ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική στον Τσίπρα για τη διεύρυνση -Αλλαγή στρατηγικής με ΚΙΝΑΛ - iefimerida.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική στον Τσίπρα για τη διεύρυνση -Αλλαγή στρατηγικής με ΚΙΝΑΛ

Κριτική από μέλη της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο διεύρυνσης άσκησε το όργανο στον Α. Τσίπρα -Φωτογραφία αρχείου: Intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντονη κριτική άσκησαν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και σε όσους διαχειρίστηκαν το θέμα της διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr εκφράστηκε δυσαρέσκεια από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για το γεγονός ότι η προσπάθεια διεμβολισμού του Κινήματος Αλλαγής έγινε όχι μόνο με άκομψο τρόπο αλλά και «χωρίς αρχές», δείχνοντας εικόνα «τυχοδιωκτισμού». Η κριτική δεν αφορούσε μόνο την «ηθικολογική προσέγγιση» του θέματος, αλλά και τις πρακτικές επιπτώσεις του, καθώς, όπως εκτιμήθηκε, «με τέτοιες ασύντακτες προσπάθειες όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται ο στόχος, αλλά συσπειρώνουμε κιόλας τον χώρο του ΚΙΝΑΛ ή του Ποταμιού».

Ειδικότερα, μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου που συνεδρίασε το απόγευμα στην Κουμουνδούρου, έδειξαν ανοικτά την αντίθεσή τους στον τρόπο που οργανώθηκε και εκτελέστηκε σε πρώτη φάση η απόπειρα διεύρυνσης προς τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Η κριτική – που ακούμπησε και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα – συμπυκνώνεται στην διαπίστωση ότι η όλη προσπάθεια έγινε άκομψα και με επιθετικό τρόπο, αντί να ακολουθηθεί η λογική του προσκλητηρίου και της πρότασης συνεργασίας επί τη βάσει προγραμματικών συγκλίσεων με όμορους χώρους.

Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά – και δυσφορία – εκφράστηκε για τις «μετεγγραφές» των Θ. Μωραΐτη και Αγγ. Τόλκα στο κυβερνητικό σχήμα. Αρκετοί υπενθύμισαν πως τα δύο αυτά στελέχη είχαν εκφραστεί αρνητικά στη Συμφωνία των Πρεσπών – κομβικό στοιχείο της προγραμματικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης Τσίπρα, παρόλα αυτά πήραν υπουργικές καρέκλες, εν είδη επιβράβευσης. «Αυτό δείχνει τυχοδιωκτισμό και διεύρυνση χωρίς αρχές» ήταν η επωδός της κριτικής.

Από τα πυρά της κριτικής δεν ξέφυγαν ούτε τα στελέχη της κυβέρνησης που διαχειρίστηκαν παρασκηνιακά το θέμα του διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ.

Η δήλωση Τσίπρα έξω από την Κουμουνδούρου

Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε για πρώτη φορά-μετά από πολλούς μήνες -να κάνει δηλώσεις έξω από την Κουμουνδούρου. Στην δήλωσή του, η οποία συμφωνήθηκε ομόφωνα από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός έδειξε ότι βιάστηκε να διορθώσει την εικόνα, υπό την πίεση της κριτικής που δέχθηκε.

Απηύθυνε με συντεταγμένο τρόπο προσκλητήριο «σε όσους αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικοί» για μέτωπο «εναντίον της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού», ενόψει των ευρωεκλογών.

«Οχι» από ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι στο προσκλητήριο Τσίπρα

Πάντως και αυτή η προσπάθεια δείχνει να πέφτει στο κενό, αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις τόσο του ΚΙΝΑΛ όσο και του Ποταμιού.

«Οι προσκλήσεις του κ. Τσίπρα μέσα στην απόγνωση του είναι εκ του πονηρού» σχολίασε το ΚΙΝΑΛ την πρόσκληση του πρωθυπουργού για συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων ενόψει ευρωεκλογών.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Χ. Τρικούπη, σημειώνει πως ο κ. Τσίπρας «είναι ο ίδιος εκφραστής της συντήρησης και του λαϊκισμού στη χώρα μας και τα έργα και οι ημέρες της Κυβέρνησής του, το αποδεικνύουν. Κυβέρνηση που στηρίζεται σε ακροδεξιούς».

Μάλιστα, το ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι «υπάρχει το μέτωπο κατά της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Εκφράζεται από εμάς, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με τον Φρανς Τιμερμανς, επικεφαλής του αγώνα για τις Ευρωεκλογές. Και με την πραγματικά προοδευτική ατζέντα μας κερδίζει διαρκώς έδαφος».

Είχε προηγηθεί η πρώτη αντίδραση, εξίσου απορριπτική στο προσκλητήριο Τσίπρα, της Χ. Τρικούπη, όπως την μετέφεραν στελέχη κοντά στην Φ. Γεννηματά στο iefimerida.gr.

«Ο Τσίπρας δεν είναι ούτε κεντροαριστερός, ούτε προοδευτικός» έλεγαν στελέχη κοντά στην Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο iefimerida.gr.

Εσπευδαν μάλιστα να προσθέσουν με σκληρή γλώσσα ότι ο κ. Τσίπρας «είναι επικεφαλής ενός μορφώματος χωρίς πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα». Ενα μόρφωμα που «καλύπτει τον χώρο από την ακροδεξιά και την καραμανλική δεξιά, μέχρι την ιδεοληπτική αριστερά και... περιτρίμματα της κεντροαριστεράς». Για να καταλήξουν οι ίδιοι κύκλοι: «Δεν υπάρχει καμία πολιτική και προγραμματική βάση σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα».

Αρνητικός ήταν και ο Σταύρος Θεοδωράκης στο προσκλητήριο Τσίπρα.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην εκδήλωση για τα 5 χρόνια Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε: «Και θέλω εδώ να απαντήσω στον κ. Τσίπρα που πριν λίγες ώρες είπε πάλι ότι καλούμε τους προοδευτικούς της χώρας να ενωθούν μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε τους συντηρητικούς, τους ακροδεξιούς και τους νεοφιλελεύθερους. Απαντώ λοιπόν στον κ.Τσίπρα. Εμάς μας ενδιαφέρει μια μεγαλύτερη μάχη και αυτή η μάχη περιλαμβάνει και τους λαϊκιστές. Δεν έχουμε μέτωπο με τους λαϊκιστές εναντίον των συντηρητικών. Είμαστε απέναντι και στους συντηρητικούς και στους λαϊκιστές. Είμαστε ευρωπαϊστές. Και το έχω ξαναπεί. Η ψήφιση, η τολμηρή απόφαση να στηρίξουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι συγχωροχάρτι για τα λάθη και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αυτόνομο δρόμο μας, λέγοντας στους πολίτες την αλήθεια και γι’ αυτόν που κυβερνάει και γι’ αυτόν που θέλει να έρθει. Δεν θα επιστρέψουμε ως χώρα στους υπουργούς του παρελθόντος, αλλά θα πολεμήσουμε και αυτήν την κυβέρνηση που είναι αναποτελεσματική και διαλυτική».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ