Το προφίλ του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας -Αντέγραψε πρακτικές ISIS [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Το προφίλ του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας -Αντέγραψε πρακτικές ISIS [εικόνες & βίντεο]

Ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας Μπρέντον Τάραντ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρακτικές του ISIS αντέγραψε ο Μπρέντον Τάραντ, εκ των ενορχηστρωτών και δραστών του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία που στοίχισε τη ζωή σε 49 ανθρώπους, τραυμάτισε 48 (20 εκ των οποίων σοβαρά) και έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οπως δήλωσε ο Τζον Μίλερ, αναπληρωτής διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής των ΗΠΑ, ότι η επίθεση που μετέδωσε «live» o 28χρονος Αυστραλός, έχει πολλές ομοιότητες με αυτές που πραγματοποιούν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους για να προκαλέσουν την προσοχή της Δύσης.

Τις τελευταίες ώρες τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, πρωτίστως της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, σκαλίζουν το παρελθόν του 28χρονου νεοναζί, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς οδηγήθηκε σε μια από τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία.

Το προφίλ του; Φανατικός ακροδεξιός, από οικογένεια της εργατικής τάξης της Αυστραλίας, πολυταξιδεμένος αλλά χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, λάτρης της γυμναστικής και με αστείρευτο μίσος απέναντι στους μουσουλμάνος και σε ό,τι θεωρούσε πως απειλούσε τον «πολιτισμό» του.

Συγκλονισμένοι άνθρωποι, μετά την επίθεση, έξω από το ένα τζαμί / Reuters

Ο ίδιος, στο ανατριχιαστικό, πολυσέλιδο μανιφέστο που δημοσίευσε, περιέγραψε τον εαυτό του ως εξής: «Απλά ένας συνηθισμένος Λευκός άνδρας, 28 ετών. Γεννηθείς στην Αυστραλία, σε μια οικογένεια χαμηλού εισοδήματος της εργατικής τάξης».

Οπως επιβεβαιώνεται, ο Τάραντ μεγάλωσε στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, ενώ η οικογένεια του Τάραντ έχει ρίζες από το Ηνωμένο Βασίλειο (Ιρλανδία, Σκωτία και Αγγλία).

Ο πατέρας του ήταν αθλητής του τρίαθλου και πέθανε το 2010, σε ηλικία 49 ετών, από καρκίνο.

Η γυμναστική, τα ταξίδια και η αποστροφή για τη μόρφωση

Σύμφωνα με το ABC News, ο Τάραντ γυμναζόταν από νεαρή ηλικία ενώ το 2009 έως το 2011 εργάστηκε ως γυμναστής σε γυμναστήριο.

Η υπεύθυνη του γυμναστηρίου, Τρέισι Γκρέι δήλωσε στο ABC ότι «ήταν πολύ αφοσιωμένος στη διατροφή και στη γυμναστική, πολύ περισσότερο από τους άλλους. Περνούσε πολλές ώρες στο γυμναστήριο, σήκωνε πολλά βάρη. Σχεδόν μεταμόρφωσε το σώμα του».

O 28χρονος ακροδεξιός τρομοκράτης Μπρέντον Τάραντ

Η Γκρέι ανέφερε ότι δεν μιλούσε για πολιτικά ζητήματα μαζί του, τονίζοντας, ωστόσο, ότι έδειχνε να μην τον ενδιαφέρουν ούτε το σχολείο ούτε το πανεπιστήμιο.

Ο ίδιος, κατά την Τρέισι Γκρέι, έλεγε ότι σχεδίαζε να βγάλει λεφτά μέσω ανταλλαγής Bitcoin.

Αμέσως μετά τη σύντομη θητεία του ως γυμναστής, ο Τάραντ αποφάσισε να ταξιδέψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξετάζουν οι Αρχές, ο Μπρέντον Τάραντ επισκέφθηκε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων το Πακιστάν, τη Βόρεια Κορέα, αλλά και ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Η ύποπτη επίσκεψη στη Βουλγαρία

Τον Νοέμβριο του 2018 ο Τάραντ φέρεται ότι επισκέφθηκε τη Βουλγαρία.

Το προφίλ του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας -Αντέγραψε πρακτικές ISIS [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

Οι Αρχές της Βουλγαρίας ερευνούν τα κίνητρα της επίσκεψής του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος εισαγγελέας της Βουλγαρίας θα ερευνήσει αν τα κίνητρα που είχε παρουσιάσει -είχε πει ότι ήθελε να ανακαλύψει ιστορικά αξιοθέατα και να μελετήσει την ιστορία των βαλκανικών χωρών- ευσταθούν ή είχε άλλους στόχους.

Απαντώντας σε σχετικές αναφορές ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι «ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας δεν έχει σχέση με εμάς».

Τα πρώτα σημάδια

Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας αναζητούν τη διαδρομή του Τάραντ και στο διαδίκτυο, καθώς έχουν εντοπίσει ίχνη του στο 8chan.

Πρόκειται για ένα «κανάλι» - ιστοσελίδα που φιλοξενεί μια μεγάλη κοινότητα φασιστών και νεοναζί, με σκοπό να έρθουν σε επαφή και να σχηματίσουν δεσμούς.

Σε εκείνη την ιστοσελίδα, λίγο πριν το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, εμαφνίστηκε μια ανώνυμη ανάρτηση που προειδοποιούσε για «επίθεση κατά των εισβολέων».

Τα όπλα με τα «μηνύματα» του δράστη

Στη συγκεκριμένη ανάρτηση, αργότερα, προστέθηκε ο σύνδεσμος (link) για το προφίλ στο Facebook απ’ όπου μεταδόθηκε η φρίκη στα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας.

Αλλες μαρτυρίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, παρουσιάζουν τον Τάραντ ως φανατικό βίαιων βιντεοπαιχνιδιών, όπως το Fortnite.

Η μεθοδολογία «αλά Ισλαμικό Κράτος»

Οσο οξύμωρο και να ακούγεται, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι ο Τάραντ να αντέγραψε τη μεθοδολογία ισλαμιστών τρομοκρατών.

O Μπρέντον Τάραντ / Πηγή: ABC News

Αυτό το σενάριο υποστήριξε, μιλώντας στο CBS, ο Τζον Μίλερ, αναπληρωτής διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Οπως εξήγησε ο Μίλερ, «είναι φανερό ότι οι νεοφασιστικές ομάδες, όσοι είναι υπέρμαχοι της Λευκής ανωτερότητας, δανείζονται μεθόδους από το “εγχειρίδιο” του Ισλαμικού κράτους. [...] Αυτή η τακτική, της ζωντανής μετάδοσης, είναι μια μέθοδος του Ισλαμικού Κράτους. Λένε “αφού θα κάνουμε ένα μακελειό με τόσες απώλειες, πρέπει να το δείξουμε στα social media”» προσέθεσε ο Τζον Μίλερ.

Η σφαγή στο Κράισττσερτς

Τα τρομακτικά γεγονότα στη Νέα Ζηλανδία είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους, σε δυο διαφορετικά τζαμιά, 49 άνθρωποι -μεταξύ αυτών τουλάχιστον ένα παιδί- και να τραυματιστούν δεκάδες ακόμη μουσουλμάνοι.

Οι 40 νεκροί είναι από το τέμενος Αλ Νουρ, το μεγαλύτερο στη Νέα Ζηλανδία, και οι άλλοι 9 στο τζαμί του Λίτγουντ.

Το προφίλ του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας -Αντέγραψε πρακτικές ISIS [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 5

«Ας αρχίσει το πάρτι»

Με την ανατριχιαστική ατάκα «ας αρχίσει το πάρτι», ο δράστης ξεκίνησε να σκορπά τον θάνατο στο μακελειό στη Νέα Ζηλανδία.

Το video με τον μακελάρη ξεκινά με πλάνο μέσα από το αυτοκίνητο του 28χρονου.

ΠΡΟΣΟΧΗ πολύ σκληρές εικόνες:

Φορά στολή παραλλαγής και κράνος (στο οποίο έχει ενσωματωμένη την κάμερα) και ακούγεται να λέει «ας αρχίσει το πάρτι».

Αμέσως μόλις κατεβαίνει από το αυτοκίνητο, παίρνει ένα από τα έξι όπλα που έχει μαζί του και αμέσως αρχίζει να πυροβολεί.

Όσον αφορά την επίθεση στο δεύτερο τζαμί, τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα κάνουν λόγο για περισσότερους δράστες οι οποίοι επέβαιναν σε βαν, δίχως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Τάραντ άλλαξε, τουλάχιστον, πέντε γεμιστήρες κατά την αιματηρή επίθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τάραντ είχε γράψει σημαδιακές φράσεις πάνω στα όπλα του.

Μεταξύ αυτών, υπήρχε και ο όρος «Τουρκοφάγος».

Η στιγμή της σύλληψης σε βίντεο

«Ηρωα» χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ στη Νέα Ζηλανδία έναν ατρόμητο αστυνομικό που έσυρε έξω από το αυτοκίνητό του έναν από τους δράστες του μακελειού στο Κράιστσερτσς σε μια δραματική σύλληψη.

Στις εικόνες που τράβηξαν οδηγοί διερχόμενων αυτοκινήτων διακρίνεται το λευκό αυτοκίνητο του ενόπλου σφηνωμένο ανάμεσα σ’ ένα περιπολικό και το πεζοδρόμιο με τον δεξί μπροστινό τροχό του στον αέρα. Ο δράστης βρίσκεται ακόμη μέσα στο αυτοκίνητο καθώς τον πλησιάζουν δύο αστυνομικοί με προτεταμένα τα όπλα, γνωρίζοντας ότι μπορεί να είναι βαριά οπλισμένος και να ανοίξει πυρ. Ο ένας εκ των δύο απλώνει τότε το χέρι του μέσα στο όχημα και σέρνει έξω τον άνδρα με τα σκούρα ρούχα, και τότε πέφτει πάνω του μαζί με τον συνάδελφό του και τον ακινητοποιούν.

Το ματωμένο, φασιστικό μανιφέστο

Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ ανήρτησε το “Great Replacement” («Μεγάλη Αντικατάσταση») το πρωί πριν σπείρει τον τρόμο και τον θάνατο σε δύο τεμένη στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Το εξώφυλλο του φασιστικού μανιφέστου

Στο παραληρηματικό μανιφέστο των 73 σελίδων εξηγεί γιατί επέλεξε τα συγκεκριμένα τζαμιά στο Κράιτστσερς και πώς τον ενέπνευσε ο μακελάρης του Όσλο, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που σκότωσε 77 άτομα τον Ιούλιο του 2001 στη Νορβηγία.

Παράλληλα υποστήριξε ότι ένα από τα κίνητρά του ήταν η «εκδίκηση» για μια τρομοκρατική επίθεση στη Σουηδία, όπου ένα από τα θύματα ήταν ένα νεαρό κορίτσι.

«Υπήρχε μια περίοδος δύο χρόνια πριν την επίθεση που άλλαξε δραματικά τις απόψεις μου. Η περίοδος αυτή ήταν από τον Απρίλιο έως το Μάιο του 2017», γράφει.

#BREAKING: Man who identified himself as Brenton Tarrant uploaded lengthy manifesto online before carrying out Christchurch, New Zealand shooting rampage https://t.co/3dwagifAuO pic.twitter.com/k4IIIa2Umy

«Το πρώτο συμβάν που σηματοδότησε την αλλαγή ήταν η τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη στις 7 Απριλίου 2017. Δεν μπορούσε πια να στρέφω την πλάτη στη βία. Κάτι άλλαξε αυτή τη φορά. Η διαφορά ήταν η Έμπα Άκερλουντ. Η Έμπα πήγαινε να συναντήσει τη μητέρα της μετά το σχολείο όταν δολοφονήθηκε από έναν Ισλαμιστή».

«Οσο ζει ένας Λευκός ποτέ δεν θα κατακτήσουν τα εδάφη μας»

Αρχικά σχεδίαζε επίθεση σε τέμενος στο Ντάνεντιν, αλλά προτίμησε τελικά τα τζαμιά Αλ Νουρ και Μαστζίντ επειδή είχαν «πολύ περισσότερους εισβολείς», ενώ σκόπευε να πάει με το αυτοκίνητο στη συνέχεια σ’ ένα άλλο τέμενος στο Άσμπερτον, σε απόσταση μιας ώρας νότια του Κράιτστσερτς.

«Δεν είμαι σίγουρος την ώρα που τα γράφω αυτά αν θα φτάσω σ’ αυτό το στόχο, είναι στόχος bonus», έγραψε ο παρανοϊκός 28χρονος.

Εξηγώντας τα σχέδιά του για το μακελειό έγραφε ότι «ο σημαντικότερος λόγος είναι για να δείξω στους εισβολείς ότι τα εδάφη μας δεν θα γίνουν ποτέ δικά τους, ότι οι πατρίδες μας είναι δικές μας κι ότι όσο ζει έστω κι ένας λευκός ΠΟΤΕ δεν θα κατακτήσουν τα εδάφη μας και ποτέ δεν θα αντικαταστήσουν τους λαούς μας. Εξ’ ορισμού, ναι, είναι τρομοκρατική επίθεση. Αλλά εγώ πιστεύω ότι πρόκειται για αντάρτικη δράση ενάντια σε μια δύναμη κατοχής».

Αποκάλυψε ακόμη ότι αρχικά δεν σχεδίαζε επίθεση στη Νέα Ζηλανδία. «Έφθασα στη Νέα Ζηλανδία για να ζήσω προσωρινά ενώ έκανα τα σχέδιά μου και εκπαιδευόμουν, αλλά γρήγορα ανακάλυψα ότι η Νέα Ζηλανδία ήταν εξίσου πλούσια σε στόχους όσο οπουδήποτε αλλού στη Δύση. Δεύτερον, μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα προσέλκυε την προσοχή στην αλήθεια της επίθεσης στον πολιτισμό μας».

Το γκρέμισμα των μιναρέδων της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη

Μεταξύ άλλων αναφορών, στο μανιφέστο του ο Τάραντ εξαπολύει ευθείες απειλές προς τους Τούρκους:

«Μπορείτε να ζείτε ειρηνικά στα δικά σας εδάφη και μπορεί να μην σας πειράξει κανείς. Στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου. Αλλά αν επιχειρήσετε να ζήσετε σε ευρωπαϊκά εδάφη, οπουδήποτε δυτικά του Βοσπόρου, θα σας σκοτώσουμε και θα σας διώξουμε από τα εδάφη μας. Ερχόμαστε για την Κωνσταντινούπολη και θα καταστρέψουμε κάθε τζαμί και κάθε μιναρέ στην πόλη. Η Αγιά Σοφιά θα ελευθερωθεί από τους μιναρέδες και η Κωνσταντινούπολη θα ανήκει ξανά δικαιωματικά τους χριστιανούς. Φύγετε όσο έχετε ακόμα την ευκαιρία».

Το συγκεκριμένο σημείο προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δήλωσε ότι η Αγία Σοφία δεν θα γίνει ποτέ χριστιανική εκκλησία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ