Εμπλοκή ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης στο μακελειό της Νέας Ζηλανδίας εξετάζουν οι Τούρκοι

Την εκδοχή κάποια ευρύτερη ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση να παρείχε λογιστική ή άλλου είδους υποστήριξη στον δράστη του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία εξετάζουν οι τουρκικές Αρχές.

Οι μυστικές υπηρεσίες στην Άγκυρα ξεκίνησαν έρευνα μετά την αποκάλυψη ότι ο Μπρέντον Τάραντ ταξίδεψε δυο φορές στην Τουρκία το 2016 και παρέμεινε εκεί συνολικά 43 ημέρες. Τις υποψίες τους ενέτειναν οι περιοχές, που επισκέφθηκε, ασυνήθιστες για άτομο του δικού του προφίλ.

«Ένα τέτοιο συνηθισμένο άτομο, όχι ιδιαίτερα μορφωμένο, ούτε πλούσιο, δεν μπορεί να φέρει μόνο του σε πέρας μια τέτοια πράξη», δήλωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος Τοϊγκούν Ατίλα στο δίκτυο ABC. «Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι μια οργάνωση με πολλούς πόρους κρύβεται πίσω απ’ αυτή την πράξη», συμπλήρωσε.

Ο 28χρονος επισκέφθηκε περιοχές όπου διεξήχθησαν ιστορικές μάχες μεταξύ Χριστιανών και μουσουλμάνων την περίοδο των Σταυροφοριών του 12ου μ.Χ. αι., ενώ το σενάριο εμπλοκής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης ενίσχυσε και η επιγραφή «Τουρκοφάγος» στο όπλο του μακελάρη -αναφορά στον ήρωα της ελληνικής επανάστασης του 1821, Νικήτα Σταματελόπουλο, γνωστό ως «Νικηταρά».

Παράλληλα ο Τάραντ στο μανιφέστο -παραλήρημά του αναφέρθηκε στα ονόματα γνωστών εχθρών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τη Ρωσία, τα Βαλκάνια και το Αζερμπαϊτζάν στις γλώσσες τους.

Και το γεγονός ότι χρησιμοποίησε τα αλφάβητα αυτών των γλωσσών αλλά και οι γνώσεις του για την Οθωμανική Αυτοκρατορία ενέτειναν ακόμη περισσότερο τις υποψίες των Τούρκων αξιωματούχων.

Ο ίδιος ο μακελάρης, βέβαια, επέμεινε στο μανιφέστο του ότι έδρασε μόνος: «Καμία οργάνωση δεν διέταξε την επίθεσή μου, μόνος μου έλαβα την απόφαση», σημείωνε.

Ο ISIS καλεί σε επιθέσεις αντιποίνων

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του «Ισλαμικού Κράτους», που έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το χάρτη της Συρίας και του Ιράκ συνέκρινε το μακελειό με τους 50 νεκρούς και τους ισάριθμους τραυματίες στα δύο τεμένη του Κράιστσερτς με την μάχη που δίνει η τρομοκρατική οργάνωση για το τελευταίο οχυρό της στο Μπαγκούζ της ανατολικής Συρίας. Σύμφωνα με τους New York Times ο Αμπού Χασάν αλ Μουχατζίρ χαρακτήρισε τους φόνους του παρανοϊκού ακροδεξιού άλλη μια απόδειξη της δυτικής εκστρατείας κατά του ISIS. «Οι σκηνές του μακελειού στα δύο τεμένη πρέπει να αφυπνίσουν όσους εξαπατήθηκαν και να ωθήσουν τους υποστηρικτές του χαλιφάτου να πάρουν εκδίκηση για τη θρησκεία τους», τόνισε στο 44λεπτο ηχητικό μήνυμά του. Και συμπλήρωσε: «Εδώ είναι το Μπαγκούζ της Συρίας, όπου μουσουλμάνοι καίγονται και βομβαρδίζονται με όλα τα γνωστά και άγνωστα όπλα μαζικής καταστροφής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ