Επίθεση Μέι στους βουλευτές: Να αποφασίσουν τι θέλουν για το Brexit -«Οχι» σε ευρωεκλογές, δημοψήφισμα - iefimerida.gr

Επίθεση Μέι στους βουλευτές: Να αποφασίσουν τι θέλουν για το Brexit -«Οχι» σε ευρωεκλογές, δημοψήφισμα

Διάγγελμα έκανε η Τερέζα Μέι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σκληρή επίθεση έκανε στους βουλευτές έκανε η Τερέζα Μέι, με διάγγελμα στο οποίο ενημέρωσε τον βρετανικό λαό για το αίτημά της για αναβολή του Brexit έως τις 30 Ιουνίου, κατηγορώντας τους για το αδιέξοδο.

Η Μέι κατηγόρησε τους βουλευτές πως κάνουν ό,τι μπορούν για να μην πάρουν μια απόφαση, σχετικά με τη συμφωνία του Brexit, ενώ ξεκαθάρισε ότι λέει «όχι» στη συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές, αλλά και στη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος. Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι βουλευτές έχουν απορρίψει δύο φορές, με συντριπτική πλειοψηφία, τη συμφωνία, στις 15 Ιανουαρίου και τις 12 Μαρτίου. Ομως, ο Ντόναλντ Τουσκ διεμήνυσε στην Μέι ότι μια παράταση του Brexit είναι πιθανή μόνο αν εξασφαλίσει την έγκριση της βουλής για τη συμφωνία, την ερχόμενη εβδομάδα.

«Τον Μάρτιο του 2017 ενεργοποίησα το άρθρο 50 για την αποχώρηση από την ΕΕ και η Βουλή το υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι βουλευτές είναι ανίκανοι να συμφωνήσουν στην εφαρμογή του. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να μην γίνει το Brexit με συμφωνία στις 29 Μαρτίου», είπε η Μέι, μιλώντας με έντονο ύφος.

«Λυπάμαι για αυτό. Μπουχτίσατε με αυτό, κουραστήκατε από τα πολιτικά παιχνίδια, από βουλευτές που μιλούν μόνο για το Brexit ενώ έχετε πραγματικές ανησυχίες. Θέλετε να τελειώσει αυτό. Συμφωνώ, είμαι στην πλευρά σας», είπε απευθυνόμενη στον βρετανικό λαό.

«Καιρός να πάρουμε μια απόφαση!»

Αφού ανέφερε την επιστολή της προς τον Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία ζητά παράταση του Brexit ως τις 30 Ιουνίου, η Τερέζα Μέι τόνισε: «Είναι καιρός οι βουλευτές να κάνουν την τελική επιλογή. Θέλουν να αποχωρήσουμε με συμφωνία, που υλοποιεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος; Θέλουν να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία; Ή δεν θέλουν να αποχωρήσουμε καν, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στην εμπιστοσύνη του λαού στη δημοκρατική διαδικασία; Είναι καιρός να πάρουμε μια απόφαση!».

«Εως τώρα η Βουλή έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την απόφαση. Οι βουλευτές δεν αποφασίζουν τι θέλουν, το μόνο που λένε είναι τι δεν θέλουν», υπογράμμισε και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα βρουν τον τρόπο να στηρίξουν τη συμφωνία, σημειώνοντας για μία ακόμη φορά ότι είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να είχε διαπραγματευτεί η Βρετανία.

«Οχι» σε ευρωεκλογες

Η Μέι τόνισε όμως ότι δεν είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει το Brexit πέραν της 30ης Ιουνίου. «Κάποιοι λένε ότι είναι λάθος. Ότι θα πρέπει να παραταθεί έως τα τέλη του χρόνου, ή αργότερα», σχολίασε, κάνοντας μια αναφορά στη θέση της Κομισιόν, ότι η παράταση θα πρέπει να είναι είτε ως τις 23 Μαΐου, είτε ως τουλάχιστον τα τέλη του χρόνου, αλλά στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει η Βρετανία να μετάσχει στις ευρωεκλογές. Ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτει όμως η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Η μακρά παράταση θα σήμαινε να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές, 3 χρόνια μετά την απόφαση για το Brexit. Τι μήνυμα θα έστελνε αυτό; Πόσο διχαστική θα ήταν αυτή η προεκλογική καμπάνια;», διερωτήθηκε η Μέι απευθυνόμενη στους Βρετανούς, ενώ απέρριψε και το ενδεχόμενο διενέργειας δεύτερου δημοψηφίσματος.

«Κάποιοι λένε ότι πρέπει να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα. Δεν νομίζω ότι αυτό θέλετε εσείς, ούτε είναι κάτι που θέλω εγώ. Ηδη σας κάναμε την ερώτηση και δώσατε την απάντηση. Τώρα θέλετε να προχωρήσουμε. Και αυτό είμαι αποφασισμένη να κάνω», κατέληξε η Μέι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ