Στο ντιμπέιτ ποντάρει ο Σαρκοζί για να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις - iefimerida.gr

Στο ντιμπέιτ ποντάρει ο Σαρκοζί για να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις

Φρανσουά Ολάντ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο σημερινό ντιμπέιτ με τον Φρανσουά Ολάντ έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για επανεκλογή ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επιδιώκει να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις και να ανανεώσει τη θητεία του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Φρανσουά Ολάντ απέρριψε την πρόταση του Νικολά Σαρκοζί για τη διεξαγωγή τριών ντιμπέιτ.

«Ο Σαρκοζί φτάνει στον δεύτερο γύρο με ένα διπλό μειονέκτημα: το ένα είναι συμβολικό και αφορά το ότι δεν τελείωσε πρώτος στον πρώτο γύρο των εκλογών και το δεύτερο αριθμητικό. Πρέπει να κερδίσει πολύ περισσότερες επιπλέον ψήφους στον δεύτερο γύρο από ότι έκανε το 2007. Το ντιμπέιτ μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και μάλλον θεωρεί και ο ίδιος ότι είναι κρίσιμο, γι'αυτό ζήτησε και τρία» ανέφερε ο Γκενέλ Γκολτ, στέλεχος της εταιρείας δημοσκοπήσεων TNS-Sofres.

Το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στο ντιμπέιτ είναι η οικονομική κρίση καθώς η ανεργία αγγίζει επίπεδα ρεκόρ. Για την αντιμετώπισή της ο Σοσιαλιστής υποψήφιος έχει ζητήσει περισσότερες δαπάνες και υψηλότερους φόρους για να βοηθήσει την ανάπτυξη. Ωστόσο ο Νικολά Σαρκοζί υποστηρίζει ότι η πολιτική του αντιπάλου του θα οδηγήσει τη χώρα βαθύτερα στην κρίση.

Ο Γάλλος πρόεδρος δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από την απόφαση της Μαρίν Λεπέν να ψηφίσει λευκό στον δεύτερο γύρο των εκλογών καθώς πόνταρε στις ψήφους της ακροδεξιάς προκειμένου να ανατράψει τους συσχετισμούς.

«Ο Σαρκοζί είναι πεπεισμένος ότι υπάρχει μια δεξιά πλειοψηφία στη χώρα, αλλά υπάρχει τέτοια προσωπική απέχθεια για το πρόσωπό του ανάμεσα στους εργαζόμενους και στην κατώτερη τάξη που δεν μπορεί να στηρίζεται στις ψήφους αυτές» δήλωσε στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» ο Λοράντ Ντιμπουά, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού ο οποίος συμπλήρωσε πως ο φλερτάροντας με τη δεξιά ο Σαρκοζί «τρομοκρατεί το κέντρο».

Το ντιμπέιτ θα ευνοήσει μάλλον τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος έχει μεγαλύτερη πείρα και καλύτερη επίδοση στις τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Ωστόσο ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών διατηρεί χαμηλούς τόνους. Σε συνέντευξή του στο France 2 πριν από μερικές ημέρες ο Ολάντ δήλωσε πως δεν θα εισέλθε σε αγώνα μπόξ.

«Θα πάω για να δείξω τα σχέδιά μου για τη χώρα και να επικρίνω τα πεπραγμένα του αντιπάλου μου. Θέλω οι Γάλλοι να αισθάνονται τιμή για το ντιμπέιτ, όχι να το εξευτελίσω με προσβλητικές φράσεις».

Σε αντίθεση με την Ελλάδα που τα ντιμπέιτ δε φαίνεται να κρίνουν και πολλά πράγματα, στη Γαλλία οι «τηλεμαχίες» είναι σε θέση να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ντιμπέιτ μεταξύ Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν και Φρανσουά Μιτεράν το 1974. Τότε ο ντ' Εστέν είχε πει στον Μιτεράν πως «δεν έχει το μονοπώλιο της καρδιάς», φράση που θεωρείται ότι υπήρξε καθοριστική για την εκλογή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ