Brexit: 11 ημέρες προθεσμία δίνει η ΕΕ για νέο σχέδιο -Χάος στη Βρετανία - iefimerida.gr

Brexit: 11 ημέρες προθεσμία δίνει η ΕΕ για νέο σχέδιο -Χάος στη Βρετανία

Διαδήλωση στο Λονδίνο (Φωτογραφία: AP Photo/Frank Augstein)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Brexit της Τερέζα Μέι κατέρρευσε για τρίτη φορά, μετά την απόρριψη της συμφωνίας αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι αντάρτες Συντηρητικοί ζητούν ήδη από την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί, ενώ η ίδια μιλά για σοβαρές επιπτώσεις από την απόφαση του Κοινοβουλίου.

Τη Δευτέρα, οι Βρετανοί βουλευτές θα προχωρήσουν σε μια σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών, επί μίας λίστας εναλλακτικών σχεδίων για το Brexit, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια πλειοψηφία στη βουλή των Κοινοτήτων για άρση του αδιεξόδου και για το οποιοδήποτε επόμενο βήμα.

Μέι: «Βαθύτατα λυπηρό» το αποτέλεσμα

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε «βαθύτατα λυπηρό» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, υποστηρίζοντας πως για μία ακόμη φορά η βουλή δεν μπόρεσε να στηρίξει τηναποχώρηση από την ΕΕ με ομαλό τρόπο.

«Οι επιπτώσεις της απόφασης του Κοινοβουλίου είναι σοβαρές», τόνισε και πρόσθεσε: «Φοβάμαι ότι φθάνουμε στα όρια αυτής της διαδικασίας στη Βουλή».

«Αυτή η Βουλή απέρριψε το ενδεχόμενο (ενός Brexit) χωρίς συμφωνία. Απέρριψε το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει το Brexit. Την Τετάρτη, απέρριψε όλες τις παραλλαγές της συμφωνίας που τέθηκαν επί τάπητος. Και σήμερα αρνήθηκε να εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης και να συνεχίσει μια διαδικασία στο μέλλον», είπε η Τερέζα Μέι.

Προθεσμία 11 ημερών από την ΕΕ

Εντεκα ημέρες προθεσμία στο Ηνωμένο Βασίλειο δίνει η ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποφασίσει το επόμενο βήμα του.

Μετά την απόρριψη του σχεδίου της Μέι, ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε σε έκτακτη Σύνοδο στις 10 Απριλίου. Σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώξει μακροπρόθεσμη παράταση, οι ηγέτες θα συζητήσουν οποιοδήποτε αίτημα στην έκτακτη συνεδρίαση.

Η Κομισιόν τονίζει πως η Ενωση είναι προετοιμασμένη για μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου, όταν και λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στο Λονδίνο.

«Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για την αρνητική ψήφο σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν και ανέφερε πως «εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσδιορίσει πριν απ' αυτή την ημερομηνία τον τρόπο που θα προχωρήσουμε».

«Το σενάριο της μη συμφωνίας στις 12 Απριλίου είναι τώρα ένα πιθανό σενάριο. Η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη για ένα σενάριο μη συμφωνίας τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου», προσθέτει ο γ.γ. της Κομισιόν, Μάρτιν Σελμάιρ.

«Η 12η Απριλίου είναι η νέα 29η Μαρτίου», τόνισε.

Κόρμπιν: Εκλογές εάν δεν αλλάξει η συμφωνία

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε από την Τερέζα Μέι τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών εάν η ίδια δεν είναι πρόθυμη να αλλάξει τη Συμφωνία Αποχώρησης.

«Εάν η Μέι δεν μπορεί να δεχθεί την ανάγκη αλλαγής της συμφωνίας πρέπει να παραιτηθεί και να αφήσει τη χώρα να αποφασίσει για το μέλλον μέσω εκλογών», δήλωσε ο Κόρμπιν.

Προειδοποίηση από τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας: Εντείνεται ο κίνδυνος για άτακτο Brexit

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια μακρά παράταση στην περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να αναθεωρήσει την προσέγγισή της στο Brexit, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο αίτημα εκ μέρους του Λονδίνου θα τύχαινε γενναιόδωρης απάντησης.

Παράλληλα όμως ο Βαράντκαρ προειδοποίησε ότι εντείνεται ο κίνδυνος για ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία, αφού οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν για τρίτη φορά σήμερα τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

«Η Ιρλανδία προετοιμάζεται εντατικά για ένα σενάριο (εξόδου) χωρίς συμφωνία. Αλλά δεν πρέπει να υποτιμάμε τις δυσκολίες που θα έχει (μια αποχώρηση αυτού του είδους) για όλους μας, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν είναι σαφές αν η Βρετανία έχει αντιληφθεί πλήρως ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία δεν έχει φύγει από το τραπέζι, αντιθέτως είναι μια εντεινόμενη πιθανότητα», σημείωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Πτώση της λίρας

Μετά την καταψήφιση της συμφωνίας η λίρα σημείωσε πτώση έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Το βρετανικό νόμισμα κατέγραψε πτώση κατά 0,55% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και έφθασε στα 1,3089 δολάρια, ενώ κατέγραψε πτώση κατά 0,39% και έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,1656 ευρώ.

Brexit χωρίς συμφωνία

Στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα το σενάριο «no deal» Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση χωρίς μεταβατική περίοδο.

Το σενάριο αυτό φοβίζει τους περισσότερους οικονομικούς παράγοντες, καθώς θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στις ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Πολλοί κοινοβουλευτικοί εξεγείρονται μπροστά στα ρίσκα, ωστόσο ορισμένοι σκληροί Brexiteers επιμένουν πως «η απουσία συμφωνίας είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία».

Για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της σκληρής ρήξης, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι σε αυτή την περίπτωση, θα αναστείλει προσωρινά την επιβολή δασμών στο 87% των εισαγόμενων αγαθών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ