Τουρκία: Ο Ερντογάν παραδέχθηκε την ήττα του -«Χάσαμε ορισμένες πόλεις» - iefimerida.gr

Τουρκία: Ο Ερντογάν παραδέχθηκε την ήττα του -«Χάσαμε ορισμένες πόλεις»

Φωτογραφία: AP Photo/Lefteris Pitarakis
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αρνητικές εκπλήξεις για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 πόλεων συνολικά.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η κατάμετρηση των ψήφων για τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Με καταμετρημένο το 98,6% των ψήφων ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προηγείται με 48,74% έναντι 48,64% του υποψηφίου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου με τη διαφορά να είναι λιγότερη από 15.000 περίπου ψήφους.

Υπάρχουν διαμαρτυρίες από την αξιωματική αντιπολίτευση για κατευθυνόμενη ροή της ενσωμάτωσης των ψήφων.

Στην Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων κόβει το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η αντιπολίτευση φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει τον δήμο την Άγκυρας, για πρώτη φορά αφότου ανήλθε στην εξουσία ο Ερντογάν, πριν από 16 χρόνια.

Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Παραδοχή Ερντογάν: Χάσαμε ορισμένες πόλεις

Στις πρώτες δηλώσεις του, ο Ερντογάν σημείωσε ότι και πάλι το κόμμα του ήρθε πρώτο όπως σε όλες τις δημοτικές εκλογές των τελευταίων ετών, αλλά και ότι η συμμαχία με το εθνικιστικό κόμμα ήρθε στην πρώτη θέση. Ακολούθως σημείωσε την επιτυχία στους δήμους της Νοτιανατολικής Τουρκίας σε περιοχές που είναι πλειοψηφία ο κουρδικής καταγωγής πληθυσμός και πρόσθεσε πως πλέον μέχρι το 2023 υπάρχει μια μακρά περίοδος χωρίς εκλογές για να γίνει αποτελεσματικό έργο ιδιαίτερα στο οικονομικό πρόγραμμα για ανάκαμψη της χώρας.

Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε ορισμένες πόλεις, στις δημοτικές εκλογές.

Δεσμεύτηκε δε, ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή μιας ισχυρής οικονομικής πολιτικής.

Ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, το βράδυ των δημοτικών εκλογών-AP Photo/Lefteris Pitarakis  Πηγή: Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν παραδέχθηκε ότι «έχασε ορισμένες πόλεις» | iefimerida.gr

Αυτές οι εκλογές αποτελούν δοκιμασία για τον Ερντογάν ο οποίος ρίχθηκε στην προεκλογική μάχη με όλες του τις δυνάμεις για να αποφύγει μια εκλογική ήττα του κόμματός του, καθώς η χώρα περνά οικονομικές δυσκολίες, κυρίως με αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας.

Μια ήττα στην Άγκυρα, πολιτική πρωτεύουσα της Τουρκίας όπου έχει χτίσει ένα τεράστιο προεδρικό μέγαρο θα αποτελέσει μεγάλη απώλεια για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002 οπότε ανήλθε στην εξουσία το κόμμα του, το AKP.

Εδώ και 25 χρόνια το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τα ισλάμιστικά κόμματα που προηγήθηκαν αυτού ελέγχουν τόσο την Άγκυρα όσο και την Κωνσταντινούπολη.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ στο παραβάν -Φωτογραφία: AP
Ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με το CHPV, Εκρέμ Ιμάμογλου με την σύζυγό του -Φωτογραφία: AP

Στην Μπούρσα (Προύσα) προηγείται ο υποψήφιος του AKP Αλινούρ Ακτάς με ποσοστό 49,8% ενώ στη Σμύρνη και την Αντάλια προηγούνται οι υποψήφιοι του CHP Τουντς Σογιέρ και Μουχιτίν Μποτζέκ.

Στο Ντιγιάρμπακιρ προηγείται με διαφορά, με ποσοστό 57,97%, ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Αντνάν Σελτζούκ Μιζρακλί.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς -Φωτογραφία: AP Photo/Burhan Ozbilici
Ο Μεχμέτ Οζασεκί ψηφίζει -Φωτογραφία: AP

Στην Σμύρνη δεν φαίνεται κάποια έκπληξη καθώς ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Τουντς Σογιέρ προηγείται με 58,37% έναντι 37,4% του Νιχάτ Ζεϊμπέκι (AKP) με καταμετρημένο περίπου το 25% των ψήφων.

Από τις εκλογές αυτές, θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων καθώς και 1.359 δήμαρχοι για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πέρα από τους δημάρχους, οι πολίτες ψήφισαν και για τα δημοτικά συμβούλια, καθώς και τους κοινοτάρχες, ενώ στη διαδικασία συμμετείχαν και 53.099 Σύροι που έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα.

Ο Ερντογάν βγαίνει από το παραβάν από εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης -Φωτογραφία: AP

Βάφτηκαν με αίμα

Και αυτές οι εκλογές βάφτηκαν με αίμα: Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 παράνομη οπλοφορία. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σήμερα σκοτώθηκαν 2 άτομα ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.

Συνολικά στους 4 ανέρχονται σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση οι νεκροί συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σοβαρότερο επεισόδιο καταγράφηκε στην περιοχή της Μαλάτειας, όπου έχασαν τις ζωές τους από πυροβολισμοί δυο άνθρωποι.

Σύμφωνα με το BBC, οι νεκροί είναι πατέρας και γιος, εκλογικοί αντιπρόσωποι του συντηρητικού, μουσουλμανικού κόμματος Saadet (Κόμμα της Ευτυχίας).

Επεισόδιο με τουλάχιστον 9 τραυματίες σημειώθηκε και σε ένα εκλογικό κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ.

Ενας χρήστης του Twitter κατέγραψε τη στιγμή που οξύνονται τα πνεύματα:

Diyarbakır'da sandık başında kavga: 1'i ağır 2 yaralı
#Secim2019 #Secim #OyKullanirkenUnutma #OyVerirkenUnutma pic.twitter.com/pRTkxoqVHW

Να σημειωθεί ότι αρκετοί λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης επικαλούνται μαρτυρίες για αστυνομική βία, συλλήψεις και επιθέσεις από υποστηρικτές του AKP (του κόμματος του προέδρου Ερντογάν) κατά Κούρδων.

Police have attacked Erdi's polling station In the Yeşilova district of Erdîş (Erciş, Wan province), a stronghold of the HDP. AKP supporters have threatened voters. There was a verbal confrontation, whereupon riot police occupied the polling station #TurkeyElections2019

To φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατήγγειλε επίσης ότι το Σάββατο, παραμονή των εκλογών, η τουρκική αστυνομία προέβη σε εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις μελών του κόμματος, ενώ απελάθηκαν διεθνείς παρατηρητές.

On the eve of local elections: hundreds of detentions, arrests, and deportation of international observers https://t.co/NASgQGhCxx #TurkeyElections2019 #HDP #TwitterKurds

Την καταγγελία του HDP επιβεβαιώνουν και ανταποκριτές ξένων Μέσων Ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι όσοι προσήχθησαν και τελούν υπό κράτηση δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν ή να παραστούν ως εκλογικοί αντιπρόσωποι και παρατηρητές.

Τουρκία: Ο Ερντογάν παραδέχθηκε την ήττα του -«Χάσαμε ορισμένες πόλεις» | iefimerida.gr 6

Κρίσιμες εκλογές, έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος

Πρόκειται για μια ξεχωριστή εκλογική διαδικασία που, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει τα χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος και της ψήφου εμπιστοσύνης για τον Ερντογάν, ο οποίος, για πρώτη φορά, θα αντιμετωπίσει τη συνεργασία κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην Κωνσταντινούπολη ψήφισε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη.

Yeşil ceketini giymiş
Mesaj yerine ulaşmıştır sanırım.!! ??@RT_Erdogan @avmustafakose @menderesturel pic.twitter.com/u5O50pzxF1

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε ένα εκλογικό κέντρο που λειτουργεί σε ένα σχολείο, στη συνοικία Ουσκουντάρ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την εκλογική διαδικασία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «όπως πληροφορούμαι, διεξάγεται ομαλά».

Παρά ταύτα, καταδίκασε το αιματηρό επεισόδιο, με τους δυο νεκρούς, στο εκλογικό κέντρο της Μαλάτειας, δηλώνοντας ότι η είδηση τον αναστάτωσε και πως δεν πρέπει να συμβαίνουν αυτές οι συμπλοκές.

Ο πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί μόλις ψήφισε -Φωτογραφία: AP Photo/Ali Unal
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ