Ποιοι δικαιούνται και πόση εκλογική άδεια - iefimerida.gr

Ποιοι δικαιούνται και πόση εκλογική άδεια

Πόση και ποιοι δικαιούνται εκλογική άδεια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέχρι τρεις ημέρες εκλογική άδεια, μετ' αποδοχών, δικαιούνται οι εργαζόμενοι ετεροδημότες προκειμένου να μπορέσουν να μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαιώμα. Ο αριθμός των ημερών που ο κάθε εργαζόμενος δικαιούται εξαρτάται από τη χιλιομετρική απόσταση που θα χρειαστεί να διανύσει.

Βάσει της εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας,

1. Αδεια ειδικής απουσίας για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος υποχρεούνται να χορηγήσουν όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα.

2. Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας, που χορηγείται για το σκοπό αυτό, καθορίζεται ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

  • α) Μία εργάσιμη, σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων.
  • β) Δύο εργάσιμες σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων.
  • γ) Τρεις εργάσιμες σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, εφόσον, όμως, κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς.
  • δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

  • α) Μία εργάσιμη σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων.
  • β) |Δύο εργάσιμες σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ΄ ολοκλήρου οδικώς.
  • γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

3. Για όσους μισθωτούς η Κυριακή 6 Μαΐου 2012 (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας) είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές.

4. Η χορηγούμενη άδεια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ