Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο για το θάνατο του Αντώνη Βγόντζα [εικόνες] - iefimerida.gr

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο για το θάνατο του Αντώνη Βγόντζα [εικόνες]

Ο Αντώνης Βγόντζας / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με θερμά λόγια για τη σημαντική του διαδρομή στη δικηγορία και στην πολιτική, καθώς και για τους αγώνες που έδωσε για τη δημοκρατία, αποχαιρετούν τον Αντώνη Βγόντζα πολιτικοί και κόμματα.

Βούτσης: Ενας γνήσιος δημοκράτης

Τη θλίψη για τον θάνατο του Αντώνη Βγόντζα εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης.

«Ο χαμός του Αντώνη Βγόντζα προκαλεί θλίψη και αφήνει ένα κενό στον νομικό και πολιτικό κόσμο της χώρας. Υπήρξε από τις μεγάλες προσωπικότητες της νομικής και των δημοκρατικών αγώνων, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του άφησε το αποτύπωμά του, σε ό,τι κι αν ανέλαβε, απ’ όποια θέση κι αν πέρασε» τονίζει αρχικά ο κ. Βούτης, επισημαίνοντας τη συμμετοχή του στον αντιδικτατορικό αγώνα,τη φυλάκισή του από το χουντικό καθεστώς και την εκπροσώπηση θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών της δικτατορίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται επίσης στην «ουσιαστική συμβολή» του Αντώνη Βγόντζα στον «εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, με τη συμμετοχή του σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. [...] Ηταν ένας γνήσιος δημοκράτης, επιφανής νομικός επιστήμονας, αγωνιστής, ενεργός πολίτης. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στους οικείους του» καταλήγει ο κ. Βούτσης.

Γεννηματά: Θα μας εμπνέει πάντα

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Αντώνη Βγόντζα εξέδωσε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

«Είμαστε συντετριμμένοι. Χάσαμε τον Αντώνη Βγόντζα, έναν σπουδαίο άνθρωπο, ιστορικό στέλεχος της παράταξης μας και κορυφαίο νομικό. Ο δημοκρατικός κόσμος θρηνεί την απώλεια ενός ανυποχώρητου δημοκράτη. Εγώ προσωπικά έχασα έναν αγαπημένο άνθρωπο, έναν αδελφό. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό» τονίζει αρχικά η κυρία Γεννηματά και καταλήγει ως εξής:

«Θα μας εμπνέει πάντα η προοδευτική του σκέψη, οι αγώνες του για τη Δημοκρατία, το πάθος του για τη δικαιοσύνη και η ασίγαστη φλόγα για τη δημιουργία ως το τέλος της ζωής του.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλληπτήρια στην αγαπημένη του Πόπη και στους δικούς του ανθρώπους».

Ο Αντώνης Βγόντζας σε χειραψία με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Σε προσωπικό τόνο το «αντίο» του Γιώργου Παπανδρέου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου είπε το δικό του «αντίο» μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Στην ανάρτησή του αναφέρει:
«Eνας καλός φίλος και σύντροφος, ένας σπουδαίος επιστήμονας και αγωνιστής κατά της χούντας των συνταγματαρχών, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Αντώνη, καλό σου ταξίδι.»

Ένας καλός φίλος και σύντροφος, ένας σπουδαίος επιστήμονας και αγωνιστής κατά της χούντας των συνταγματαρχών, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Αντώνη, καλό σου ταξίδι.

Βενιζέλος: Εφυγε ένας μαχητικός δικηγόρος, ένας τρυφερός άνθρωπος και φίλος

Με το άγγελμα του θανάτου του Αντώνη Βγόντζα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Αντώνης Βγόντζας έφυγε μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή. Με την πένα στο χέρι, γράφοντας ακατάπαυστα, αγωνιζόμενος για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου. Η επιλογή του, από τη νεαρή του ηλικία, ήταν να δαπανήσει τη ζωή του στη συλλογική προσπάθεια για τον Τόπο και τη Δημοκρατική Παράταξη. Μπήκε μπροστά, με προθυμία, σε όλα τα δύσκολα. Ευτυχώς πρόλαβε να κρατήσει στα χέρια του το συγγραφικό κύκνειο άσμα του, το βιβλίο του για τη Μεταπολίτευση και την κρίση. Δεν πρόλαβε όμως να εκπροσωπήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Λασίθι, στη Βουλή των Ελλήνων, όπως το επιθυμούσε βαθειά και όπως του άξιζε.
»Αποχαιρετώ με μεγάλη θλίψη τον συγκροτημένο και μαχητικό δικηγόρο, τον μελετητή του δικαίου, τον έγκυρο αναλυτή των θεσμικών προβλημάτων της χώρας, τον πάντα διαθέσιμο φίλο, τον τρυφερό άνθρωπο και εύχομαι κουράγιο στη σύζυγο, τα αδέλφια του και όλους τους δικούς του».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρουσίαση βιβλίου του Αντώνη Βγόντζα / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Συγκινημένος στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ιδιαίτερα συγκινημένος, μετά την είδηση του θανάτου του Αντώνη Βγόντζα, εμφανίστηκε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Προτού ξεκινήσει η προγραμματισμένη διαδικασία, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε τον λόγο για να ανακοινώσει κάτι -όπως είπε- δυσάρεστο και είπε:

«Κύριε πρόεδρε, σήμερα το πρωί, πριν από λίγη ώρα απεβίωσε ο Αντώνης Βγόντζας. Με συγκίνηση, με συντριβή ανακοινώνω αυτό το θλιβερό γεγονός.
»Η κοινοβουλευτική μας ομάδα, και πιστεύω σύσσωμη η Βουλή, με συγκίνηση σκέφτεται πώς αυτός ο άνθρωπος έφυγε από τη ζωή, και τί μάχη έδωσε. Τον αγαπούσαμε, τον αγαπάμε και δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ».

Συλλυπητήρια του Γιώργου Μαυρωτά

Ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, για τον Αντώνη Βγόντζα.

«Τον Αντώνη Βγόντζα τον γνώρισα τα τελευταία χρόνια, στην αρχή στις κοινές εμφανίσεις μας στα ΜΜΕ και στη συνέχεια στις διεργασίες του ΚΙΝΑΛ. Πάντα ευγενής και καλοπροαίρετος. Καλό του ταξίδι και συλλυπητήρια στους οικείους του», έγραψε.

Τον Αντώνη Βγόντζα τον γνώρισα τα τελευταία χρόνια, στην αρχή στις κοινές εμφανίσεις μας στα ΜΜΕ και στη συνέχεια στις διεργασίες του ΚΙΝΑΛ. Πάντα ευγενής και καλοπροαίρετος. Καλό του ταξίδι και συλλυπητήρια στους οικείους του.

Συλλυπητήρια της Ενωσης Κεντρώων

Για τον θάνατο του Αντώνη Βγόντζα εξέδωσε ανακοίνωση και η Ενωση Κεντρώων.

Οπως τονίζεται στο κείμενο «η Ενωση Κεντρώων εκφράζει τα συλλυπητήρια της για τον θάνατο του δικηγόρου και πολιτικού Αντώνη Βγόντζα. Ο Α. Βγόντζας διέπρεψε στη δικηγορία την οποία και υπηρέτησε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Παράλληλα, η ενασχόλησή του με την πολιτική τον οδήγησε σε ευθεία σύγκρουση με την χούντα, συνελήφθη κακοποιήθηκε και τελικώς φυλακίστηκε. για πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως "πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής". Συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του» καταλήγει.

ΔΗΜΑΡ: Υπερασπιζόταν με πάθος και ευγένεια τις απόψεις του

Στην αντιδικτατορική δράση του Αντώνη Βγόντζα εστιάζει και η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.
Η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι «συνέδεσε την μακρόχρονη πολιτική και κοινωνική του παρουσία με τους αγώνες για τη δημοκρατία και τις πολιτικές ελευθερίες» και μεταξύ άλλων προσθέτει:

«Μετά την πτώση της χούντας υπήρξε συνήγορος θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών του καθεστώτος. Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης ως νομικός είχε πλούσιο συγγραφικό, επιστημονικό και κοινωνικό έργο και ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε σημαντική πολιτική δράση.

»Υπερασπιζόταν με πάθος και ευγένεια τις απόψεις του ακόμη και όταν διαφωνούσες μαζί του. Συμμετείχε ενεργά σε όλες τις πρόσφατες διαδικασίες της κεντροαριστεράς για μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» καταλήγει το ανακοινωθέν της ΔΗΜΑΡ.

Φωτογραφία: EUROKINISSI
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ