσθιά τους στο τζάμι που χωρίζει την αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής των Κοινοτήτων προκειμένου να εκφράσουν έτσι τη διαφωνία τους για όσα συμβαίνουν στη χώρα το τελευταίο διάστημα και κυρίως για την αναποφασιστικότητα των Βουλευτών.

Οι ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή έμειναν περίπου 20 λεπτά, ενώ συνεχιζόταν η συνεδρίαση και αρκετοί βουλευτές έκαναν αναφορά στο θέαμα, μέχρι που παρενέβη η αστυνομία και τους απομάκρυνε.

Οι πολιτικές επιπτώσεις

Ο βουλευτής Νικ Μπόουλς, ο οποίος τάσσεται υπέρ του λεγόμενου ήπιου Brexit και είχε καταθέσει μια πρόταση που προέβλεπε το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει σε μια εκδοχή της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, αποχώρησε αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας από το Συντηρητικό Κόμμα εμφανώς φορτισμένος. «Απέτυχα κυρίως επειδή το κόμμα μου αρνείται να συμβιβαστεί», είπε, προσθέτοντας ότι λυπάται που δεν μπορεί να είναι πλέον μέλος των Τόρηδων.

Τι θα κάνει τώρα η κυβέρνηση;

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει επί πέντε ώρες το υπουργικό συμβούλιο και σύμφωνα με σχολιαστές στο Λονδίνο ίσως συζητηθεί ο σχεδιασμός για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Χθες το απόγευμα η Τερέζα Μέι συναντήθηκε με 170 βουλευτές του κόμματός της, που ζητούσαν με επιστολή τους να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ «με ή χωρίς συμφωνία» στις 12 Απριλίου.

Ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός Στίβεν ΜπάρκλεΪ είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει την υποστήριξη σ’ ένα «αξιόπιστο» σχέδιο διαζυγίου από την ΕΕ. «Αυτή η Βουλή έχει απορρίψει κατ’ επανάληψη την προοπτική αποχώρησης χωρίς συμφωνία όπως και τη μη αποχώρηση. Ως εκ τούτου η μόνη επιλογή είναι να βρούμε έναν τρόπο που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει με μια συμφωνία», δήλωσε.

Τι λέει η αντιπολίτευση

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να γίνει νέα συζήτηση επί των τεσσάρων εναλλακτικών προτάσεων που απορρίφθηκαν.

«Αν μπορεί η πρωθυπουργός να έχει τρεις ευκαιρίες για τη συμφωνία της, τότε θεωρώ ότι η Βουλή έχει μια ευκαιρία για να σκεφθεί ξανά τις προτάσεις που τέθηκαν σήμερα ενώπιόν μας σε μια συζήτηση την Τετάρτη», είπε ο Τζέρεμι Κόρμπιν. «Έτσι ώστε η Βουλή να πετύχει εκεί που απέτυχε η πρωθυπουργός στην παρουσίαση μιας αξιόπιστης οικονομικής σχέσης με την Ευρώπη στο μέλλον, που θα αποτρέψει την έξοδο μας χωρίς συμφωνία».

Ο βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) Ίαν Μπλάκφορντ είπε ότι «είναι πλέον ώρα να αποδεχθεί η κυβέρνηση την πραγματικότητα». «Είναι σαφέστατο σ’ εμάς από τη Σκωτία ότι σ’ αυτή τη Βουλή δεν γίνονται σεβαστές οι ψήφοι μας... κι έρχεται η μέρα που θα καθορίσουμε το μέλλον μας και αυτό θα είναι ως ανεξάρτητη χώρα», δήλωσε.

Η άποψη της Ευρώπης

Η επόμενη προθεσμία καθορισμού των μελλοντικών βημάτων με την ΕΕ είναι η 12η Απριλίου. Αν η Βρετανία δεν παρουσιάσει ένα σχέδιο μπορεί να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία. Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε χθες ότι σύμφωνα με τους κανόνες της Ένωσης η Βρετανία θα πρέπει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές αν παραμείνει στην ΕΕ πέραν αυτής της ημερομηνίας. «Είναι άλλο θέμα αν το θέλω αυτό», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Λίγη ώρα μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων και των τεσσάρων εναλλακτικών που είχαν προταθεί αντί της Συμφωνίας Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό την Τερέζα Μέι ο Γκι Φέρχοφστατ, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit έκρινε ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «χωρίς συμφωνία» είναι πλέον «σχεδόν αναπόφευκτη».

«Την Τετάρτη θα δοθεί η τελευταία ευκαιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο να βγει από το αδιέξοδο ή να βρεθεί μπροστά στην άβυσσο», έκρινε ο Βέλγος ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ