Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία: «Εκδίκηση στους εισβολείς» -Το ανατριχιαστικό μανιφέστο του ακροδεξιού μακελάρη - iefimerida.gr

Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία: «Εκδίκηση στους εισβολείς» -Το ανατριχιαστικό μανιφέστο του ακροδεξιού μακελάρη

Ο Αυστραλός μακελάρης του Κράιστσερτς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανατριχίλα προκαλεί το μανιφέστο που ανήρτησε ο ακροδεξιός Αυστραλός δράστης του μακελειού στο Κράιστσερτς λίγες ώρες πριν την φονική επίθεση, όπου καταγράφει με λεπτομέρειες το σχέδιό του.

Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ -ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες- ανήρτησε το “Great Replacement” («Μεγάλη Αντικατάσταση») το πρωί πριν σπείρει τον τρόμο και τον θάνατο σε δύο τεμένη στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας. Στο μανιφέστο των 73 σελίδων εξηγεί γιατί επέλεξε τα συγκεκριμένα τζαμιά στο Κράιτστσερς και πώς τον ενέπνευσε ο μακελάρης του Όσλο, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που σκότωσε 77 άτομα τον Ιούλιο του 2001 στη Νορβηγία.

«Διάβασα τα γραπτά του Ντίλαν Ρουφ και πολλών άλλων, αλλά την πραγματική έμπνευση άντλησα από τον Ιππότη της Δικαιοσύνης Μπρέιβικ», γράφει.

O Noρβηγός ναζιστής, σχεδιαστής και εκτελεστής της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης στη Νορβηγία το καλοκαίρι του 2011, Άντερς Μπρέιβικ (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Ο παρανοϊκός ακροδεξιός χαρακτηρίζει «ιππότη» τον Μπρέιβικ, επειδή ο Νορβηγός παράφρονας δηλώνει θαυμαστής των Ναϊτών Ιπποτών του 12ου μ.Χ. αι.

Η πρώτη σελίδα του μανιφέστου του ακροδεξιού μακελάρη Τάραντ

Παράλληλα υποστήριξε ότι ένα από τα κίνητρά του ήταν η «εκδίκηση» για μια τρομοκρατική επίθεση στη Σουηδία, όπου ένα από τα θύματα ήταν ένα νεαρό κορίτσι.

«Υπήρχε μια περίοδος δύο χρόνια πριν την επίθεση που άλλαξε δραματικά τις απόψεις μου. Η περίοδος αυτή ήταν από τον Απρίλιο έως το Μάιο του 2017», γράφει.

«Το πρώτο συμβάν που σηματοδότησε την αλλαγή ήταν η τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη στις 7 Απριλίου 2017. Δεν μπορούσε πια να στρέφω την πλάτη στη βία. Κάτι άλλαξε αυτή τη φορά. Η διαφορά ήταν η Έμπα Άκερλουντ. Η Έμπα πήγαινε να συναντήσει τη μητέρα της μετά το σχολείο όταν δολοφονήθηκε από έναν Ισλαμιστή».

#BREAKING: Man who identified himself as Brenton Tarrant uploaded lengthy manifesto online before carrying out Christchurch, New Zealand shooting rampage https://t.co/3dwagifAuO pic.twitter.com/k4IIIa2Umy

Ο Τάραντ αυτοπεριγράφεται ως «ένας συνηθισμένος λευκός γεννημένος στην Αυστραλία, προερχόμενος από εργαζόμενη οικογένεια με χαμηλά εισοδήματα».

«Είμαι απλώς ένας συνηθισμένος λευκός από μια συνηθισμένη οικογένεια. Αποφασίσαμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας για να διασφαλίσουμε ένα μέλλον για το λαό μου», γράφει στο παραλήρημά του.

Ο μακελάρης μεγάλωσε στο Γκράφτον της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου ζουν τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του. Όπως γράφει στο μανιφέστο του δεν τον ενδιέφερε ιδιαίτερα η μόρφωση: «δεν πήγα στο Πανεπιστήμιο γιατί δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα τίποτα απ’ αυτά που προσφέρουν ως αντικείμενο μελέτης τα πανεπιστήμια».

O παρανοϊκός ακροδεξιός μακελάρης μετέδιδε σε live streaming την επίθεση

Αρχικά σχεδίαζε επίθεση σε τέμενος στο Ντάνεντιν, αλλά προτίμησε τελικά τα τζαμιά Αλ Νουρ και Μαστζίντ επειδή είχαν «πολύ περισσότερους εισβολείς», ενώ σκόπευε να πάει με το αυτοκίνητο στη συνέχεια σ’ ένα άλλο τέμενος στο Άσμπερτον, σε απόσταση μιας ώρας νότια του Κράιτστσερτς.

«Δεν είμαι σίγουρος την ώρα που τα γράφω αυτά αν θα φτάσω σ’ αυτό το στόχο, είναι στόχος bonus», έγραψε ο παρανοϊκός 28χρονος.

Εξηγώντας τα σχέδιά του για το μακελειό έγραφε ότι «ο σημαντικότερος λόγος είναι για να δείξω στους εισβολείς ότι τα εδάφη μας δεν θα γίνουν ποτέ δικά τους, ότι οι πατρίδες μας είναι δικές μας κι ότι όσο ζει έστω κι ένας λευκό ΠΟΤΕ δεν θα κατακτήσουν τα εδάφη μας και ποτέ δεν θα αντικαταστήσουν τους λαούς μας. Εξ’ ορισμού, ναι, είναι τρομοκρατική επίθεση. Αλλά εγώ πιστεύω ότι πρόκειται για αντάρτικη δράση ενάντια σε μια δύναμη κατοχής».

Αποκάλυψε ακόμη ότι αρχικά δεν σχεδίαζε επίθεση στη Νέα Ζηλανδία. «Έφθασα στη Νέα Ζηλανδία για να ζήσω προσωρινά ενώ έκανα τα σχέδιά μου και εκπαιδευόμουν, αλλά γρήγορα ανακάλυψα ότι η Νέα Ζηλανδία ήταν εξίσου πλούσια σε στόχους όσο οπουδήποτε αλλού στη Δύση. Δεύτερον, μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα προσέλκυε την προσοχή στην αλήθεια της επίθεσης στον πολιτισμό μας».

Ενώ ισχυρίστηκε ότι άντλησε έμπνευση κι από την Κάντανς Όουενς, μια συντηρητική Αμερικανίδα σχολιάστρια, πολιτική ακτιβρίστρια και δεδηλωμένη υποστηρίκτρια του Ντόναλντ Τραμπ.

H 29χρονη Κάντας Όουενς, σφοδρή επικρίτρια του κινήματος "Black Lives Matter" και των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ (Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia)

«Το πρόσωπο που με επηρέασε περισσότερο απ’ όλα ήταν η Κάντανς Όουενς, κάθε φορά που μιλούσε έμενα έκπληκτος από τη διορατικότητά της», γράφει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ