Guardian: Τα Οσκαρ που μας κάνουν να απορούμε «μα τι σκέφτονται εκεί στο Χόλιγουντ;» - iefimerida.gr

Guardian: Τα Οσκαρ που μας κάνουν να απορούμε «μα τι σκέφτονται εκεί στο Χόλιγουντ;»

Ολίβια Κόλμαν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τελετή της απονομής των βραβείων Οσκαρ 2019 πραγματοποιήθηκε για άλλη μία χρονιά με αρκετές εκπλήξεις και απογοητεύσεις. Ο δικός μας, Γιώργος Λάνθιμος, με την ταινία του «The Favourite» έφυγε, με ένα μόνο Οσκαρ, αυτό της Ολίβια Κόλμαν, ενώ η ταινία «Green Book» ξάφνιασε τους πάντες αρνητικά.

Η Ολίβια Κόλμαν με το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «The Favourite»

Στο τέλος της βραδιάς απονομής των Όσκαρ (δείτε εδώ όλη τη λίστα των νικητών) υπήρχαν αρκετές καλές ειδήσεις – ή ειδήσεις που είχαν κάποια λογική – τουλάχιστον για να μην κατηγορήσει κανείς και φέτος την Ακαδημία Κινηματογράφου για συγκεκριμένες, υπερβολικά προφανείς επιλογές.

Η Ολίβια Κόλμαν κατέκτησε ήδη τον τίτλο της βασίλισσας στην καρδιά όλων μας (και πόσο μάλιστα εμάς τους Έλληνες που έλαβε το πρώτο της όσκαρ για την ταινία του δικού μας Γιώργου Λάνθιμου «The Favourite»). Κι ενώ τα προγνωστικά έλεγαν πως το «The Favourite» θα έφευγε χωρίς κανένα χρυσό αγαλματίδιο, η Κόλμαν πρόσθεσε ένα ακόμη στο βιογραφικό της και φυσικά έδωσε μια ομιλία με χάρη και γοητεία.

Γράφει λοιπόν ο Guardian σχολιάζοντας την απονομή των Οσκαρ 2019:

Ο λόγος της στην αποδοχή του βραβείου, διέφερε από τα συνηθισμένα: κομψή, με στυλ και γοητεία και μια μικρή δόση τσιμπήστε-με-γιατί-ονειρεύομαι, θύμισε λιγάκι εκείνον της Έλεν Μίρεν, όταν κατέκτησε τα πάντα για την δική της βασιλική ερμηνεία το 2007. Οι Βρετανοί, που υποδύονται τους βασιλιάδες, φαίνεται να τα πάνε πολύ καλά με την Ακαδημία.

Ο σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν

Και φυσικά, αποδόθηκε δικαιοσύνη για τον Αλφόνσο Κουαρόν, που κατέκτησε τα όσκαρ για την καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το υπέροχο έργο του «Ρόμα».

 Ο Μαχερσάλα Αλί (βραβείο Β' ανδρικού ρόλου)

Αλλά το όσκαρ καλύτερης ταινίας στο «Green Book»; Η είδηση αυτής της νίκης έπεσε σαν βράχος στην βραδιά των όσκαρ, αυξάνοντας την αναπόφευκτη απογοήτευση και την θλίψη που καθιερώνεται σε κάθε τελετή απονομή των βραβείων στα τελευταία λεπτά. Πολλοί ήταν αυτοί που είπαν πως η ταινία θα έπρεπε να συμπεριλάβει και τον τίτλο «Αλήθεια;» δίπλα στο όνομά της. Το όνομα «Πράσινο Βιβλίο, Αλήθεια;» θα γίνει το νέο talk of the town της φετινής απονομής και σίγουρα θα προστεθεί στον κατάλογο που περιλαμβάνει τις ταινίες «Crash», «Σικάγο» και «Argo» στην κατηγορία «τι σκέφτονταν άραγε;».

Οι συντελεστές της ταινίας «Green Book» παραλαμβάνοντας το όσκαρ τους

Το «Green Book» δεν είναι μια κακή ταινία και είναι πιθανό να ξεπεράσει την μεγάλη περιφρόνηση του κινηματογραφόφιλου κοινού. Ο Μαχερσάλα Αλί (βραβείο Β' ανδρικού ρόλου) και ο Βίγκο Μόρτενσεν δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες καθώς ο Αφροαμερικανός μουσικός τζαζ και ο συνθέτης Ντον Σίρλεϊ με τον Τόνι Βαλελόγκα, τον Ιταλοαμερικανό ιδιοκτήτη nightclub να οδηγεί τον Σίρλεϊ μέσα από μια δύσκολη περιήγηση βαθιά στη νότια Αμερική του 1960. Η ερμηνεία του Αλί είναι εξαιρετικά κομψή: ένας κλασικός ηθοποιός σε έναν κλασικό ρόλο.

Ο Ράμι Μάλεκ δεν ήταν κακός αλλά όχι τόσο καλός όσο οι τέσσερις συνυποψήφιοί τους για όσκαρ

Ο άλλος πραγματικά μυστηριώδης θρίαμβος είναι το «Bohemian Rhapsody» η ιστορία δηλαδή του Φρέντι Μέρκιουρι και των Queen, ένα έργο που κουβαλούσε την σκιά του ντροπιασμένου σκηνοθέτη Μπράιαν Σίνγκερ. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να ήταν λάθος με αυτή την ταινία, δεν οφειλόταν στην ερμηνεία του Ράμι Μάλεκ: υποδύθηκε τον ρόλο του ως Μέρκιουρι με εξαιρετική πυγμή. Ωστόσο, πρέπει να πει κανείς πως δεν ήταν τόσο καλός όσο οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι: ο Κρίστιαν Μπέιλ στο «Vice», ο Μπράντλεϊ Κούπερ στο «Ένα αστέρι γεννιέται», ο Γουίλεμ Νταφόε στο «At Eternity’s Gate» και ο Βίγκο Μόρτενσεν στο «Green Book».

Guardian: Τα Οσκαρ που μας κάνουν να απορούμε «μα τι σκέφτονται εκεί στο Χόλιγουντ;» | iefimerida.gr 5
Lady Gaga και Μπράντλεϊ Κούπερ ερμηνεύοντας live το τραγούδι «Shallow»

Αλλά γι’ αυτή την μέτρια ταινία που αποδείχθηκε τόσο μεγάλος νικητής, κατακτώντας ακόμη και τα όσκαρ μοντάζ και ήχο, φαίνεται πραγματικά πολύ ανόητο. Όπως και με το «Green Book», φαίνεται πως η Ακαδημία βγήκε στις εκπτώσεις για αναζήτηση νικητή και επέλεξε τυχαία έναν.

Από την άλλη, υπήρξε κάποια στιγμή, που πολλοί μπορεί να πίστεψαν πως η ταινία του Μπράντλεϊ Κούπερ «Ένα Αστέρι Γεννιέται» μπορεί να κατακτήσει πολλά χρυσά αγαλματίδια. Είναι μια εξαιρετική ταινία που άξιζε πάντως, πολύ περισσότερα από ένα όσκαρ Τραγουδιού – αν και η παθιασμένη live ερμηνεία του τραγουδιού «Shallow» από την Lady Gaga και τον Μπράντλεϊ Κούπερ ήταν εκπληκτική και προκάλεσαν πλήθος σχολίων στο Twitter σχετικά με το πώς μπορεί να ένιωθε το ταίρι του ηθοποιού, Ιρίνα Σάικ, βλέποντάς τους.

Όσκαρ κοστουμιών για τους Χάνα Μπίτσερ και Τζέι Χαρτ για την ταινία «Black Panther»

Επίσης, είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί η μεγάλη νίκη του «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν» κατακτώντας το όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, μια λαμπρή ταινία που οι μελλοντικές γενιές των σινεφίλ θα παρακολουθούν όταν θα έχει ξεχαστεί ήδη το «Bohemian Rapsody». Όπως και το όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ δικαίως δόθηκε στο «Free Solo», ενώ επίσης άξιοι ήταν οι Χάνα Μπίτσερ και Τζέι Χαρτ που κέρδισαν το όσκαρ Κοστουμιών για την ταινία «Black Panther».

Τέλος, το «Roma» είναι μια θαυμάσια ταινία, ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν, αψηφώντας την βαρύτητα σε μερικά σημεία και μια χορογραφία με βαθιά μυστηριώδεις και κινούμενες στιγμές. Είναι εντυπωσιακή, αβίαστα κινούμενη και οπτικά ηλεκτρισμένη. Είναι ο πραγματικός νικητής της βραδιάς.

Φωτογραφίες: AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ