Με αέρα νικητή ο Ολάντ - Επιτέθηκε σε Σαρκοζί και Μέρκελ - iefimerida.gr

Με αέρα νικητή ο Ολάντ - Επιτέθηκε σε Σαρκοζί και Μέρκελ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι δύο διεκδικητές της γαλλικής προεδρίας, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ διασταύρωσαν χθες τα ξίφη τους στο τηλεοπτικό ντιμπέϊτ, το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 20 εκ. τηλεθεατές. Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης ανταλλάχθηκαν εκατέρωθεν πυρά για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την εθνική συσπείρωση.

Ο νυν Γάλλος πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος, Νικολά Σαρκοζί, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους, τους κάλεσε την Κυριακή να μην κάνουν λάθη γιατί τόσο η Γαλλία όσο και η Ευρωζώνη βρίσκονται σε περίοδο κρίσης, καθώς και ότι η ευθύνη τους είναι ιστορική.

«Εγώ έχω ένα πειστήριο για το πνεύμα αυτής της συσπείρωσης: δεν υπήρξε ούτε μία βιαιότητα κατά τη διάρκεια της πενταετίας μου», απάντησε ο Σαρκοζί. «Υπάρχουν κάποιοι που μιλούν για συσπείρωση κι εκείνοι που την έχουν κάνει πράξη», τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ δήλωσε πως ζητάει την αλλαγή, καθώς όπως είπε οι Γάλλοι νιώθουν πολύ διχασμένοι.

Επίσης, ο κ.Σαρκοζί τόνισε πως ο αντίπαλός του δεν είναι ο κατάλληλος να προβάλει ως συσπειρωτής, διότι επέτρεψε στους δικούς του να επιτεθούν στον απερχόμενο πρόεδρο, να τον συγκρίνουν με τον Αμερικανό χρηματιστή Μάντοφ, ή να συγκρίνουν ορισμένες από τις συγκεντρώσεις του με τις εκδηλώσεις των Ναζί στη Γερμανία, ή του Φράνκο στην Ισπανία.

Οταν η συζήτηση στράφηκε στην οικονομική κατάσταση, ο σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ, πέρασε αμέσως στην επίθεση τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Σαρκοζί η ανεργία στη χώρα πήρε εκρηκτικές διαστάσεις: «η ανεργία μας αυξήθηκε, η ανταγωνιστικότητά μας υποβαθμίσθηκε και η Γερμανία τα καταφέρνει καλλίτερα από εμάς», τόνισε.

«Η Γερμανία εφήρμοσε την αντίθετη πολιτική από αυτή που εσείς προτείνετε στους Γάλλους. Η Γερμανία έκανε αυτά (...) που εσείς αρνείσθε να κάνετε...πολύ φοβούμαι πως το επιχείρημα αυτό γυρνά επικίνδυνα εναντίον σας», ήταν η απάντηση του γάλλου Προέδρου.

Ο κ. Ολάντ υποσχέθηκε πως θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων κατά 300 ευρώ, ενώ κατηγόρησε τον κ. Σαρκοζί ότι δεν κάνει ποτέ λάθη, αλλά τα ρίχνει όλα στην κρίση χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως ουδέποτε έχει ρίξει τις ευθύνες του αλλού και πάντα τις αναλαμβάνει, ενώ υπεραμύνθηκε των αποφάσεών του λιτότητας λέγοντας πως αυτές ήταν εκείνες που έπρεπε να παρθούν για να μην οδηγηθούμε στην καταστροφή. Μάλιστα, δήλωσε πως απόδειξη της σωστής κατεύθυνσης που έχει η χώρα είναι πως δεν έχει ακόμα υπάρξει ύφεση στη Γαλλία όπως στις περισσότερες άλλες χώρες.

Σε ότι αφορά στο έλλειμμα, ο γάλλος πρόεδρος διέψευσε τον σοσιαλιστή συνυποψήφιο του, που ισχυριζόταν ότι αυτό έχει φθάσει στα 600 εκ. ευρώ, λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι ανακρίβεια, ενώ τον κάλεσε να παραθέσει στο γαλλικό λαό τα μέτρα που προτίθεται να πάρει για να το αντιμετωπίσει.

Θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και θα δημιουργεί κάθε χρόνο 12.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο της εκπαίδευσης, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο και το μέλλον των παιδιών της Γαλλίας. Από την πλευρά του, ο κ. Σαρκοζί πρότεινε λιγότερους καθηγητές, αλλά καλύτερα αμοιβόμενους και με περισσότερες ώρες εργασίας.

Σχετικά με το θέμα των συντάξεων, ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι έχουν αυξηθεί οι ασφαλιστικές εισφορές και υπάρχουν τρομερές αδικίες στο ύψος των χρημάτων που λαμβάνει κάθε συνταξιούχος. Από την πλευρά του, ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι ο ίδιος θέλει λιγότερους φτωχούς, αλλά όχι περισσότερους πλούσιος όπως ο κ. Ολάντ.

Η συζήτηση, όπως ήταν φυσικό και επόμενο ήρθε και στην Ελλάδα, με τον νυν γάλλο πρόεδρο να δηλώνει ότι η Γαλλία ουδέποτε γνώρισε λιτότητα όπως γνωρίζει η Ελλάδα του κ. Παπανδρέου, ενώ κατηγόρησε τον κ. Ολάντ πως λειτουργεί σαν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας με τον κ. Θαπατέρο που έφερε την Ισπανία σε αυτή τη σημερινή κατάσταση.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

H τελευταία δημοσκόπηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας δείχνει τον Φρανσουά Ολάντ να διατηρεί άνετα το προβάδισμά του έναντι του συνποψηφίου του Νικολά Σαρκοζί.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό του Paris Match εμφανίζει τον σοσιαλιστό υποψήφιο να προηγείται με ποσοστό 53,5%, έναντι του 66,5% που φαίνεται να συγκεντρώνει ο Νικολά Σαρκοζί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ